Pe teritoriul Moldovei vor fi instalate 370 de cuiburi speciale pentru păsări pe stâlpii electrici

ipiccy_image (7)
Foto: Facebook/ Moldelectrica/ Vitalie Aider

Circa 370 de cuiburi pentru păsări urmează a fi instalate pe stâlpii Liniei Electrice Aeriene 400 kV „Vulcănești-Chișinău”. Măsura are drept scop conservarea anumitor specii de păsări, care se află sub protecția statului și sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Despre acest fapt a anunțat Moldelectrica.

În acest fel, țara noastră va prelua experiența României, dar și a altor state cu privire la instalarea cuiburilor pe liniile electrice de înaltă tensiune. Conform informațiilor, procedura de instalare a cuiburilor este una specială. Acestea urmează a fi atașate la o înălțime de aproape 40 de metri, iar pe cablurile adiacente se montează teci izolante, cu scopul de a proteja păsările împotriva electrocutării.

Astfel, măsura respectivă de izolare a cablurilor va ajuta atât la reducerea frecvenței întreruperilor în alimentarea cu energie electrică, cât și la reducerea mortalității în rândul șoimilor și altor specii de păsări, în special, celor răpitoare, care se află sub protecția statului și au statut special de protecție conform Directivei Consiliului Europei 79/409/CEE din 2 aprilie 1979 privind conservarea păsărilor sălbatice și tratatelor internaționale în domeniul biodiversității la care Republica Moldova este parte.

Cuiburile vor fi atașate în pilonii din următoarele localități: Balabanu-Vulcănești, Taraclia-Balabanu, Dimitrovca-Borocani și zona Brăila-Lipoveni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente