27 de sportivi și sportive din Republica Moldova s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. Totuși, doar 26 dintre ei/ele ne vor reprezenta țara la olimpiada de vară. Având în vedere că doi judocani s-au calificat în aceeași categorie de greutate, în Franța va merge doar unul. Așadar, vă invităm să faceți cunoștință cu tinerii/tinerele care au reușit să obțină biletul spre visul lor.
Dan Olaru – tir cu arcul
Primul sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice din 2024 a fost Dan Olaru, la proba tir cu arcul. Anterior, acesta ne-a mai reprezentat țara la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) și la cele de la Tokyo (2021), la aceeași probă.
Pasiunea tânărului pentru acest sport vine de la vârsta de 11 ani, când, înconjurat de prieteni care deja îl practicau, a decis să-și încerce puterile.
Aici găsiți un interviu cu Dan, realizat înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Daniela Cociu și Maria Olărașu – caiac-canoe
Dreptul de a evolua la Jocurile Olimpice de la Paris a fost obținut și de canoistele Daniela Cociu și Maria Olărașu. Sportivele au evoluat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021.
Aici puteți găsi mai multe detalii despre Daniela Cociu, iar aici – despre Maria Olărașu.

Serghei Tarnovschi – caiac-canoe
Canoistul moldovean Serghei Tarnovschi la fel s-a calificat la Jocurile Olimpice din 2024. Tânărul a mai participat la olimpiadele din 2016 și 2021. La ediția precedentă a Jocurilor Olimpice de vară, de la Tokyo, sportivul a obținut unica medalie pentru Moldova – bronzul, la proba de 1 000 de metri.

Anastasia Nichita – lupte feminine
După ce a devenit vicecampioană mondială în cadrul Campionatului Mondial de la Belgrad, categoria de greutate 57 de kilograme, și luptătoarea Anastasia Nichita s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris.
Anastasia a început să practice luptele la vârsta de nouă ani, iar pasiunea pentru acest sport a venit de la fratele său. Aici găsiți un interviu realizat cu tânăra înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, la care ne-a reprezentat țara.

Irina Rîngaci – lupte feminine
Următoarea pe listă este sportiva Irina Rîngaci, care de asemenea va reprezenta Republica Moldova la proba lupte feminine. Tânăra a obținut calificarea după ce a cucerit medalia de bronz în cadrul Campionatului Mondial de la Belgrad, la categoria 68 de kilograme.
În 2024, Irina va evolua pentru prima dată la Jocurile Olimpice.

Alisa Glinka – echitație
Atleta Alisa Glinka a obținut licența personală pentru a participa la Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024. Tânăra și-a menținut locul în clasamentul olimpic clasându-se pe locurile 2 și 3 călărind doi cai – Abercrombie și Aahen.
Este pentru prima dată în ultimele decenii când un sportiv ecvestru moldovean reușește să se califice la Jocurile Olimpice.
UPDATE: Alisa Glinka a fost suspendată din cauza unui test antidoping pozitiv, riscând să-și piardă locul de la JO. Procesul de luare a deciziei finale este în desfășurare.
UPDATE 2: tânăra va participa totuși la competiție. Federația Națională de Echitație a Republicii Moldova a anunțat oficial că perioada de suspendare a sportivei a luat sfârșit, aceasta fiind admisă la olimpiadă.

Anna Dulce – tir
Țintașa Anna Dulce s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris după ce a cucerit medalia de aur la Campionatul European din Ungaria la proba pistol aer comprimat 10 metri, acumulând 239,3 puncte.
În acest interviu, Anna ne povestește despre pasiunea sa pentru tir, despre abilitățile pe care trebuie să le posede sportivii din acest domeniu, dar și despre starea sportului din Republica Moldova.

Victor Ciobanu – lupte greco-romane
Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris după ce a ajuns în finala turneului de calificare de la Baku în categoria de greutate 60 kg.
În 2021, tânărul a evoluat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Atunci, Victor Ciobanu s-a clasat pe locul V.

Marin Robu – haltere
Halterofilul Marin Robu s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024 datorită victoriei sale la Cupa Mondială din cadrul ultimului turneu preolimpic.
Marin Robu a evoluat în categoria de greutate de până la 89 de kilograme, la proba smuls, unde s-a clasat pe primul loc, înregistrând rezultatul de 165 de kilograme.
Sportivul va participa pentru a doua oară la Jocurile Olimpice. În 2021, acesta a concurat la Jocurile de la Tokyo.

Valentin Petic – lupte greco-romane
Valentin Petic s-a calificat la Jocurile de la Paris după ce a obținut patru victorii la turneul de calificare de la Istanbul, în categoria de greutate de 67 kg.
Tânărul a luptat cu croatul Dominik Etlinger (medaliat cu bronz la competițiile JE 2015 și CE 2019), egipteanul Mohamed Ibrahim Ibrahi, elvețianul Andreas Vetsch și germanul Etienne Kinsinger (participant la Jocurile Olimpice de la Tokyo).
În 2024, Valentin va evolua pentru prima dată la Jocurile Olimpice.

Mariana Draguțan – lupte feminine
Luptătoarea Mariana Draguțan și-a adjudecat calificarea la Jocurile Olimpice de vară după ce a învins-o, în categoria de greutate de până la 53 de kilograme, pe tripla campioană europeană, maghiara Sztalvira Orsos.
În acest an, tânăra va evolua pentru prima dată la JO.

Zalina Marghieva – atletism, aruncarea ciocanului
Zalina Marghieva a obținut biletul pentru Paris 2024 după ce a înregistrat rezultatul 75,95 de metri la turneul internațional „Dionisopolis” din Bulgaria. Normativul de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris a fost de 74 de metri.
Atleta va evolua pentru a cincea oară la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Vladislav Ursu – tenis de masă
Tenismenul Vladislav Ursu a obținut cota de participare la olimpiada de vară după ce s-a calificat în finala turneului preolimpic de la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, la proba individual. În semifinale, sportivul moldovean a învins ungurul Adam Szudi cu scorul de 4-0.
Este pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice când un sportiv din Moldova ne va reprezenta țara la această probă.

Denis Vieru – judo
Judocanul Denis Vieru a început și a încheiat anul 2023 fiind numărul 1 mondial în categoria sa de greutate (66 de kilograme). Cu un număr de 6 580 de puncte în clasamentul mondial, acesta l-a depășit pe predecesorul său mongol cu 766 de puncte. Reușita respectivă i-a adus sportivului calificarea la olimpiada din această vară.
Tânărul a evoluat și la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021.

Mihail Latîșev – judo
Judocanul Mihail Latîșev și-a asigurat participarea la olimpiadă după ce s-a impus la Cupa Mondială, care a avut loc în orașul Marrakech din Maroc. În finala categoriei de greutate de până la 81 kg, tânărul l-a învins pe marocanul Achraf Moutii, iar până în ultimul act, a mai trecut de un alt favorit al gazdei, Adam Jabrane și de Kwok Wing Lee din Hong Kong.
Sportivul va evolua pentru prima dată la JO.

Adil Osmanov – judo
Adil Osmanov a reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris datorită medaliei de aur pe care a obținut-o la Cupa Mondială „Grand Slam” din Antalya, Turcia. Sportivul a devenit campion absolut în limitele categoriei de 73 de kilograme.
Pentru Adil, aceasta este prima calificare la JO.

Petru Pelivan – judo
Petru Pelivan s-a calificat la olimpiada de vară după ce a obținut medalia de bronz în cadrul Campionatului European de Judo din Franța. Acesta l-a învins pe colegul său moldovean, Adil Osmanov, în finala mică a competiției, completând astfel podiumul de premiere la categoria de greutate de până la 73 de kilograme.
Judocanul s-a calificat pentru prima dată la Jocurile Olimpice.

Notă: momentan, Federația de Judo a Republicii Moldova are patru sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, dintre care doi reprezintă aceeași categorie de greutate (73 kg) – Adil Osmanov și Petru Pelivan. Potrivit Regulamentului JO, la aceeași categorie de greutate nu pot participa doi cetățeni ai aceleiași țări, de aceea federația va trebui să decidă la nivel intern cine dintre judocani ne va reprezenta țara.
UPDATE: Federația de Judo a decis cine ne va reprezenta țara în categoria de greutate de până la 73 de kilograme. Odil Osmanov este cel care va merge la olimpiada de vară.
Alexandra Mîrca – tir cu arcul
Alexandra Mîrca și-a asigurat locul de participare la Olimpiada de Vară după ce a acces în semifinalele turneului preolimpic din Antalya, Turcia. Sportiva se va alătura lui Dan Olaru în proba de tir cu arcul.
Pentru Alexandra Mîrca, aceasta va fi a treia participare consecutivă la Jocurile Olimpice de Vară.

Tatiana Salcuțan – înot
Tatiana Salcuțan s-a calificat la Jocurile Olimpice după ce a devenit medaliată la Campionatul European de înot de la Belgrad. Tânăra s-a plasat pe locul 10 în semifinală, la distanța de 200 de metri (spate), cu rezultatul – 2.12.73.
În 2021, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, înotătoarea a reușit cea mai mai bună performanță la proba de înot în ultimii 25 de ani. În semifinalele probei 200 de metri spate, sportiva a înregistrat rezultatul 2:10.09. Din păcate, acest rezultat nu i-a permis sportivei să lupte pentru medaliile de la olimpiadă. În clasamentul final, Tatiana s-a clasat pe locul 11.
Aici găsiți un interviu cu Tatiana, realizat înainte de Jocurile Olimpice din 2021.

Pavel Alovațchii – înot
Pavel Alovațchii s-a calificat la olimpiadă tot în urma Campionatului European de înot de la Belgrad. Tânărul a demonstrat cel mai bun rezultat la distanța de 400 de metri – 3.57.80.
La Jocurile Olimpice din acest an, sportivul se va afla la debut.

Radu Lefter – lupte libere
Radu Lefter va reprezenta Republica Moldova la proba lupte libere, în categoria de greutate de până la 97 de kilograme.
Sportivul a obținut biletul de calificare pentru olimpiadă după ce luptătorii cu statut neutru au fost excluși. Federația Internațională de Lupte i-a acordat cotă de participare lui Radu Lefter grație poziției sale ocupate în clasamentul mondial.
Este pentru prima dată când tânărul va participa la Jocurile Olimpice.

Serghei Marghiev – atletism, aruncarea ciocanului
Serghei Marghiev a obținut biletul pentru Paris 2024 datorită rezultatului înregistrat în clasamentul World Athletics, un sistem complex de punctaj, care ține cont de rezultatele obținute la competiții oficiale în perioada de calificare.
Atletul va evolua pentru a patra oară la o ediție a Jocurilor Olimpice. Ultima oară s-a clasat pe locul 12.

Alexandra Emilianov – atletism, aruncarea discului
Și atleta Alexandra Emilianov s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, la proba „aruncarea discului”. Biletul a fost obținut datorită numărului de puncte deținut de sportivă în clasamentul World Athletics.
Tânăra a mai evoluat la olimpiada de vară în anul 2021, la Jocurile de la Tokyo. Ea a înregistrat rezultatul de 54,57 m, însă nu a reușit calificarea în finala competiției.

Andrian Mardare – atletism, aruncarea suliței
Andrian Mardare la fel a reușit să se califice la Jocurile Olimpice din 2024. Acest lucru s-a întâmplat în urma unei competiții desfășurate în Cehia acum o lună, unde tânărul și-a asigurat titlul de campion din prima încercare. Acesta a trimis sulița la o distanță de 81,97 metri.
Ateltul a mai evoluat la olimpiada de vară în anul 2021, la Jocurilor de la Tokyo. Atunci s-a clasat pe locul 7.

Dimitriana Bezede – atletism, aruncarea greutății
Atleta Dimitriana Bezede s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 la proba „aruncarea greutății”. Biletul a fost obținut datorită numărului de puncte deținut de sportivă în clasamentul World Athletics.
În 2024, sportiva va participa pentru a treia oară la olimpiada de vară. Atunci, Dimitriana a înregistrat rezultatul 16,55 metri și nu a reușit calificarea în finală.
Aici găsiți un interviu cu Dimitriana, realizat înainte de Jocurile de la Tokyo.

Maxim Saculțan – lupte libere
Lupătorul de stil liber Maxim Saculțan a reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris. Tânărul ne va reprezenta țara în categoria de greutate de până la 65 de kilograme.
Este pentru prima dată când sportivul se califică la olimpiada de vară.

Pe parcurs, articolul ar putea fi actualizat, întrucât sunt mai mulți sportivi care trebuie să participe și să înregistreze rezultate bune la încă o competiție pentru a fi calificați la Jocurile Olimpice din 2024.
Jocurile Olimpice de vară din 2024 vor avea loc la Paris, Franța. Acestea se vor desfășura de miercuri, 24 iulie 2024, până duminică, 11 august 2024. Cu toate acestea ceremonia de deschidere va avea loc vineri, 26 iulie.
În total, vor exista 35 de locuri de desfășurare a competițiilor, cu 14 locații care vor găzdui 45 de sporturi olimpice, situate la o distanță de 10 kilometri de Satul Olimpic. Jocurile vor avea loc în mai multe locații din jurul Parisului, cum ar fi Yvelines, Hauts-de-Seine, Seine-et-Marne și Seine-Saint-Denis. Cu toate acestea, Jocurile de la Paris 2024 se vor extinde în multe alte zone ale Franței, turneul de fotbal urmând să se desfășoare în alte șase orașe (Bordeaux, Nantes, Lyon, Saint-Étienne, Nisa și Marsilia), canotajul va avea loc la Marsilia, iar surfingul se va desfășura în localitatea Teahupo’o din Tahiti.
Aproape 10 milioane de bilete vor fi puse în vânzare pentru Jocurile Olimpice din 2024 și aproximativ 3,4 milioane pentru Jocurile Paralimpice, toate fiind vândute prin intermediul unui singur site web. Pentru Jocurile Olimpice vor exista pachete și bilete la evenimente individuale, iar pentru Jocurile Paralimpice vor fi disponibile abonamente de o zi pentru a descoperi mai multe sporturi paralimpice și bilete la evenimente individuale. Datorită interesului și cererii mari, va avea loc o tragere la sorți pentru a oferi tuturor șanse egale de a obține un bilet la Jocurile Olimpice.
Prețurile pentru bilete la toate sporturile olimpice vor începe de la 24 de euro, iar pentru toate sporturile paralimpice – de la 15 euro.