Municipiul Cahul a fost desemnat Capitala Tineretului 2024. Anunțul a fost făcut astăzi, 20 decembrie, în cadrul Galei Premiilor Naționale pentru Tineret. Proiectul prezentat de municipiu a acumulat cel mai mare punctaj.
„Capitala Tineretului” este un program național elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării și coordonat de către Agenția Națională pentru Tineret. Acesta reprezintă o inițiativă inspirată din experiența Forumului European de Tineret și presupune selectarea unei localități din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activități și proiecte de tineret ale autorității administrației publice locale, ale organizațiilor necomerciale sau ale societății civile, ale organizațiilor internaționale, precum și ale autorităților administrației publice centrale.
Vedeți mai jos lista tuturor localităților din țară care au obținut acest titlu până acum.
# 2011 – municipiul Ungheni
# 2012 – municipiul Cahul
# 2013 – orașul Ialoveni
# 2014 – orașul Soroca
# 2015 – orașul Sângerei
# 2016 – orașul Ialoveni
# 2017 – satul Varnița (din raionul Anenii Noi)
# 2018 – municipiul Cahul
# 2019 – satul Costești (din raionul Ialoveni)
# 2020/2021 – satul Sipoteni (din raionul Călărași)
# 2022 – orașul Ștefan Vodă
# 2023 – municipiul Ungheni
# 2024 – municipiul Cahul
Notă: orice localitate din Republica Moldova (cu excepția municipiului Chișinău și a localităților deținătoare ale titlului „Capitala Tineretului” în ultimii trei ani de la ediția curentă) care se distinge într-un mod pozitiv și prezintă un program ambițios pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor poate fi desemnată capitală a tineretului, devenind ulterior un model de dezvoltare pentru alte localități din țară.
Beneficiile pentru localitatea câștigătoare:
# suport financiar și logistic din partea autorităților publice centrale. Ministerul Educației și Cercetării va acorda suport financiar în valoare de circa 1 milion de lei, în funcție de calitatea programului de activități înaintat de către participant;
# vizibilitate și promovarea activităților pe durata titulaturii la nivel național;
# comunicare cu instituțiile și organizațiile internaționale, cu partenerii de dezvoltare;
# participarea în elaborarea politicilor naționale de tineret, consultarea politicilor;
# consolidarea parteneriatelor locale între ONG-urile de tineret și administrația publică locală;
# atractivitate pentru parteneri, instituții naționale, finanțatori și fundații.
Activități obligatorii care trebuie organizate:
# program de granturi la nivel local pentru susținerea tinerilor;
# eveniment național de marcare a Zilei Internaționale a Tineretului;
# cel puțin un eveniment de promovare a modului sănătos de viață, de importanță regională/națională.
Potrivit primarului municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, în 2024 vor fi organizate activități și în domeniul educației antreprenoriale. Totodată, vor fi activități de instruire, motivare, pregătire a voluntarilor și de informare a acestora privind ceea ce înseamnă o organizație de tineret, ce înseamnă un proiect, ce înseamnă perspectiva implicării tinerilor inclusiv în procesul decizional. În plus, vor fi organizate evenimente naționale și internaționale, printre care diverse tabere și forumuri.