Opt cele mai remarcabile panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului

mozaic
Foto:Kaufland Moldova

În municipiul Chișinău sunt amplasate aproximativ 30 de panouri de mozaic create de artiști plastici precum Pavel Obuh, Gavriil Vașcenco, Mihai Burea, Aurel David, Filimon Hămuraru. 22 dintre acestea, adică cele cu o valoare artistică și urbanistică excepțională, vor fi înscrise în Registrul monumentelor de for public de categoria B, informează Primăria Municipiului Chișinău.

Inițiativa de a înscrie panourile în Registrul local al monumentelor de for public vine să protejeze și să valorifice operele de artă în scopul transmiterii cunoștințelor de istorie a artelor plastice naționale.

Mai jos, găsiți lista celor mai remarcabile panouri de mozaic din Chișinău, potrivit primăriei municipiului.

#1. Mozaicul „Pace, muncă, artă” (1980), amplasat pe fațada fostului Palat de Cultură al Combinatului „Pielart” (Искож), actualmente – Centrul „Mazda”; autor – Pavel Obuh

#2. Mozaicul „Îmblânzirea focului” (1988), amplasat pe fațada clădirii S.A. „Termocom”, realizat de către Aleksandr Kuzmin

#3. Mozaicul „Labirintul cunoștințelor” (începutul anilor ’80), amplasat pe fațada Școlii nr. 37 din Chișinău, actualmente – Liceul Teoretic „Nicolae Gogol”; autor – Filimon Hămuraru

#4. Panoul de mozaic amplasat pe fațada Î.S. „Moldelectrica” din str. Vasile Lupu 18, realizat de către Aurel David (1969)

#5. Panoul de mozaic amplasat pe fațada Liceul Teoretic cu profil de Arte „Nicolae Sulac”, realizat de către Filimon Hămuraru (1978)

#6. Panourile de mozaic amplasate pe fațadele clădirii blocului de studii nr. 9 al Universității Tehnice din Moldova, realizat de către Aleksandr Kuzmin (1981)

#7. Mozaicul amplasat pe fațada clădirii Moldtelecom, realizat de Mihail Burea și Nicolae Coțofan (1967)

#8. Mozaicul „Plugarul Universului” (1972) din str. Melestiu 1, realizat de Aurel David

Mozaicul reprezintă o lucrare de tehnică decorativă. Acesta constă în asamblarea artistică a unor plăci sau cuburi mici de marmură, ceramică, sticlă, smalț etc. care se lipesc între ele și se fixează pe fața materialului de construcție printr-un liant de ciment sau de mastic. Operele din Chișinău reflectă epoca istorică, stilul timpului și necesitățile sociale din perioada când au fost create.


În 2021, un grup de tineri entuziaști și pasionați de arta mozaică au lansat o pagină dedicată lucrărilor de acest de tip care pot fi găsite pe teritoriul țării noastre. Totodată, aceștia au elaborat și o hartă digitală care vă poate ajuta să găsiți locațiile exacte ale acestor lucrări.

Aici găsiți detalii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente