(video) „Salariul nu motivează angajații.” Aspectele pe care trebuie să le cunoști despre remunerarea financiară a muncii tale

1

Așa cum salariul este unul dintre cele mai importante motive pentru care oamenii merg la muncă, am decis să dedicăm o ediție întreagă acestui subiect. Împreună cu Cristina Fleștor, fondatoarea și directoarea HR Portal, am discutat despre situația salariilor pe piața muncii din Republica Moldova, despre cum să negociezi un salariu bun, despre când și cum să ceri o mărire de salariu, de ce este periculos să primești și să oferi salarii în plic, dar și alte aspecte interesante ale remunerării financiare pe care o primim pentru prestarea diferitelor munci.

Cristina precizează că, de fapt, salariul nu motivează angajații. Acesta reprezintă factorul care ajută ca angajatul să nu fie demotivat. „Oricât de mult ai plăti, angajatul se acomodează cu acest salariu, începe să aibă nevoi, necesități mai mari, începe să cheltuie tot mai mult și iarăși ajunge la același deficit și consideră că are un salariu mai mic decât ar putea să aibă.”

De asemenea, în cadrul acestei ediții, am discutat despre cum se negociază corect un salariu. Cristina spune că este foarte important ca angajatul să-și cunoască potențialul și în funcție de asta să negocieze remunerarea financiară. Ceea ce nu recomandă Cristina este să se ceară un salariu argumentat pe necesități. „Devine o manipulare emoțională care se transformă în «da știți cât costă o gazdă», «știți cât costă să întreții o familie» și așa mai departe. Nu acesta trebuie să devină subiectul discuției și negocierii. Candidatul trebuie să mizeze pe competențele și experiența sale și pe valoarea pe care o poate aduce acestui post și acestei companii.”

Desigur că am discutat și despre cele mai bine plătite joburi pe piața din Republica Moldova, dar și despre cele care se află la coada clasamentului. Vă invităm să urmăriți întregul episod mai jos.

Interviurile #diez despre piața muncii din Moldova apar în contextul proiectului „Rămân acasă, merg la…”, care are scopul de a oferi ghidare în carieră tinerilor din țară. Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Partenerul media este delucru.md.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Taguri: #Merg la
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente