Participă la o nouă ediție a concursului fotografic Wiki Loves Monuments Moldova și câștigă premii

iurie-svet-1
Foto: Iurie Șveț

Dacă ești o persoană care face mereu fotografii, aștepți momentul potrivit pentru ca toți pietonii și automobilele să dispară din cadru, vrei ca toată lumea să vadă biserica sau conacul din satul tău de baștină sau poate îți place să descoperi clădirile istorice din provincii? Dacă da, în luna septembrie, un grup de voluntari de la Wikipedia română organizează cea de-a treia ediție a Wiki Loves Monuments în Moldova.

Scopul fotografierii patrimoniului cultural sub o licență liberă este ilustrarea articolelor de pe Wikipedia. De asemenea, organizatorii doresc să popularizeze clădirile istorice uitate. Toate astea prin imagini panoramice, imagini ale fațadelor și interiorului, imagini aeriene, chiar și imagini istorice. Organizatorii pun la dispoziție lista de peste 5 500 de obiective incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Fiecare din ele având un cod unic.

Când?

În 2023, cea de-a treia ediție a Wiki Loves Monuments Moldova este organizată în perioada 1-30 septembrie.

Concursul se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini e mic, alegerea e foarte grea.

Cum poți participa?

Donează fotografiile tale care reprezintă monumente ocrotite de stat. Participanții/participantele sunt încurajați/încurajate să vizitezi și construcții pe care nu le-au mai văzut; să se simtă liberi/libere să exploreze Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

Tot ce trebuie să faci este să faci click pe legătura „Încarcă foto” și să completezi pașii ulteriori. Recent, Wiki Loves Monuments a reușit să pună pe hartă jumătate din monumente – vezi aici.

Categoriile de premii (fondul total este de 1 000 de dolari):
# premiul mare pentru cea mai bună fotografie – locurile I, II și III (încearcă să impresionezi juriul);
# premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona;
# premiul pentru cel mai prolific participant (ilustrează cât mai multe poziții din lista ariilor protejate);
# loteria triplă – trei premii unor participanți la întâmplare;
# premiul pentru câștigătorul bike-quest.

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA.

Pagina concursului o găsiți aici.

De asemenea, puteți urmări pagina de Facebook a concursului unde vor fi publicate noutăți, evenimente și – desigur – fotografii.


Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. Prima ediție a fost organizată în 2010 într-o singură țară: Regatul Țărilor de Jos. Ulterior, concursul a devenit internațional, iar an de an interesul a crescut considerabil: până în 2022 numărul total de imagini încărcate a depășit cifra de 2 750 000.

În Moldova, concursul a fost organizat în 2021 și 2022, fiind acumulate peste 6 500 de imagini care ilustrează 850 de monumente. Recent, una din imaginile fotografului Iurie Șveț încărcate în concurs a luat locul 11 în cadrul acestui concurs la nivel mondial.

Vedeți care sunt rezultatele concursului din anul 2021 și 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente