(foto) „În Moldova, un artist trebuie să depună efort dublu pentru a fi văzut și apreciat.” Fă cunoștință cu Visual Artists of Moldova – platforma care întrunește tinerii pictori într-un spațiu virtual comun

Unknown-2

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul de studii 2022/2023, 6,9 % dintre studenții din Moldova au ales să-și facă studiile de ciclul 1 în domeniul artelor, numărul tinerilor crescând cu 2,2 % comparativ cu anul de studii anterior. Totodată, pe parcursul ultimilor ani, asistăm la apariția și dezvoltarea diverselor spații prietenoase artiștilor, care permit vizibilitatea acestora și care le oferă oportunitatea de a se manifesta și de a crește pe plan artistic.

În realitățile actuale, o direcție importantă care facilitează vizibilitatea artiștilor o reprezintă spațiile online, care îi expun și le oferă conexiuni mai rapide și eficiente cu comunitățile artistice din afara țării.

Astfel, în Moldova a fost creată prima platformă online care întrunește tinerii artiști vizuali din Moldova pe o pagină de Instagram pe care poți cu ușurință să o expediezi oricărei persoane interesate de pictorii moldoveni sau de imaginea de ansamblu a creației vizuale proaspete din Moldova.

Visual Artists of Moldova a fost creată la inițiativa pictoriței abstracte Anastasia Gangal, care, în cadrul acestui articol, ne povestește despre parcursul său artistic, despre relația sa cu arta, dar și despre inițiativa sa de a crea un spațiu comun pentru artiștii vizuali din Moldova.

„Eu vreau să creez așa cum simt și gama de culori pe care o am la îndemână e tot ce am nevoie pentru asta”

Anastasia Gangal s-a născut într-o familie de arhitecți și spune că, de mică, a avut norocul și șansa de a fi aproape de artă, de pictură, de designeri, de cărți dedicate pictorilor mondiali și arhitecților cu renume.

„Am fost înconjurată de atmosfera aceasta de artă. Părinții mi-au insuflat dragostea pentru creație și de mică am pictat și mi-a plăcut acest domeniu. Cred că pictura reprezintă ceea ce eu sunt cu adevărat”, mărturisește ea.

Cu toate astea, atunci când a venit momentul să-și aleagă viitoarea profesie, Anastasia a decis să-și facă studiile superioare în economie și relații internaționale, iar în rezultat activează conform acestora timp de nouă ani.

„Această activitate ține de job, dar nu neapărat reprezintă ceea ce sunt pe interior. Acum lucrez ca directoare de personal într-o companie internațională, care este lucru de oficiu și îmi permite să mă întrețin. Îmi place că e destul de flexibil, modern, îmi place că sunt înconjurată de mulți tineri și că mediul este unul prielnic. Cumva așa am fost concepută, ca să nu pot sta degeaba. Dacă eu la serviciu muncesc intelectual, la procesul de creație este utilizată cealaltă parte a creierului. Așa, în timp ce emisfera creierului care a lucrat opt ore se odihnește, eu pun mâna pe pensule și vopsele și creez”, spune ea.

Astfel, pe parcursul tuturor acestor ani, tânăra a explorat domeniul artelor prin intermediul numeroaselor hobbyuri pe care le-a îmbrățișat, precum: pictura, sculptura, fotografia, designul, tot felul de activități handmade. În ultimii trei ani, un loc aparte în parcursul ei artistic l-a ocupat pictura abstractă, care a și devenit refugiul și pasiunea de bază a Anastasiei.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anastasia Gangal | Abstract Painting. No NFT (@anastasia.gangal.art)

„Asta cred că e pasiunea mea de bază, celelalte s-au dus cumva pe planul secund. Eu am nevoie de hrană pentru suflet și de momentul de creație care întotdeauna a vrut să fie prezent în viața mea. Desigur, există frustrarea că nu pot face asta ca un job de bază, dar sunt foarte mulți alți artiști aflați în aceeași situație. Mie pictura nu îmi consumă, ci îmi dă energie, de aceea nu obosesc făcând asta și cred că aș fi plină de resurse, energie și satisfacție dacă aș face asta full-time. Acum, lucrez la procesul de dezvoltare și găsesc soluții la acest capitol”, mărturisește Anastasia.

Tânăra spune că s-a regăsit în pictura abstractă, fiindcă acolo a simțit libertatea, lipsa de reguli și constrângeri, și anume de asta avea nevoie. Tocmai din dorința de a nu se lăsa influențată de limitele și regulile pe care ar fi trebuit să le urmeze, Anastasia a decis să nu urmeze studiile academice în domeniul picturii.

„Mă gândeam să fac aceste studii, însă pe urmă am zis că nu as vrea să-mi spună cineva cum trebuie să creez și ce e corect sau greșit. Eu vreau să creez așa cum simt și gama de culori pe care o am la îndemână e tot ce am nevoie pentru asta. Pentru mine arta este libertatea totală de expresie, iar pictura abstractă îmi permite să fac ce vreau și așa cum simt, iar asta îmi place cel mai mult”, spune cu convingere Anastasia.

„Mi-am dat seama că, dacă vorbesc cu un străin și vreau să mă laud cu talentele noastre, nu am un link pe care să i-l expediez”

Totuși, un lucru important pe care i l-ar fi putut oferi spațiul academic este o comunitate de oameni cu aceleași viziuni și scopuri, iar în aceste circumstanțe, artista a înțeles că va trebui să o creeze de sine stătător. 

Așa, pe parcurs, a înțeles că în spațiul artistic din Moldova nu există un loc comun, sigur și deschis, care să întrunească tinerii din domeniul artelor vizuale și care să le ofere oportunitatea de a se cunoaște între ei și de a-și căpăta vizibilitatea în rândurile publicului.

„Ideea de a crea pagina nu a apărut neapărat din motiv că eu nu am loc unde să mă reprezint. Eu voiam să descopăr tinerii artiști din Moldova și nu prea aveam cum. Așadar, am hotărât să creez eu spațiul acesta sigur, fiindcă mi-am dat seama că, dacă vorbesc cu un străin și vreau să mă laud cu talentele noastre, nu am ce să arăt, nu am un link pe care să i-l expediez, unde să se regăsească mai mulți artiști tineri de la noi și eu să-i spun: «Uite, acestea sunt talentele noastre!»”, spune tânăra.

Așa a fost creată pagina Visual Artists of Moldova, unde sunt reprezentați, la moment, peste 50 de pictori tineri din Moldova care creează în diverse tehnici și stiluri.

„Pe pagină sunt adunați artiști abstracționiști, pictori ce lucrează în ulei, portretiști, acuareliști etc. Abstracționismul este ceea ce mă pasionează personal pe mine, dar e un segment îngust, așa că m-am străduit să reprezint ceva din fiecare latură, pentru ca platforma să fie mai complexă și reprezentativă”, explică Anastasia.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visual Artists of Moldova (@artists.of.moldova)

Unul dintre scopurile de bază ale paginii este de a aduna laolaltă o comunitate de oameni interesați de artă, unde să-și găsească locul atât oamenii care o creează, cât și cei care o admiră.

„Într-o noapte, m-am gândit că drumul o să fie lung, dar eu o să fac primul pas și am să public prima artistă pe pagină. Am cunoscut-o la un târg din Chișinău. Era o fetiță de vreo douăzeci și ceva de ani și țin minte că mi-au părut foarte interesante și autentice lucrările ei și am cerut cartea ei de vizită. Am zis că fetița asta îmi place și voi începe cu ea”, își amintește Anastasia.

La acel moment, artista cunoștea încă vreo alți trei pictori tineri din Moldova pe care i-a descoperit la o expoziție din Chișinău. Pe parcurs, numărul acestora a crescut treptat, la fel ca numărul urmăritorilor și susținătorilor paginii.

„Am printre urmăritori gospodine cu copiii, foarte departe de domeniul picturii, care și-au manifestat susținerea, au făcut share la pagină. Publicul a primit cald inițiativa și mesajele mele în care îi îndemnam să viziteze pagina și să o distribuie, iar artiștii au fost deschiși de a-și expune lucrările aici. Până în prezent, nimeni nu a refuzat”, spune Anastasia.

Tânăra speră că Visual Artists of Moldova, pe măsură ce va crește în amploare și în audiență, va căpăta abilitatea și instrumentele de a oferi artiștilor expuși ocazii pentru dezvoltare.

În acest sens, Anastasia vede evoluția platformei în transformarea acesteia într-un catalog, publicat sistematic, care ar expune lucrările tinerilor artiști în format fizic.

„Visul meu este crearea unui catalog fizic al artiștilor vizuali din Republica Moldova, cu fotografii de înaltă calitate și cu selecție relevantă. Va fi nevoie de luni, probabil chiar ani pentru ca acest vis să devină realitate, ca să reușesc să adun o echipă și resursele necesare pentru asta. În prezent, scopul meu este să crească audiența acestei pagini, să vadă cât mai multă lume din Moldova și din țările vecine că avem artiști talentați, ca pictorii expuși pe pagină să primească comenzi, să poată să-și vândă lucrările, să facă expoziții, să primească oferte”, spune Anastasia.

„Arta este importantă, fiindcă trebuie să existe și altceva decât griji cotidiene”

Pentru Anastasia procesul de creație este un moment foarte special de conexiune cu sine, în care încearcă să creeze într-o formă intuitivă, corelată cu latura sa emoțională.

„E un fel de meditație, are efect terapeutic, îmi oferă senzația de parcă mă eliberez de ceva, de parcă mi se duce ceva greu de pe umeri sau de pe suflet. Creația e nașterea unei lumi cu bucățele din lumea mea”, povestește tânăra.

Procesul de creație a unei lucrări poate varia în timp de la o oră până la o săptămână, iar din punctul ei de vedere, acest efort poate fi cuantificat și promovat eficient în realitățile de astăzi.

„Sunt niște tendințe care au apărut recent, odată cu arta digitală. Astăzi poți să-ți convertești lucrarea într-un produs digital și așa îl poți vinde. Sunt posibilități noi care pot fi explorate având cunoștințe precum: participarea la expoziții internaționale, publicarea în reviste de specialitate, prezența pe platforme online ca Artsy, Art finder și altele”, explică Anastasia.

Artista susține că explorarea acestor platforme contribuie semnificativ la vizibilitatea artiștilor la nivel internațional, ceea ce poate deschide uși pe piața artistică din spațiile mai predispuse de a valorifica și procura creațiile vizuale contemporane.

„Poți să cunoști niște curatori care să te invite la o expoziție interesantă sau cumpărători de peste ocean, așa cum mi s-a întâmplat mie, de exemplu. Totuși, este important ca oamenii din țara ta să te cunoască și vreau să cred că Moldova face parte din comunitatea internațională. În Chișinău avem spații pentru expoziții care sunt deschise dacă bați la ușă – Librăria Cartego, Centrul Brâncuși, Artcor, Muzeul Național de Artă –, care poate nu sunt deschise pentru tineri neapărat, dar poate într-o zi vor dori să facă o diversificare a produselor artistice cu tinerele talente”, spune Anastasia.

Cu toate acestea, tânăra remarcă faptul că este un cerc foarte restrâns de oameni care vizitează așa locuri și mărturisește că nu prea are speranța că publicul moldovenesc va avea dorința să cumpere picturile sale.

„Mai avem mult până la formarea interesului public din Moldova pentru arta vizuală contemporană, dar sper că generațiile care vin să devină mai interesate de lucruri nemateriale. Aș vrea ca publicul să vrea să dea 10 lei într-un weekend măcar pentru un bilet la Muzeul de Artă și să aibă interesul de a descoperi ceva nou pentru ei, să se rupă de rutina săptămânii și de grijile casnice și profesionale și să se conecteze cu frumosul, care este, de fapt, accesibil. Arta este importantă, fiindcă trebuie să existe și altceva decât griji cotidiene, trebuie să existe interesul în oameni de a se dezvolta și de a-și lărgi orizonturile”, spune Anastasia.

Tu de ce îți expui lucrările pe Visual Artists of Moldova?

Pascari Valentin este un pictor de 23 de ani, lucrările căruia se regăsesc pe pagina Visual Artists of Moldova. În anul 2021, a absolvit CAP „Alexandru Plămădeală”, specialitatea Pictură. A participat la expozițiile de grup „LIMAN” la Artcor în 2021 și There Is Sun in Moldova la Centrul Expozițional C. Brâncuși în 2022, iar în luna iunie a acestui an, a organizat prima sa expoziție personală „MANIFEST” la Cartego.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valentin Pascari (@valentin_pascari)

Din perspectiva sa, crearea acestui spațiu virtual comun este o inițiativă necesară, deoarece Moldova are o comunitate mare de artiști, care se extinde an de an.

„Datorită acestei pagini am descoperit artiști moldoveni pe care nu cred că aveam să-i descopăr altfel, mulți fiind peste hotare. Această pagină facilitează șansa tinerilor artiști de a fi descoperiți și mai are o funcție de ajutor pentru artiștii care nu au oportunitatea de a-și expune lucrările în galerii.

Artiștilor vizuali din Moldova le lipsesc oamenii care ar fi dispuși să le cumpere lucrările. Materiale pentru a crea artă sunt, spații pentru a te expune sunt, însă oamenii interesați de artă sunt tare puțini sau, mai bine zis, persoane care ar putea să-și permită să cheltuiască banii pe artă sunt practic zero.

Dacă munca ta apare pe Visual Artists of Moldova, înseamnă că ești pe calea corectă, înseamnă că ești apreciat în propria țară. Când vezi propria artă lângă artiști pe care îi admiri, te face să te simți încurajat să continui mai departe”, susține Valentin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visual Artists of Moldova (@artists.of.moldova)

Valeria Glibiciuc este absolventă a Colegiului „A. Plămădeală” din Chișinău. În prezent, este artistă reprezentată de Galeria Kulterra din București, unde a vernisat mai multe expoziții de grup, dar și a avut propriul Solo Show. A mai participat la Monaco Artfair și Mobu Artfair.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valeria Glibiciuc (@valery.gli)

Valeria consideră că arta și frumosul constituie astfel de privilegii culturale ce nu se ivesc de la sine, ci se cuceresc printr-o continuă inițiere, formare a raporturilor cu acestea.

„Sunt mândră pentru fiecare inițiativă care are ca scop să creeze o legătură necesară atât pentru talente, cât și pentru public. Din propria experiență, un artist trebuie să depună un efort dublu pentru a fi văzut și apreciat cu adevărat. Sunt multe voci care nu ajung să fie auzite, care își pierd interesul din cauză că nu se pot întreține doar din artă. Astfel, artiștii sunt nevoiți să își schimbe profesia.

Sinceră să fiu, am fost încântată să cunosc un nou spațiu voluntar care contribuie la încurajarea culturii și la apropierea valorilor noastre naționale. Este o inițiativă care stimulează curiozitatea intelectuală și, în același timp, promovează abilitățile unor artiști emergenți”, menționează Valeria.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visual Artists of Moldova (@artists.of.moldova)

Ciprian Antoci este un pictor de 28 de ani. Ciprian a studiat pictura la A.M.T.A.P, iar acum închiriază un atelier, unde își creează picturile. Totodată, Ciprian colaborează cu o galerie din București și se expune în mai multe locuri din Moldova și din străinătate.

„Ceea ce eu fac e un proces de cunoaștere și o interacțiune dintre mine în interior și lumea din exterior. Urmăresc o creștere a interesului pentru tinerii artiști și, în general, pentru arta din Moldova și mă bucură astfel de inițiative. Artiștilor le lipsesc spațiile diverse de expunere, curatorii competenți, locurile unde ar putea să creeze, galeriile unde să poată să vândă și să fie promovați. Sunt deschis la inițiativele oamenilor de a face, de a promova și, în general, e de apreciat când cineva investește timp în artă”, spune Ciprian.

Cristina Golovatic este o artistă vizuală de 34 de ani, iar din punctul ei de vedere, unul dintre cele mai frumoase lucruri de care are parte în calitate de artistă este că lucrările sale sunt colecționate pe toate continentele.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by cristina golovatic (@cristinagolovatic)

„Inițiativa e una frumoasă și tare necesară. Artiștii au nevoie de o comunitate în care să se simtă auziți și văzuți, și, de ce nu, să avem un spațiu unde putem afla unii de alții și unde putem crea prietenii noi. Mereu sunt deschisă pentru colaborări, iar văzând că pagina dată de Instagram era destinată anume artiștilor din Moldova, am simțit o plăcere enormă să-mi văd arta expusă acolo”, spune Cristina.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visual Artists of Moldova (@artists.of.moldova)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente