Un roman care surprinde criza de la șapte ani și evoluția unui copil inteligent. Ce carte vom dezbate la următoarea ședință a Clubului de carte #diez

Club de carte 30 iulie-14

Noua ședință va avea loc în data de 19 august, începând cu ora 14.00 la Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 126. Cartea pe care o vom dezbate este „Woldemar”, scrisă de Oleg Serebrian.

La eveniment va fi prezent și autorul romanului, Oleg Serebrian.

„Woldemar” pornește de la teza psihologului rus Lev Vâgotski referitoare la „criza de la șapte ani”, când personalitatea individuală prinde cheag. Politologa şi critica literară din Germania Dr. Anneli Ute Gabanyi explică faptul că Oleg Serebrian surprinde în romanul său momente definitorii din evoluția unui copil dotat cu o rară inteligență și cu o sensibilitate ieșită din comun.

„Woldemar trăiește o dramă psihologică a diferenței, simțindu-se înstrăinat de ambientul său social, identificându-se mai degrabă, sub influența bunicilor, cu valorile și spiritul vremurilor de mult apuse ale lumii interbelice și punând sub semnul întrebării falsele axiome propagate de regimul sovietic.

Criza psihologică devine criză epistemologică, dubiile lui Woldemar se extind asupra realității în sine. Se întreabă dacă lumea care-l înconjoară nu este doar o proiecție a minții sale, un vis sau visul unui vis.

Trăirile și reflecțiile copilului Woldemar sunt relatate la persoana întâi singular și sunt trecute prin filtrul aceluiași «eu» ajuns la maturitate și dublate de viziunea din exterior a bunicii sale Marta Skawronski, «o așchie rătăcită a vechii nobilimi habsburgice».”

Cartea poate fi procurată la CartierCărturești sau Librarius.


Vezi în acest articol cum s-a desfășurat ultima întâlnire a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier.


Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente