(foto) Șase obiective turistice pe care să le vizitezi în raionul Vulcănești

roman
Foto:Roman Friptuleac

În Moldova există o mulțime de locații care pot impresiona, iar raionul Vulcănești nu reprezintă o excepție. Dacă demult îți dorești să vizitezi cel mai sudic punct din țară, noi venim cu câteva sugestii privind obiectivele turistice din regiune care merită vizitate.

Ca sursă de inspirație pentru acest material a servit articolul publicat de colegele noastre pe varianta rusă a site-ului de știri diez.md.

Canionul roșu sau Râpele din Etulia

Canionul roșu sau Râpele din Etulia reprezintă un monument geologic natural ocrotit de stat, unde straturile de argilă creează niște picturi în relief.

La fundul acestui canion au fost descoperite rămășițe ale mastodonților și elefanților primitivi de acum 65 de milioane de ani, din epoca paleocenului.

Locație: satul Etulia
Din Chișinău până la destinație sunt 190 de kilometri.

Vinăria KaraGani

KaraGani este o vinărie de familie cu caracter național din UTA Găgăuzia, care se ocupă cu cultivarea strugurilor și cu producerea vinului.

La cramă veți putea face cunoștință cu cultura găgăuză și bucătăria tradițională. Mai mult, veți putea vizita și un minimuzeu inaugurat de către familia Cerven cu scopul de a păstra tradițiile locale.

Locație: strada Krupskaia 31, orașul Vulcănești
Din Chișinău până la destinație sunt 176 de kilometri.

Ravenele de la Cișmichioi

Ravenele din satul Cișmichioi reprezintă un monument natural valoros, fiind și un obiect de studiu pentru paleontologii din diferite părți ale lumii.

În urma cercetărilor expediționare din perioada 1970-1977, de aici au fost colectate peste 10 000 de resturi osoase de vertebrate, precum și numeroase oase de păsări, reptile și pești de apă dulce. Mai târziu, oamenii de știință sovietici au descoperit aici și oase de mamut.

Locație: satul Cișmichioi
Din Chișinău până la destinație sunt 198 de kilometri.

Monumentul Bătăliei de la Cahul

Monumentul Bătăliei de la Cahul este un complex memorial inaugurat în anul 1849, în locul uneia dintre cele mai relevante bătălii a războiului ruso-turc din anii 1768-1774.

Acesta reprezintă o coloană dorică de aproape 25 de metri, ridicată pe un piedestal de cinci metri și încoronată de un capitel cu o cruce ortodoxă și o semilună răsturnată, care simbolizează victoria asupra turcilor.

Locație: orașul Vulcănești
Din Chișinău până la destinație sunt 183 de kilometri.

Lacul Cahul

Lacul Cahul este un lac fluviatil natural, situat în lunca formată pe cursul inferior al Dunării, în sudul țării. Este unul dintre cele mai mari lacuri naturale din sud-estul Europei.

Suprafața limanului este împărțită între două state: cea mai mare parte se află în Ucraina (mai exact în raionul Reni, la est de orașul Reni), dar o mică porțiune, în partea de nord a limanului, i-a rămas Republicii Moldova, făcând parte din UTA Găgăuzia.

Locație: satul Cișmichioi
Din Chișinău până la destinație sunt 198 de kilometri.

Drumul pietruit de la intrarea în Vulcănești

La intrarea în orașul Vulcănești s-a păstrat o porțiune de drum acoperită cu pavaj. Potrivit localnicilor, drumul a fost construit de români în anii 1937-1938.

Înainte de război, acest drum nu exista deloc. Era doar o stradă. Românii au început să o construiască literalmente în ajunul războiului.

Locație: orașul Vulcănești
Din Chișinău până la destinație sunt 63 de kilometri.

Știați că…?

#1. În satul Etulia se mai păstrează singurul monument din Moldova dedicat celebrului filosof și economist german Karl Marx. Acesta a fost instalat încă în 1964.

#2. La intrarea în orașul Vulcănești există dealuri neobișnuite, pe vârful unuia dintre ele se află o cruce mare de lemn. Localnicii le asociază cu cele șapte coline din Roma.

#3. În localitățile Onești și Etulia se află două unități de producție ale vinăriei Bostavan.

#4. Celebrul artist găgăuz Dimitrii Savastin s-a născut la Vulcănești. Lucrările sale sunt plasate inclusiv în Galeria Tretiakov din Moscova.

#5. Prima mențiune a orașului Vulcănești datează de la sfârșitul secolului al XIII-lea. Există o versiune potrivit căreia numele orașului înseamnă „copie a Balcanilor” (în găgăuză – Valkanes).

Aici puteți găsi articolul în limba rusă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente