Astăzi, vă povestesc despre experiența Cristinei Gavril la Boom Festival Official, un eveniment care este versiunea popularului festival Burning Man din Statele Unite ale Americii. În acest articol, o să descoperiți ce reprezintă acest festival și prin ce este el unic în lume, o să aflați cât ar costa în medie să vă petreceți timpul acolo și cum vă puteți procura un bilet. De asemenea, la final de material, v-am pregătit o listă cu recomandări despre cum poți să-ți achiziționezi cu mai mare succes un bilet la un eveniment internațional, așa precum concertul Coldplay.
Pentru început, am să v-o prezint pe Cristina Gavril. Ea s-a născut la Chișinău și și-a trăit o bună parte din viață în capitală. De 12 ani este stabilită în Marea Britanie, la Londra, unde și-a făcut facultatea în domeniul IT, iar acum lucrează ca software engineer. Timpul liber îi place să-l petreacă în natură. Împreună cu soțul și prietenii face hiking în regiunile rurale și muntoase din Anglia. „În Marea Britanie, hiking-ul este destul de popular și se practică aproape pe orice vreme. Îmi place să merg la concerte rock și pop-rock. Londra este una dintre cele mai mari capitale, astfel, aproape toate vedetele de talie mondială au concerte aici. Ai ocazia să le vezi dacă ești suficient de norocos să prinzi un bilet, pentru că uneori biletele se epuizează în câteva minute, nemaivorbind că trebuie să ai și resurse financiare pentru ele”, a menționat Cristina.
Ce este Boom Festival și prin ce este el unic în lume
„Eu acum știu mult mai multe despre festivalul Boom decât știam înainte de el. Se spune că Boom este varianta europeană a Burning Man, festival care are loc în SUA. Boom se desfășoară în Portugalia, pe malul unui lac. Locația este destul de izolată, cea mai apropiată localitate este un sătuc, Idanha-a-Velha, cu o populație de 63 de locuitori. Festivalul este atât de izolat, fiindcă în sinea lui acesta este un rave party continuu timp de șapte zile. Teritoriul pe care se desfășoară festivalul este de patru kilometri, neincluzând zonele de camping, caravane, precum și parcarea de mașini. Festivalul este unul bienal și la el vin în jur de 35 000 de oameni din peste 80 de țări. Festivalul are trei scene mari unde cântă DJ-i. Acolo muzica, în majoritatea timpului, este concomitentă pe toate scenele, iar pauză este de la ora 18.00 până la ora 21.00. Zonele sunt îngrădite, iar nisipul pe care dansau persoanele este nivelat și stropit cu apă, astfel ca dansatorii să nu înghită prea mult praf”, mi-a povestit Cristina.


Pe lângă partea muzicală a festivalului, ea mi-a spus că acesta mai deține și aspecte culturale, de artă, de ecologie și de dezvoltare spirituală. „Fiecare dintre aceste teme aveau zonele lor pe acest teritoriu, unde în fiecare zi se organizau discuții, workshopuri, interviuri și se arătau documentare tematice, unde participanții veneau și le ascultau. Participarea era gratuită. Eu, de exemplu, am făcut yoga, meditație, breathwork (meditație care implică respirație ghidată). Am încercat ecstatic dance, care este un tip de dans unde participanții sunt încurajați și ajutați să se miște cât mai liber în mișcări neobișnuite și nespecifice pentru corpul lor.”

Cristina mi-a zis că, în timpul festivalului, îi plăcea să se plimbe în regiunile unde artiștii pictau și urmărea cum evoluează tablourile lor în fiecare zi. „Au fost încă foarte multe activități la care nu am putut fizic să particip. Se întâmplau foarte multe acțiuni în același timp și era imposibil să participi la toate. Festivalul are o aplicație mobilă cu programul activităților, unde poți să-ți faci și un program personalizat pentru fiecare zi și care îți trimitea notificări la activitățile ori la performance-ul DJ-lor la care vrei să mergi.”

Cristina mi-a zis că la acest festival a fost pentru prima dată. Soțul ei a încurajat-o să meargă. „El a participat anul trecut la un festival similar, dar mult mai mic, care a avut loc în Marea Britanie. Eu nu cunosc multe despre muzica electronică, trance și psytrance și, sinceră să fiu, când am decis să merg la festival, nu credeam că îmi va plăcea. Nu îmi era foarte clar formatul festivalului, nu cunoșteam niciun DJ din listă (cu toate că toți sunt foarte populari, dar pur și simplu nu este muzica pe care o ascult), dar m-am gândit că cel puțin vom vizita Portugalia și chiar dacă nu-mi va plăcea nimic de la festival, voi sta toată ziua pe plajă la lac și mă voi odihni în acest fel. Eu iubesc soarele, căldura și scăldatul. Pentru mine dacă sunt aceste trei elemente, deja este o vacanță reușită.” Tind să cred că, spre final, Cristinei i-a plăcut festivalul dacă tot a decis să ne povestească și nouă despre el și având în vedere că a participat la atâtea activități interesante pentru ea. Soare e bine, dar muzică e și mai bine. Asta așa, pur părerea mea.


Care este procesul de achiziționare a unui bilet și cât va trebui să scoatem din buzunar pentru șapte zile
Cristina și soțul ei au cumpărat biletele online în prima zi când au devenit disponibile spre procurare. „Biletele au continuat să fie disponibile încă aproximativ șase luni din ziua respectivă. Am plătit prețul deplin de 284 de euro pentru șapte zile, care include loc de camping și participarea la activitățile propuse. Organizatorii oferă un număr limitat de bilete gratuite pentru câteva țări din Africa și o categorie specială de bilete cu preț mai mic pentru țările unde realitățile economice sunt diferite. În această categorie intră și Moldova, dar nu-mi amintesc acum cât erau biletele pentru ea. Suplimentar se plătește transportul de la aeroport până la festival, noi am aterizat la Lisabona. La fel, îți achiți și mâncarea pe care o vei consuma acolo. De asemenea, poți aduce cu tine mâncare, este bucătărie comunitară unde poți găti ori îți poți cumpăra mâncare de tip street food acolo pe loc. Noi am optat pentru opțiunea să cumpărăm în fiecare zi mâncare pe loc și cheltuiam în jur de 10 euro pe masă, pentru că practicăm intermittent fasting (post intermitent), mâncăm doar două mese pe zi. Alcool practic nu se vinde, am văzut bere în unele locuri, dar îți puteai cumpăra sucuri și cafea. Deoarece este foarte cald, pe teritoriul festivalului sunt foarte multe locuri cu robinete, unde îți poți lua apă potabilă gratuit. Una dintre grijile principale ale organizatorilor este ca participanții să aibă loc la umbră ziua și acces la apă”, a explicat ea.
Fun facts despre festival
Am înțeles că a fost un serviciu foarte interesant care se numește Kosmicare. Am rugat-o pe Cristina să ne povestească mai multe despre el, dar și despre alte servicii neobișnuite sau curioase de la festival.

Kosmicare
În Portugalia, consumul de droguri este decriminalizat. „Probabil acest fapt a facilitat apariția serviciului numit Kosmicare. Inițial, acest serviciu a apărut la festival, dar acum este un ONG care activează tot timpul și își are sediul la Lisabona. Acest serviciu se bazează pe principiul de reducere a riscurilor. La festivalurile de acest gen, dacă oameni planifică să consume droguri, oricum le vor lua, iar Kosmicare se străduie să facă acest proces cât mai sigur pentru consumatori. La punctul Kosmicare de pe teritoriul festivalului, puteai merge să testezi drogurile pe care planifici să le iei. De multe ori, efectele negative în urma consumului de droguri apar din cauză că substanța activă pe care o iei nu este, de fapt, substanța la care te aștepți, nu este în doza în care te aștepți ori aceasta poate fi amestecată cu alte substanțe cu care intră în reacție. Ei îți vor testa substanța și, în decurs de două ore, îți vor da rezultatele despre puritatea și concentrația ei. Tot la ei poți găsi informații despre diferite tipuri de droguri, despre efectele acestora, despre efectele și riscurile combinării diferitelor tipuri de droguri, despre bolile care se pot transmite dacă refolosești sau împărtășești cu prietenii snorting tube (tub prin care se inhalează substanțele) sau seringa cu ac. Aceste informații sunt disponibile și la ei pe site. Tot de la ei poți lua aceste tuburi de inhalare, capsule goale în care poți pune substanțele proprii, seringi și ace etc. Ei au specialiști și voluntari pregătiți care fac trip sitting. Pot sta cu tine și să te ajute în caz că ai bad trip (o perioadă grea psihologic în urma consumului de psihedelice sau halucinogene). În acest caz, ei vor încerca cât mai repede să te scoată din această situație sau, dacă ai nevoie de îngrijiri medicale, vor chema ambulanța. Periodic pe telefon veneau notificări precum că la Kosmicare s-au testat substanțe care au fost vândute ca ketamină, cocaină sau MDMA, dar care erau, de fapt, lidocaină sau o substanță care a fost vândută ca fiind cocaină, dar conținea oxicodon. Știu că pentru unii oameni această informație poate fi șocantă, dar prezența acestui serviciu nu înseamnă că vezi drogați care se injectează și fac overdose la fiecare pas. Foarte mulți participanți la festival nu consumă deloc droguri, alcool sau tutun. Nu am văzut deloc oameni beți, agresivi, certuri ori bătăi.”
Moldovencei noastre i-a mai părut interesant că teritoriul festivalului imita un orășel. „Avea străzi cu denumiri, puncte medicale, turnuri de pompieri și «polițiști» – membri din staff ce mergeau tot timpul pe teritoriul evenimentului și aveau grijă de cei ce trăiau vreo experiență mai «dificilă».”

Care sunt comoditățile și cu ce îți poți ocupa timpul în decursul a șapte zile în cadrul festivalului
Cristina mi-a spus că, pentru confortul participanților, pe teritoriul festivalului sunt instalate toalete, dușuri și bucătării comunitare cu lemne. Dormitorul este cortul pe care îl aduci cu tine sau pe care îl închiriezi pe loc, iar dacă vii cu caravana, vei avea un pic mai mult confort. „Mulți dormeau direct în hamace, fără cort. Mâncarea este gustoasă și variată, de tip street food, dar preparată din produse locale. La fel, s-a pus accent și pe meniuri vegetariene și vegane. Noi am venit cu transportul public și nu am putut lua cu noi multe produse sau mâncare de la magazin, dar dacă vii cu mașina personală, cel mai probabil te poți baza mai mult pe mâncarea și pe produsele pe care le aduci cu tine.”

Săptămâna Cristinei la festival a fost foarte încărcată, așa zice ea. „Uneori, ai fear of missing out (FOMO, frica de a rata ceva), dar m-am împăcat cu gândul că nu poți fi în toate locurile concomitent. Eu petreceam diminețile la meditație, ziua la dans și muzică ori la plajă, iar după-amiază eram la yoga și seara iarăși la muzică și dans. Între timp, doar mersul dintr-un loc în altul îți ia timp și poți decide spontan că «uite aici se întâmplă ceva interesant» și rămâi acolo o perioadă. Atmosfera la festival este foarte calmă, toți sunt binevoitori, zâmbitori și gata să te ajute. Două dintre motourile festivalului sunt We are one și Live in love, iar asta chiar se simte. Toți oamenii pe care i-am întâlnit sunt deschiși la comunicare, interesanți, liberi și gata să-și împărtășească talentele.”
Mi-a povestit că erau prezenți și actori care făceau performance-uri spontane, muzicieni care cântau pe plaje, oameni care mergeau pe frânghie ori care jonglau și erau dispuși să-ți arate și ție ori să te învețe. „Niciodată nu cred că m-am simțit atât de liberă, am lăsat garda jos și am primit tot ce-mi poate oferi festivalul cu sufletul deschis, fără să mă gândesc că cineva are scopuri meschine, că mă va judeca. Cântau chiar și cei care nu pot cânta, dansau și cei care nu pot dansa, făceau yoga chiar și cei care nu sunt flexibili, erau la plajă de nudiști chiar și cei care «nu au corpuri perfecte» și totul se făcea cu zâmbet, dispoziție, blândețe și fără judecată. A fost o atmosferă foarte deosebită pe care încă o păstrez cu mine. M-a emoționat mult ceremonia de închidere a festivalului și abia aștept anul 2025 să pot merge la ediția următoare.”

Tips and Tricks: festivalurile din Moldova, o istorie frumoasă și viitoarele planuri
Sfat! Cristina zice să nu luați multe lucruri cu voi. „Să aveți protecție solară, sticlă reutilizabilă pentru apă, un set de haine un pic mai groase, precum hanorac și pantaloni, pentru a putea explora festivalul noaptea. Costumul de baie este opțional. „Cred că una dintre lecțiile festivalului este că îți arată de cât de puțin confort ai nevoie pentru a fi fericit și te face să apreciezi mult mai mult confortul de acasă. Celor care cătuși de puțin le-am stârnit interesul le recomand să caute mai multe detalii online despre festival și sper să ne vedem acolo în 2025. Pe grupul de Facebook al festivalului, mulți scriu că a fost o experiență deosebită care îți schimbă viața.”
Dacă ar fi să compare experiența de la Boom Festival cu festivalurile din Moldova, Cristina spune că este o combinație ciudată și unică dintre un rave party – de exemplu, evenimentele Solar – și festivalul Art Labirint – care deja nu mai are loc. „În ceea ce privește modul de organizare a festivalului, mi-a plăcut că nu este sponsorizat de corporații, nicio companie nu are bannere ori publicitate vizibilă, că nu există VIP, toți sunt la fel de importanți, că se oferă apă gratuită, în special pe caniculă, că este curățenie peste tot, în special la toalete! Nu știu cum le-a reușit, cred că este o combinație între educația oamenilor și personalul suficient. Eu nu am cunoștințe în organizarea evenimentelor, dar îmi dau seama ce muncă enormă este depusă la organizarea unui festival de așa amploare. Cred că organizatorii de evenimente ar putea învăța multe, inclusiv cum să țină stafful fericit, cum oamenii care se odihnesc să se simtă bine, cum să deescaladezi situațiile conflictuale etc. Foarte utilă a fost și disponibilitatea hărții și a programului evenimentului.”

O poveste frumoasă! „Într-o seară, mergeam pe teritoriul festivalului fără un scop anume, mergeam de la o scenă la alta ca să văd unde îmi place muzica mai mult, când am văzut în depărtare mai multe figuri luminoase, unele foarte înalte. M-am apropiat și acolo erau mai mulți oameni, unii dintre ei pe «picioroange», toți îmbrăcați în costume originale și luminoase, jongleri și niște spiriduși cu o umbrelă în formă de nor. Oamenii au început să-i urmeze și mergeam toți împreună de la o scenă la alta, spiridușii inventau diferite tipuri de mers ciudate și toată lumea imita și se distra. Uneori se opreau și învârteau umbreluța și spectatorii alergau în jurul lor. Erau originali, drăguți, nostimi și magici. Evident că erau actori și a fost interesant să particip la așa tip de performance spontan. Mai târziu, am aflat că aceștia erau membrii Mystika Circus (figurile luminoase) și trupa de teatru Seitopeia (spiridușii).”
Cristina mi-a spus că a auzit că este un festival similar în Ungaria – O.Z.O.R.A. „Anul acesta nu am reușit să merg, dar poate pe viitor voi reuși. Recent, am aflat și de un alt festival în Panama, numit Tribal Gathering, care de obicei se petrece pe malul mării, dar anul acesta va avea loc în munți, unde în acea perioadă va avea loc o eclipsă totală de soare. Chiar în Anglia se petrece Medicine Festival la sfârșitul lui august. E mai scurt și orientat mai puțin pe muzică techno și mai mult pe schimb și transfer cultural și de înțelepciune între reprezentanții diferitelor țări și culturi. Principalul motiv de ce aș vrea să particip la aceste festivaluri este atmosfera și vibe-ul.”
Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți procuri un bilet la un concert/eveniment internațional:
# cumpără mereu de pe site-ul oficial al artistului;
# abonează-te la newsletter ca să știi din timp când să te înregistrezi la sale sau la pre-sale;
# dă like la paginile de Instagram și Facebook ale artistului;
# când începe pre-sale-ul, cel mai util este să te pui la rând în diferite orașe cu diferite adrese de e-mail, pentru că în unele orașe rândul poate merge mai repede, iar în altele – mai încet;
# în ziua de pre-sale sau sale, intri pe linkul care îți va fi trimis pe e-mail cu cel puțin o oră și jumătate înainte, ca să îți garantezi un loc mai bun în rând;
# verifică imediat pe site-urile partenere ale artistului unde va trebui să cumperi bilete, căci unele necesită logare, iar în acest mod o să-ți asiguri un cont acolo în prealabil ca să nu pierzi timpul făcând un profil când îți vine rândul.