La #diez, continuăm să vorbim în această toamnă despre orientare în carieră, de data aceasta într-o serie de emisiuni despre piața muncii din Republica Moldova. În primul episod, vorbim cu Ilinka Gherța, coordonatoare de proiecte la delucru.md, o platformă de recrutare cu experiență pe piață. Pe Ilinka am întrebat-o despre provocări, salarii, joburi și cerințe actuale în materie de abilități și competențe. Credem că răspunsurile sunt un ghid bun de orientare, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.
Abilitățile au avantaj în fața studiilor, iar cei care știu asta, reușesc să performeze și să câștige bine, indiferent de vârstă și domeniu de activitate, ne spune Ilinka. Joburi noi apar și vor continua să apară în industria IT, însă o popularitate mare o au și joburile legate de wellbeing.
Salariul nu va fi niciodată suficient de mare, mai spune Ilinka, dacă angajatul nu va avea educație financiară. Învățarea nu se termină cu licența, și nici cu masteratul, dar continuă și se petrece, în mare parte, la locul de muncă, și da, angajatorul e cel care trebuie să-și asume să investească în învățarea pe termen lung a angajaților săi.
Locul de muncă nu este o familie, cât de drăguț asta ar suna în anunțurile de angajare, iar cei mai buni angajatori sunt cei care îți stabilesc obiective clare de creștere și îți oferă instrumente pentru aceasta.
Aflați mai multe lucruri curioase și utile în interviul de mai jos.
Interviurile #diez despre piața muncii din Moldova apar în contextul proiectului „Rămân acasă, merg la…”, care are scopul de a oferi ghidare în carieră tinerilor din țară. Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Partenerul media este delucru.md.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.