În comuna Iurceni va fi organizat un eveniment dedicat olarilor. La ediția din acest an vor participa peste 20 de meșteri

olari
Foto:Faceboo/Cncppci Chisinau

Pe 10 septembrie, între orele 10.00-17.00, în comuna Iurceni din raionul Nisporeni va fi organizat evenimentul „Bâlciul olarilor”. La ediția din acest an participă peste 20 de meșteri olari care promovează tehnicile tradiționale de prelucrarea manuală a lutului, inclusiv arderea oalelor și vaselor de ceramică în cuptoare tradiționale. Tehnica de lucru, decorul și cromatica vaselor de ceramică tradițională redau reprezentările sociale, mitico-simbolice și istorice ale comunităților, deținătoare de patrimoniu universal și local.

Vor fi expuse, în egală măsură, și lucrările artiștilor care confecționează ceramică decorativă și utilizează simbolurile străvechi, perfecționate de utilajele de lucru moderne și care, totodată, transmit gândirea modernă a artiștilor ceramiști. Vasele decorative prezentate în acest an la Bâlci redau o viziune artistică distinctă în raport cu edițiile din anii precedenți.

Roata olarului este un instrument străvechi de modelare a lutului de la începuturile civilizației noastre, care comunică profunde semnificații semiotice și care contribuie la educația ecologică și artistică a generațiilor.

Evenimentul va fi întregit de un program folcloric și de expozițiile meșterilor populari care promovează alte genuri meșteșugărești.

Bâlciul se află la ediția a XXXIII-a și este un eveniment cultural național, organizat de CNCPPCI, în colaborare cu Secția Cultură și Turism Nisporeni și Primăria Iurceni, care încurajează și susține meșterii populari olari și ceramiști în plan național. Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente