Care sunt planurile statului pentru digitalizarea Moldovei până în anul 2030 și care este scopul aplicației EVO

mobil telefon aplicatie app
Foto: Daria Nepriakhina/unsplash.com

Cabinetul de miniștri a aprobat Strategia de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030. „Un document important pentru viitorul țării noastre”, au menționat reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. Strategia ar trebui să contribuie la dezvoltarea digitală a țării până în anul 2030, precum și la construirea unei societăți moderne, axate pe cetățeni și aliniate cu agenda de integrare europeană.

Un obiectiv important din această strategie de digitalizare a țării este lansarea aplicației mobile EVO, care reprezentă o platformă online unde cetățenii își vor putea crea o indentitate digitală. Astfel, nu va mai fi necesar să purtăm cu noi toate documentele.

„Interacțiunea cu statul trebuie să fie complet digitală, iar acest lucru va fi posibil odată cu lansarea aplicației mobile EVO la care lucrăm la acest moment. Această aplicație va permite fiecărui cetățean să dețină o indentitate digitală și să interacționeze simplu și comod cu serviciile publice prestate de stat”, a menționat Mihai Lupașcu, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, într-un breafing de presă.

Potrivit acestuia, aplicația EVO presupune digitalizarea tuturor interacțiunilor cetățeanului cu statul printr-o singură aplicație. Astfel, momentan, se lucrează activ la primele versiuni, care vor fi testate într-un mediu limitat și, care urmează să fie disponibile în următoarele luni. Totuși, pentru publicul larg, lansarea oficială a aplicației urmează să fie făcută spre sfârșitul anului 2023.

„Permisul de conducere, pașaportul ori buletinul vor fi disponibile pe telefon. Astfel, se va putea utiliza aceste documente fără a necesita purtarea lor în format de hârtie. De asemeena, va exista și un modul de plăți guvernamentale disponibile în această aplicație și multe alte funcționalități care urmează să fie adăugate pe parcurs. Pe teritoriul Republicii Moldova actele disponibile în aplicația mobilă EVO vor fi echivalate cu actele propriu-zise”, a mai adăugat ministrul.

Ucraina a fost un precedent.

Toate obiectivele principale ale Strategiei de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030 se concentrează pe promovarea dezvoltării durabile a țării și includ:
# dezvoltarea unei societăți digitale;
# dezvoltarea unui sector TIC robust și competitiv;
# crearea unei economii digitale inovatoare și reziliente;
# instituirea unui stat digital eficient, inteligent și transparent;
# crearea unui mediu digital accesibil, sigur și incluziv;
# consolidarea imaginii Republicii Moldova drept națiune digitală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente