Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat o decizie astăzi, 24 octombrie, în privința procurorului general demis, Alexandr Stoianoglo, în care obligă statul Republica Moldova să-i achite 3 600 de euro prejudiciu moral.
Stoianoglo a solicitat 20 000 de euro pentru prejudiciul moral pe care considera că l-a suferit ca urmare a acoperirii mediatice a cauzei la nivel național. Acesta afirmă că reputația sa a fost afectată de faptul că nu a putut contesta decizia CPS din 5 octombrie 2021.
„Statul trebuie să plătească reclamantului, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, suma de 3 600 de euro, plus orice sumă care ar putea fi datorată pe această sumă cu titlu de impozit, cu titlu de prejudiciu moral, care urmează să fie convertită în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării”, se arată în decizia CtEDO.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Republica Moldova a încălcat articolul 6 § 1 (dreptul de acces la o instanță) al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, care se referă la dreptul la un proces echitabil și accesul la instanța de judecată.
Totuși, Curtea a atenționat asupra faptului că garanțiile procedurale se impuneau a fi implementate pentru a asigura că mecanismul de suspendare nu este folosit în mod arbitrar. În această privință, Curtea, de asemenea, a notat creșterea importanței atribuite echității procedurii în cazurile privind demiterea procurorilor, inclusive intervenția unei autorități independente în deciziile ce afectează numirea și demiterea procurorilor.
Curtea a constatat că reclamantului nu i-a fost acordată nici o formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea acestuia, ceea l-a privat de posibilitatea de a realiza obligațiile sau și l-a deprivat de salariu pentru mai mult de doi ani.
Stoianoglo République de Moldova #Diez by Petru on Scribd
În data de 5 octombrie 2021, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut. Acesta este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare: abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
În data de 4 noiembrie 2021, Maia Sandu a solicitat inițierea procedurii de evaluare a performanțelor Procurorului General (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo.
Procuratura Anticorupție a anunțat pe 29 noiembrie 2021 că a terminat urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Lui îi este imputată învinuirea prevăzută de art. 328 alin. (3) lit. b) din Codul penal, și anume „Depășirea atribuțiilor de serviciu”.
Pe 17 decembrie 2021, Pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost pornit un nou dosar. Procurorul general suspendat este învinuit pe două capete de acuzare. Este vorba este despre divulgarea datelor urmăririi penale și pentru inviolabilitatea vieții personale.
La data de 29 iunie 2022, pe masa magistraților a ajuns un nou dosar în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Pe 26 septembrie 2023, Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo.