În ultimii ani, Europa a asistat la o creștere a tinerilor antreprenori care remodelează industriile cu perspectivele lor inovative și ambiția nemărginită. În acest episod nou de Echolocation, ne-am concentrat pe peisajul vibrant al antreprenoriatului din Europa și pe modul în care acesta îi motivează pe tineri să se inițieze în lumea start-upurilor.
Participanții din cele trei țări sunt:
# Martina Mähl – antreprenoare, manageră de proiecte la AlphaCE din Suedia, start-up care ajută oamenii să-și găsească un job;
# Cristina Tocari – antreprenoare, fondatoarea Recycline, start-up ce transformă deșeurile de plastic în produse elegante;
# Gigi Kezherashvili – șeful departamentului Tech Parks la Agenția de Tehnologie și Inovare din Georgia.
Moderator: Levani Iaganashvili, Georgia.
Martina Mähl a povestit despre cum guvernul suedez susține antreprenoriatul în Suedia. „Sunt patru trepte pe scara antreprenoriatului: o persoană vine cu ideea, e nevoie de bani, apoi se apelează la legile corespunzătoare, iar apoi e nevoie de tehnologii dezvoltate. În Suedia, poți învăța antreprenoriatul la școală.” Martina a mai povestit despre cât de important este ca în postură de antreprenor să înveți ce e răbdarea, să accepți că soluțiile la probleme nu apar în câteva secunde, poate lua săptămâni întregi până ajungi la soluții.
Cristina Tocari a menționat despre regulații nepotrivite, despre brain drain, despre lipsa studiilor și informării necesare în domeniul antreprenoriatului. „Lipsesc lecții antreprenoriale unde poți dezvolta gândirea creativă de a găsi potențial în orice. Ai ideile acestea la universitate abia, deci e un proces tare încet. Din altă perspectivă, avem educația pe care o primim ca cetățeni. Eu am început să-mi vând produsele învățându-i pe elevii de la școală prin campanii de informare, prin proiecte sociale, ca să-i fac pe oameni să înțeleagă conceptul de reciclare.” Gigi Kezherashvili a oferit sfaturi și a descris situația ecosistemului start-upurilor în toată lumea.
Puteți asculta podcastul pe YouTube, pe Apple Podcasts, dar și pe Spotify.