Procesul de angajare poate fi unul complicat, mai cu seamă atunci când nu suntem informați cu privire la drepturile noastre și la modul în care funcționează legile în acest domeniu. De multe ori, angajatorii pot include în contract lucruri care nu corespund cu ceea ce se agreează la interviul de angajare. O altă situație comună pentru mulți angajatori este oferirea unui contract de prestare servicii sau de autor în loc de un contract de muncă clasic – ceea ce: atenție!, nu este una și aceeași. În această ediție a proiectului nostru de orientare în carieră am discutat cu avocatul Sergiu Muntean despre cele mai importante și de bază lucruri pe care trebuie să le cunoaștem atunci când ne angajăm.
Mai întâi de toate, Sergiu ne-a explicat cum să deosebim un loc de muncă real față de o escrocherie: „practic, niciodată, nu trebuie să vi se ceară bani pentru anumite materiale sau cursuri”. După care, am discutat pe larg despre contractele de muncă. De multe ori se întâmplă ca angajații să nu le citească cu atenție, iar apoi să se pomenească cu diverse surprize neplăcute: începând de la un salariu mai mic, până la pierderea locului de muncă.
Printre altele, am mai discutat și despre riscurile salariilor în plic, dar și despre drepturile pe care le avem atunci când suntem la un interviu de angajare sau când suntem deja angajați. Desigur, atunci când ni se încalcă aceste drepturi, există pârghii legale care ne pot ajuta să ne facem dreptate, important este să cunoaștem despre acestea. Apropo, am aflat și ce s-a întâmplat cu „cărticica de muncă” și unde este stocată toată această informație în prezent.
La fel, am discutat și despre drepturile studenților atunci când se angajează. Sergiu ne-a explicat că nimeni nu are dreptul să îngrădească accesul la studii, iar pentru perioada examenelor Codul Muncii prevede oferirea unui concediu. E de menționat că acest lucru este valabil doar pentru prima aplicare la studii.
Interviul integral îl puteți urmări mai jos.
Interviurile #diez despre piața muncii din Moldova apar în contextul proiectului „Rămân acasă, merg la…”, care are scopul de a oferi ghidare în carieră tinerilor din țară. Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Partenerul media este delucru.md.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.