O persoană a decedat în urma atacului rușilor asupra satului Stanislav din regiunea Herson. Cele mai importante evenimente din a 617-a zi de război

1698911465-2774
Foto: Telegram/Oleksandr Prokudin

Astăzi este a 617-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Rusia a raportat un nou atac asupra centralei nucleare (Nuclear Power Plant) din Kursk. Potrivit unor canale rusești de Telegram, Forțele Armate ale Ucrainei au încercat să organizeze o explozie la centrală cu ajutorul unei drone.

„Astăzi, în jurul prânzului pe teritoriul Centralei Nucleare Kursk din orașul Kurceatov a fost găsită o aeronavă de tip UAV doborâtă. Aceasta transporta un explozibil, ce fel – experții vor stabili mai târziu”, se arată în mesaj.

Totodată se remarcă faptul că dispozitivul exploziv nu a detonat. „Nu există nicio distrugere. Drona prăbușită a fost descoperită de un ofițer de securitate în timp ce patrula pe teritoriu.”

🟣 Soldații ucraineni au efectuat nouă lovituri asupra unor zone în care erau concentrate trupe, arme și echipamente militare rusești și încă trei lovituri asupra sistemelor de rachete antiaeriene care aparțineau forțelor de ocupație, informează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Totodată, aceștia au lovit cinci stații radar, două depozite de muniții, două puncte de control și 11 mijloace de artilerie ale rușilor.

În același timp, militarii ruși au lansat cinci rachete, 75 de lovituri aeriene și 56 de obuze asupra pozițiilor forțelor armate și a zonelor populate. „Din păcate, există morți și răniți în rândul populației civile. Au fost distruse și avariate case de locuit și alte construcții civile.”

🟣 O persoană a decedat în urma atacului rușilor asupra satului Stanislav din regiunea Herson, se arată într-un raport publicat pe site-ul web al procuraturii regionale.

În acest context a fost lansată o anchetă preliminară cu privire la fapta de încălcare a legilor și obiceiurilor de război, care implică omor cu intenție (partea a doua a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei).

În același timp, șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, a declarat că în Stanislav au avut loc mai mult de 40 de atacuri, fiind avariate mai multe case, clădirea liceului și a ambulatoriului local.

De asemenea, ministrul ucrainean de interne, Ihor Klâmenko, a afirmat că în satul Molodijne din regiunea Herson o persoană a fost rănită în urma bombardamentelor.

🟣 Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (ANPC) din Ucraina a inclus compania elvețiană Nestlé, care este unul dintre cei mai mari producători de produse alimentare, pe lista „sponsorilor de război”.

„În ciuda agresiunii rusești, Nestlé continuă să opereze în Rusia, să furnizeze bunuri agresorului și să își extindă baza de producție din Rusia. Acest lucru a cauzat adăugarea companiei pe lista sponsorilor internaționali de război”, se arată în comunicatul emis de către agenție.

🟣 Președintele rus a semnat o lege prin care anulează ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare. Documentul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice.

Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare a fost adoptat în 1996 de către Adunarea Generală a ONU. Documentul a fost ratificat inclusiv de Rusia, alături de alte țări, dar nu și de Statele Unite și China. Anume acest fapt, după cum a declarat Putin la o reuniune a Clubului de discuții „Valdai” din 5 octombrie, oferă autorităților ruse posibilitatea de a revoca ratificarea.

Potrivit site-ului web Meduza, a doua zi după declarația lui Putin, președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a anunțat că camera inferioară a parlamentului va lua în considerare refuzul de a ratifica tratatul. La 18 octombrie, Duma de Stat a adoptat legea relevantă, iar la 25 octombrie aceasta a fost aprobată de Consiliul Federației.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente