Lista persoanelor și companiilor din domeniul vitivinicol care au primit premii de Ziua Națională a Vinului

2W8A8288_11zon

În cadrul ceremoniei de inaugurare a celei de-a XXII-a ediții a Zilei Naționale a Vinului au fost premiați Oamenii Vinului, datorită cărora vinul Moldovei a ajuns să fie cunoscut și apreciat la nivel internațional. La înmânarea distincțiilor au participat președinta țării, Maia Sandu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă, precum și șeful misiunii USAID în Moldova, Jeff Bryan.

Premiul Mare pentru merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor și calității excelente a vinurilor autohtone, promovarea imaginii Republicii Moldova ca țară vitivinicolă pe arena internațională a fost oferit vinăriei „Chateau Vartely”.

De medalia „Nicolae Guzun” și titlul „Viticultorul anului” s-a învrednicit agronomul Vasile Vartic de la combinatul de vinuri „Cricova”. Distincția i-a fost oferită academicianului pentru merite deosebite în cultivarea viței-de-vie, implementarea tehnologiilor avansate în sectorul viticol, înființarea plantațiilor viticole noi, destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată (IGP).

Medalia „Petru Ungureanu”, care poartă numele savantului moldovean cunoscut pentru numeroasele sale invenții în tehnologia de producere a vinului, precum și titlul de „cel mai iscusit oenolog al anului” i-a revenit doamnei Aliona Nazaria de la „Javgurvin Grup”.

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” a fost oferită vinăriei „Chateau Cojușna” pentru merite deosebite în domeniul dezvoltării și promovării oeno-turismului.

Și oficialii, reprezentanții misiunilor diplomatice din Republica Moldova, dar și oaspeții de rang înalt prezenți la ceremonia de deschidere au primit medalii pentru contribuția lor la promovarea Vinului Moldovei și a sectorului vitivinicol peste hotarele țării.

Astfel, Ambasadorul Uniunii Europene, Excelența Sa Janis Mazeiks, dar și Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Excelența Sa Kent D. Logsdon, au primit câte o Monedă Națională „Vinul Moldovei”, emisă de Banca Națională în 2020.

Totodată, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a oferit alte doup monede naționale din seria „Vinul Moldovei”, pentru ministrul Afacerilor Regionale și Rurale din Estonia, Madis Kallas, și pentru Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale al României, Sorin Moisei.

În cadrul ceremoniei oficiale de deschidere a Zilei Naționale a Vinului, Poșta Moldovei a anunțat lansarea unui plic și a unui timbru poștal personalizat cu logo-ul „Vinul Moldovei. O legendă Vie”.

Marca este tipărită într-un tiraj de 30 000 exemplare și poate fi procurată în toate oficiile poștale din țară, iar plicul tipărit va fi disponibil în 200 exemplare, fiind un produs filatelic special, destinat colecționării.

Cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului se desfășoară cu genericul „Vinul nostru cucerește lumea” și este o sinteză a performanțelor obținute și a succeselor revoluționare ale Vinului Moldovei înregistrate pe scena globală, la un deceniu de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”).

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.


Vezi în acest articol și care este programul Zilei Naționale a Vinului, iar în acest articol cum circulă transportul public în Chișinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente