Atunci când căutăm un loc de muncă este important să ne facem un plan și să respectăm câteva reguli simple. De exemplu, un CV întocmit greșit poate să vă reducă din start șansele de a obține un job. Alte probleme pot apărea în momentul interviului de angajare sau în perioada de probă. Pentru a clarifica toate aceste momente și pentru a vă ajută să înțelegeți mai bine toate etapele prin care se trece până a ajunge să fiți angajați cu acte în regulă, am discutat cu Ion Oboroceanu, specialist în recrutare și headhunting.
Ion ne-a explicat că, de fapt, în Moldova sunt multe locuri de muncă, iar problema este că oamenii nu știu cum să le caute sau nu sunt suficienți de pregătiți pentru a le accesa. Poate o să vă pară greu de crezut, dar în 2023 încă sunt persoane care au e-mailuri cu denumiri ciudate și utilizează pentru CV fotografii de la plajă. Problemele nu se rezumă doar la CV. De exemplu, multe persoane nu se pregătesc suficient pentru interviul de probă, fie îl tratează cu puțină seriozitate. Așa ajung să întârzie sau să încurce denumirea companiei la care vor să se angajeze.
Uneori, emoțiile ne joacă festa și s-ar putea să ne prezentăm mult slab abilitățile decât sunt în realitate. Pe de altă parte, unele persoane exagerează cu lauda abilităților în CV, iar apoi nu le pot demonstra în cadrul interviului. Totuși, Ion ne asigură că toate aceste carențe pot fi corectate. Este important să știm cum să facem acest lucru și să fim responsabili.
Vă invităm să aflați mai multe lucruri utile despre CV, despre utilizarea rețelelor de socializare în contextul unui job, despre provocările interviului de angajare și despre perioada de probă în videoclipul de mai jos.
Interviurile #diez despre piața muncii din Moldova apar în contextul proiectului „Rămân acasă, merg la…”, care are scopul de a oferi ghidare în carieră tinerilor din țară. Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Partenerul media este delucru.md.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.