Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include în special interdicţia importurilor de diamante ruseşti în UE. Despre acest fapt s-a anunțat într-un comunicat de presă, informează Agerpres, cu referire la agenția de presă internațională AFP.
„Moscova este acuzată că finanţează o parte din războiul său împotriva Ucrainei datorită comerţului lucrativ cu diamante, care reprezintă o cifră de afaceri de aproximativ patru până la cinci miliarde de dolari pe an”, notează presa română.
Conform informațiilor, interdicţia Uniunii Europene va viza diamantele naturale sau sintetice şi bijuterii, cu începere din ianuarie 2024, iar diamantele ruseşti tăiate în alte ţări, din septembrie 2024.
Potrivit presei române, liderii europeni, au votat adoptarea noului pachet de sacțiuni, care este al 12-lea de la invazia Federației Ruse în Ucraina din 24 februarie 2022, în cadrul summitului de la Bruxelles. De asemenea, Uniunea Europeană va lua măsuri pentru a îmbunătăţi eficienţa sancţiunilor ce vizează petrolul rusesc.
Conform informațiilor, țările occidentale au decis să interzică toate importurile de petrol rusesc peste un preţ stabilit de 60 de dolari pe baril. La fel, în cadrul summitului s-a mai decis să extindă aceste sancţiuni pentru petrol şi la GPL, gazul petrolier lichefiat, la butan şi la propan, utilizate în special pentru încălzire.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!