Deputații au votat modificarea Codului electoral, prin care se interzice participarea la alegeri foștilor membri ai Partidului „ȘOR”

sor
Foto:Facebook/Partidul „ȘOR”

Deputații s-au întrunit astăzi, 4 octombrie, în ședință extraordinară. Aceștia au votat modificarea codului electoral, prin care se interzice de a participa la alegeri tuturor membrilor organelor executive și a persoanelor care dețin funcții elective din partea partidului „ȘOR” declarat neconstituțional. Deputații s-au întrunit în ședință în urma deciziei Curții Constituționale, care a decis că reprezentanții fostului partid „ȘOR” pot participa la alegerile locale generale.

Proiectul a fost votat în lectura a doua.

„Ca să fie clar – grupările criminale organizate nu sunt compatibile cu democrația. Curtea Constituțională a spus asta foarte clar atunci când a declarat gruparea criminală Șor în afara constituționalității. Grupările criminale atentează la securitatea națională și la procesul unor alegeri libere și corecte”, a menționat Igor Grosu, președintele Parlamentului.

Pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a decis că foștii membri ai Partidului „ȘOR”, scos în afara legii acum câteva luni, pot să candideze la alegerile locale din această toamnă. CC a declarat neconstituțională prevederea care restricționează dreptul de a fi ales al persoanelor care, la data pronunțării hotărârii CC privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, pe o perioadă de cinci ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale.

Precizăm că prin decizia CSE din această dimineață, au fost stabilite categoriile de persoane care nu vor putea participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii Curții.

„Ca să fie clar – grupările criminale organizate nu sunt compatibile cu democrația. Curtea Constituțională a spus asta foarte clar atunci când a declarat gruparea criminală Șor în afara constituționalității. Grupările criminale atentează la securitatea națională și la procesul unor alegeri libere și corecte”, spune Igor Grosu.

Decizia integrală a Curții Constituționale o puteți vedea mai jos.

Decizia CC by Petru on Scribd


Pe 19 iunie 2023, Partidul Politic „ȘOR” a fost declarat neconstituțional de către magistrații Curții Constituționale. Totuși, deputații partidului își continuă mandatele în calitate de deputați independenți.

Pe 26 iunie, fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și aflat sub sancțiuni în UE, SUA, Canada și Norvegia, a anunțat despre crearea unui nou bloc politic – „Șansă, Obligații, Realizări – Ș.O.R.”.

Pe 9 noiembrie 2022, cabinetul de miniștri a aprobat cererea fostului ministru al justiției, Sergiu Litvinenco, adresată Curții Constituționale, prin care se cerea scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”.

Pe 19 decembrie, Comisia de la Veneția a declarat că „statul nu este lipsit de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a impune alte măsuri restrictive”. În același timp, aceasta menționase că „recunoașterea neconstituționalității partidului este o ingerință în dreptul la libertatea de asociere și, prin urmare, decizia trebuie să fie conformă cu legea”.

În 2017, liderul partidului și deputatul Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru fraudă și spălare de bani, iar în prezent el se află pe o listă de urmărire internațională.

Totodată, pe 26 octombrie 2022, Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancțiuni împotriva sa, iar pe 30 mai 2023 și Uniunea Europeană i-a impus sancțiuni, pentru destabilizarea situației din Republica Moldova.

Proiectul de modificare a codului electoral votat de deputați.

345.2023.ro by Petru on Scribd

Taguri: #Parlament2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente