(doc) Un judecător din Anenii Noi a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că ar fi pretins mită în valoare de 1 000 de euro

judecător
Foto:Sasun Bughdaryan

Un judecător din Republica Moldova a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru corupere pasivă. Este vorba despre Veaceslav Dionis Panfilii, magistrat la Judecătoria Anenii Noi. Sentința a fost pronunțată luni, 23 octombrie, de către Judecătoria Chișinău.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Procuratura Anticorupție, cauza penală a fost pornită în luna ianuarie 2015, iar potrivit materialelor, magistratul, având spre examinare o cerere de revizuire în cadrul unei cauze civile, a pretins suma de 500 de euro, de la fiul revizuentei pentru admiterea cererii. Ulterior, invocând același pretext, judecătorul a pretins o altă sumă în valoare de 500 de euro, care a fost transmisă în două tranșe sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție.

În cadrul ședințelor de judecată, inculpatul nu și-a recunoscut vinovăția, invocând că banii pretinși ar fi fost un împrumut. Instanța de judecată a constatat legalitatea probelor administrate de partea acuzării, care răstoarnă atât argumentele inculpatului precum că a primit de la martor mijloace bănești cu titlu de împrumut, precum și poziția apărării prin care inculpatul ar fi fost provocat la comiterea infracțiunii de corupere pasivă.

Drept urmare, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de comiterea coruperii pasive, stabilindu-i o pedeapsă cu închisoare pe un termen de șapte ani, cu executare în penitenciar de tip închis, cu amendă de 160 000 de lei și cu privarea de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani.

Până la definitivarea sentinței, inculpatului i-a fost aplicată măsura preventivă, obligarea de a nu părăsi țara. Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente