Armata Națională împlinește 32 de ani! Maia Sandu: „Lucrăm acum pentru a compensa perioada de neglijare a sectorului apărării”

armata
Foto:Sursă: Facebook/Maia Sandu

Astăzi, 3 septembrie, se împlinesc 32 de ani de la crearea Armatei Naționale. Cu această ocazie, mai mulți oficiali, printre care și președinta țării, Maia Sandu, au venit cu mesaje de felicitare.

# Șefa statului, Maia Sandu

„Astăzi, de Ziua Armatei Naționale a Republicii Moldova, îi felicit pe toți apărătorii țării. […]

În fața pericolului, a calamităților și urgențelor ne bizuim cu încredere pe militarii noștri. Crizele din ultimii ani și războiul necruțător de la hotar ne-au amintit că siguranța cetățenilor noștri depinde de buna pregătire și dotare a Armatei Naționale. Lucrăm acum pentru a compensa perioada de neglijare a sectorului apărării. În acest an, prin mobilizarea resurselor interne și cu asistența partenerilor strategici, am reușit o majorare semnificativă a alocărilor bugetare pentru modernizarea domeniului apărării. Militarii și angajații civili ai Armatei Naționale trebuie să aibă condiții bune de trai și de muncă, echipament modern și instruire de calitate.

Militarii noștri contribuie și la menținerea păcii și stabilității în afara granițelor țării, astfel Moldova se afirmă ca membru responsabil al comunității internaționale și un stat furnizor de securitate. Datorită profesionalismului și pregătirii ofițerilor noștri, în 2023, am detașat primul contingent de pacificatori în cadrul misiunii ONU de menținere a păcii în Liban. De aproape 10 ani, trimitem militari în cadrul misiunilor KFOR de menținere a păcii în Kosovo. La fel, geniștii moldoveni au instruit geniști ucraineni cum să curețe terenurile minate de agresorii ruși. În toate aceste misiuni solicitante apărătorii noștri ne reprezintă cu demnitate și contribuie la imaginea pozitivă a țării.

La mulți ani, Armata Națională a Republicii Moldova!”

Sursă: Facebook/Maia Sandu

# Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi

„Vă adresez cele mai sincere felicitări și urări de bine cu prilejul aniversării Zilei Armatei Naționale.

Vă mulţumesc pentru prestaţia bună pe care aţi demonstrat-o la îndeplinirea obligațiunilor funcționale, activând în interesul țării și al cetățenilor.  

Datorită profesionalismului Dumneavoastră, Armata Națională este un garant al păcii și stabilităţii Republicii Moldova, iar statul nostru –  un contribuitor ferm la securitatea internațională, prin participarea în misiuni de menținere a păcii.

Dragi colegi, am încrederea că veţi continua să vă faceţi datoria cu responsabilitate şi perseverenţă pentru a îndeplini dezideratul de modernizare a Armatei Naționale și a oferi securitate fiecărui cetățean al țări noastre.

La fel, vin cu un mesaj deosebit de apreciere pentru cei care au stat la baza formării Armatei Naționale și care au luptat pentru apărarea suveranității, independenței și integrității Republicii Moldova.

Un gând aparte pentru militarii Armatei Naționale care în acest moment execută servicii în unitățile militare și celor care se află în misiuni internaționale de menținere a păcii, dar și familiilor care îi încurajează și susțin în îndeplinirea angajamentelor asumate față de țară.

La mulți ani, Armata Națională!”

Sursă: Facebook/Maia Sandu

# Ministerul afacerilor interne, Adrian Efros

„Cu ocazia Zilei Armatei Naționale a Republicii Moldova, adresez sincere felicitări tuturor militarilor din țara noastră. Îmi exprim respectul și gratitudinea față de activitatea continuă de apărare a Patriei.

Pe parcursul celor 32 de ani de existență, efectivul Armatei Naționale a Republicii Moldova a demonstrat credință, devotament, profesionalism, curaj și abnegație. Recunoștință militarilor noștri pentru contribuția la păstrarea identității naționale și integrității țării noastre.

Ministerul Afacerilor Interne, ca parte componentă a sistemului de securitate națională cunoaște bine faptele camarazilor Armatei Naționale, pentru că împreună am combătut umăr la umăr provocările, riscurile și amenințările care puneau și pun în pericol securitatea și siguranța poporului nostru. […]”

Sursă: Facebook/Maia Sandu

# Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu

„Marcăm o zi specială în istoria țării noastre – Ziua Armatei Naționale. Este o ocazie în care să reflectăm asupra sacrificiului, curajului și devotamentului demonstrat de bărbații și femeile care servesc în forțele armate. Fie că este vorba despre apărarea țării noastre în fața amenințărilor sau despre furnizarea de ajutor umanitar în momente de criză, membrii armatei noastre reprezintă adevărați eroi moderni.

Cu toate acestea, Ziua Armatei Naționale ar trebui să fie mai mult decât un moment de reflecție – ar trebui să fie și un angajament pentru viitor. Investind în dezvoltarea și modernizarea Forțelor Armate, vom asigura că acestea sunt pregătite să facă față provocărilor de viitor.

Lansarea Misiunii UE de Parteneriat în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comună (PSAC) va consolida capacitățile noastre de gestionare a crizelor din Republica Moldova și va spori reziliența țării la amenințările hibride. Aceste amenințări includ securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de dezinformare. În același timp, asistența acordată prin intermediul Instrumentului European pentru Pace Forțelor Armate va avea un impact semnificativ asupra capacității noastre de apărare și ne va permite să modernizăm echipamentul militar și non-militar al Republicii Moldova.

Aceste acțiuni sunt dovezi solide și clare că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova în momente de dificultate și necesitate. Suntem hotărâți să continuăm colaborarea strânsă cu Uniunea Europeană și cu partenerii noștri internaționali pentru a asigura un viitor sigur și prosper pentru cetățenii noștri.”

Sursă: Facebook/Maia Sandu

# Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

„Astăzi, 3 septembrie, în Republica Moldova este marcată Ziua Armatei Naționale. Felicitări, stimați colegi, și în continuare să aveți curaj, dar și determinare patriotică în orice misiune.

Echipa Poliției de Frontieră vă dorește succese și perseverență în activitatea pe care o desfășurați întru siguranța cetățeanului și a statului Republica Moldova!”

Sursă: Telegram/Poliția de Frontieră
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente