Cunoaște-l pe Valentin Josan, primul tânăr din Moldova care a primit o bursă de studii geopolitice în Beijing

valentin1
Foto: Valentin Josan/arhivă personală

Valentin Josan, un tânăr din Republica Moldova, a devenit unul dintre studenții celei de-a noua promoții de bursieri Schwarzman Scholars. Noi am discutat cu primul moldovean care obține bursa respectivă și am aflat de ce îl pasionează geopolitica, cum a fost precesul de înscriere la program și ce așteptări are de la China.

Valentin, alături de alți 149 de studenți selectați dintr-un grup inițial de peste 4 200 de candidați, va urma un program de masterat în Global Affairs (Afaceri Globale). Programul va dura un an și va avea loc la Universitatea Tsinghua din Beijing, China. Potrivit raportului Webometrics, universitatea se clasează pe primul loc în Asia și pe locul 21 la nivel mondial.

Tânărul ne-a explicat că domeniul Global Affairs poate lua diverse forme – economie, politică, securitate națională –, însă conceptul de bază constă în pregătirea viitorilor lideri de industrii și state să observe și să studieze schimbările semnificative care au loc în lumea noastră globalizată.

„Interesul meu este dezvoltarea economică sustenabilă și echitabilă, iar o dimensiune de care îmi pasă e rolul tensiunilor geopolitice în creșterea economică a piețelor emergente.”

Valentin a aflat despre bursă cu câțiva ani în urmă, în cadrul universității unde își continuă licența, New York University Abu Dhabi, pentru că aproape anual studenți din instituția respectivă câștigă această bursă. De asemenea, tânărul spune că a avut loc și o sesiune de informare în campus organizată de către oficiul pentru dezvoltare în carieră al universității, în parteneriat cu Schwarzman.

„Programul e relativ nou și mă bucur că am acum ocazia să îl popularizez un pic în rândul moldovenilor, așa cum acesta oferă oportunități cu adevărat extraordinare de dezvoltare personală.”

China este o destinație perfectă pentru a învăța despre balanța de putere mondială

Întrebat de ce a ales să urmeze programul de masterat la o instituție din China, acesta a răspuns că țara a devenit un actor major pe scena internațională, clasându-se și pe locul 2 în ceea ce privește economia mondială.

„E practic imposibil să nu i se acorde atenție în privința guvernării globale. În ultimii 40 de ani, guvernul chinez a scos din sărăcie absolută aproape 800 de milioane de oameni, reprezentând mai mult de 75 % din sărăcia absolută globală. De asemenea, statul își consolidează activ influența în regiuni în curs de dezvoltare prin intermediul inițiativei «Centura și Drumul», unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură și investiții din istorie. Respectiv, China este o destinație perfectă pentru a învăța despre balanța de putere mondială și despre practici economice. În urma finalizării programului, am intenția de a face un al doilea masterat mai aprofundat în administrare financiară sau business.”

Sursă: Valentin Josan/arhivă personală

Înscrierea la bursa de studiu Schwarzman

Prima etapă a înscrierii presupune completarea unui formular extensiv pe care îl trimiți la sfârșit de septembrie. Acolo trebuie să incluzi foaia matricolă universitară a notelor, CV-ul, două eseuri despre leadership și planuri pentru viitor, trei scrisori de recomandare, câteva răspunsuri scurte și un videoclip de prezentare personală cu durata de un minut.

Ulterior, circa 10 % dintre persoanele înscrise sunt selectate și sponsorizate să călătorească la Beijing, Londra sau New York în luna octombrie pentru interviuri, în dependență de zona în care trăiești. Comisia de admitere – compusă din directori de companii internaționale, miniștri, ambasadori și profesori – organizează un prânz la care sunt invitați finaliștii și intervievatorii, iar interviurile au loc pe parcursul întregii zile.

Un interviu durează 25 de minute și poate include întrebări despre înscrierea ta, experiența academică, profesională sau despre părerea ta referitoare la evenimente globale. Valentin, de exemplu, a fost întrebat ce crede despre nivelul de protecție a datelor cu caracter personal în Europa. Decizia finală este anunțată la mijlocul lunii noiembrie.

Ca să fie eligibili pentru obținerea unei burse Schwarzman, tinerii trebuie să îndeplinească trei criterii obligatorii:
# să aibă între 18 și 28 de ani;
# să cunoască limba engleză la nivel avansat;
# să dețină o diplomă de licență sau să fie în ultimul an de licență.

În continuare, procesul de selecție este bazat pe trei piloni:
# abilități de leadership;
# intelect;
# caracter exemplar și integritate.

Înscrierile pentru anul de studiu 2025/2026 vor începe în luna aprilie a anului 2024, iar mai multe informații sunt disponibile aici.

Sursă: schwarzmanscholars.org

Întrebat despre provocările cu care s-a confruntat în procesul de înscriere, tânărul mărturisește că este dificil să condensezi propria-ți esență și viață în câteva rânduri sau minute. „Ai nevoie de o strategie de branding personal, o listă clară de elemente pe care le poți evidenția pentru a avea un profil memorabil într-o competiție cu mii de alți candidați. Conceptualizarea acesteia consumă timp și efort. Pe lângă asta, am răcit chiar înaintea interviului, dar paracetamolul m-a ajutat.”

Totuși, Valentin a avut parte de multă susținere din partea apropiaților, a universității și a persoanelor care l-au ajutat cu redactarea scrisorilor de recomandare, fapt pentru care le este profund recunoscător.

„Am zis că o să fiu cel mai bun bursier moldovean pe care l-a avut Schwarzman”

Valentin spune că a avut încredere în candidatura sa, chiar dacă în astfel de burse contează și norocul. Pentru el este o onoare să aducă Republica Moldova pe harta programului și acesta încurajează și alți tineri de la noi din țară să se înscrie.

„Misiunea și conceptul bursei sunt aliniate cu interesele mele și asta a fost suficient ca să decid să mă înscriu și să am încredere în propria-mi candidatură. Procesul de selecție pentru burse globale ca Schwarzman conține mereu și un factor de noroc sau randomizare, fiindcă e dificil să filtrezi mii de aplicări. Eu am depus efort și știam că există zeci de alte programe sau oportunități pe care le pot urma pentru a-mi atinge scopurile, deci eram gata de orice răspuns final. Din fericire, și comisia de admitere a avut încredere în candidatura mea.”

Sursă: Valentin Josan/arhivă personală

„Când directorul de admitere m-a sunat și mi-a zis că am fost selectat, i-am spus că o să fiu cel mai bun bursier moldovean pe care l-a avut Schwarzman până acum, deoarece sunt unicul. Lăsând glumele la o parte, e desigur o onoare să aduc Moldova pe harta programului și un câștig pentru toți tinerii din țară care se vor înscrie în viitor. Avem o nouă ușă deschisă. În același timp, înțeleg și presiunea de a excela. Vreau să port imaginea țării cu demnitate.”

Obținând această bursă, Valentin speră să obțină o viziune nouă asupra domeniului său de studiu, să cunoască oameni de la care să poată învăța și să aibă timp pentru toate. De asemenea, își dorește să cunoască mai îndeaproape China și Asia de Est – o regiune cu istorie și cultură fascinante despre care a citit multe.

„De abia aștept să învăț limba mandarină, să celebrez frumosul An Nou Lunar și să gust din bucatele autentice ale tuturor celor opt tradiții culinare chinezești. Voi aduce și eu bomboane Bucuria pentru un schimb intercultural.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente