SUA ar fi furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Cele mai importante evenimente din a 601-a zi de război

230714170843-atacms-file-2021
Foto: CNN

Astăzi este a 601-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Forțele armate ucrainene au distrus nouă elicoptere după ce au lansat mai multe atacuri asupra aerodromurilor din Berdeansk și Luhansk, regiuni ocupate temporar. Depozitele de muniții, echipamentele speciale și un lansator de apărare aeriană au fost distruse, iar pistele aerodromului au fost avariate, se arată într-un mesaj transmis pe Telegram de către Forțele de operațiuni speciale ale forțelor armate ucrainene.

🟣 Statele Unite ale Americii ar fi furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, notează CNN. Potrivit informațiilor, Ucraina a folosit deja rachetele ATACMS, dintre care unele variante au o rază de acțiune maximă de aproximativ 186 de mile, pentru a ataca aerodromurile rusești Berdeansk și Luhansk din estul Ucrainei. 

🟣 Ucraina a primit toate tancurile M1A1 Abrams de fabricație americană promise Kievului de administrația președintelui american, Joe Biden. Conform colonelulului Martin O’Donnell, Statele Unite ale Americii au livrat cele 31 de tancuri, începând cu sfârșitul lunii septembrie.

🟣 Forțele armate lituaniene, împreună cu industria germană de apărare, vor repara tancurile Leopard care au fost avariate în timpul luptelor din Ucraina. Potrivit serviciului de presă al Armatei Lituaniei, după refacerea capacităţilor tehnice, vehiculele de luptă vor fi returnate pe front.

🟣 Soldații ruși consolidează forțe în direcția orașului Djankoi pentru a limita o posibilă ofensivă a forțelor armate ucrainene asupra peninsulei Crimeea, ocupată temporar. Potrivit unui mesaj transmis pe Telegram de mișcarea partizană „ATEȘ”, militarii ar ascunde echipamentele sosite pe aerodromul local.

🟣 Armata rusă a atacat orașul Herson. Drept urmare, mai mulți angajați ai unei companii de securitate și ai unei companii de transport au fost răniți. Potrivit șefului Administrației militare Herson, Roman Mrociko, soldații ruși au lansat atentate asupra cartierelor Korabelnâi și Suvorovskâi.

🟣 Militarii ruși au lansat mai multe atacuri în centrul orașului Sloveansk. În urma bombardamentelor, o clădire cu cinci etaje a fost distrusă, iar mai mulți oameni au fost blocați sub ruine. Informația a fost confirmată de către Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență într-un mesaj pe Telegram.

🟣 Armata rusă a lansat o dronă în direcția unei școli din Odesa. Potrivit serviciului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, clădirea școlii de navigație a fost distrusă.

Sursă: Telegram/Сили оборони півдня України

🟣 Soldații ruși continuă să forțeze populația să obțină pașapoarte rusești, în special pe cei din teritoriul ocupat temporar al regiunii Herson. „Militarii au obligat școlile locale să emită polițe de asigurări pentru elevii de liceu cu vârsta de peste 14 ani. Condiția pentru eliberarea acestor polițe este ca adolescentul să primească un pașaport rusesc”, se arată într-un raport publicat de Centrul de Rezistență Națională.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente