Alunecări de teren în Georgia. Cel puțin 11 persoane au decedat, iar alte zeci sunt date dispărute

alunecare
Foto:sova.news

O alunecare puternică de teren a avut loc în stațiunea montantă Shovi din regiunea muntoasă georgiană Racha. În urma acesteia, cel puțin 11 au persoane au decedat, iar alte zeci de persoane sunt căutate până în prezent. În acest context, autoritățile georgiene au declarat ziua de 7 august zi de doliu. Între timp, activiștii pentru drepturile omului și opoziția au reiterat incapacitatea conducerii țării de a face față situațiilor de criză.

Alunecarea de teren s-a produs în după-amiaza zilei de 3 august și a distrus case de odihnă, a doborât copaci, a distrus liniile electrice și a demolat poduri. În plus, drumul care duce spre stațiune a fost avariat, transmite sova.news.

Potrivit lui Teimuraz Mghebrishvili, șeful Serviciului de Management al Urgențelor, în urma unei alunecări de teren în municipiul Oni, o mulțime de teren s-a întins pe o suprafață foarte mare. Din această cauză, salvatorii au avut dificultăți să ajungă la epava cabanelor, care se aflau sub un strat gros de pământ.

Potrivit informațiilor oficiale, 11 persoane au murit în urma dezastrului, iar cu altele aproximativ 30 nu se poate lua legătura. În operațiunea de salvare sunt implicați 400 de specialiști. Două elicoptere sunt la fața locului. În cele două zile ale operațiunii de căutare și salvare, peste 200 de persoane au fost scoase din zona dezastrului într-o zonă sigură.

Potrivit geologului Merab Gaprindashvili, în timpul catastrofei de la Racha, peste cinci milioane de metri cubi de masă solidă au intrat în dinamică. El a remarcat că nu a mai fost niciodată un dezastru de această amploare în Georgia de Vest înainte. Totodată, potrivit expertului, în prezent nu există pericolul reapariției alunecării de teren.

Din Tbilisi și alte orașe ale Georgiei dimineața, grupuri de voluntari au început să plece în regiune din proprie inițiativă. În același timp, în municipiul Onsky, a existat o dispută între localnici și poliție, care a stabilit un cordon – reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au spus că este periculos să lași oameni nepregătiți să intre în zonă fără echipamente speciale. Salvatorii spun că de dimineață au scos deja din mlaștină un grup de voluntari care au vrut să ajute, dar în schimb au creat probleme suplimentare.

Un număr mare de persoane fără experiență în zona dezastrului, fără cunoștințe despre zonă și în lipsa coordonării, pot agrava haosul, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

În după-amiaza zilei de 4 august, premierul georgian Irakli Garibashvili a sosit la Shovi. A ținut o ședință a sediului de urgență pentru eliminarea elementelor. S-a hotărât ca împreună cu salvatorii să se alăture lucrării armata. Totodată, el a afirmat că nu este necesară asistența din partea țărilor vecine. Potrivit premierului, câteva sute de salvatori fac tot posibilul în situația actuală.

Pe fundalul tragediei de la Shovi în Georgia, a început din nou să se vorbească despre problemele serviciilor de salvare și lipsa echipamentelor speciale. În emisia directă a postului Formula TV, unul dintre participanții la operațiunea de căutare și salvare a spus că cadavrele morților, care au fost găsite în jurul orei 6.0 dimineața, nu au fost trimise cu elicopterul la Tbilisi până seara.

Levan Ioseliani, Avocatul Poporului al Georgiei, a vorbit și despre lipsa echipamentelor pentru a face față dezastrelor naturale. Ombudsmanul a promis că va studia problema în conformitate cu dreptul cetățenilor de a trăi într-un mediu sigur.

„Din păcate, a devenit vizibilă încă o dată lipsa mijloacelor tehnice necesare pentru a face față unei astfel de situații de criză, care este direct legată de protecția dreptului la viață și a sănătății umane”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Despre faptul că guvernul georgian nu a fost în măsură să furnizeze țării numărul necesar de elicoptere au declarat și membri din opoziție. La rândul său, prim-ministrul Georgiei le-a cerut „încetarea speculațiilor” și a criticat mass-media, acuzând-o că se concentrează pe „numărul de elicoptere” într-o asemenea tragedie, punând o presiune în plus asupra oamenilor. De asemenea, acesta a menționat că astfel de cataclisme au loc în întreaga lume.

Faptul că astfel de cataclisme au loc peste tot în lume a fost anunțat și de ONU. Organizația Națiunilor Unite și-a exprimat durerea profundă față de tragedie: „Alunecarea de teren din Shovi a fost cauzată de ploile intense și de barajele naturale ale râului. Acesta este un memento puternic al impactului în creștere al schimbărilor climatice nu numai asupra Georgiei, ci și asupra întregii lumi.”

În același timp, experții subliniază că acest lucru nu anulează responsabilitatea autorităților pentru lipsa măsurilor preventive și munca ineficientă pentru eliminarea consecințelor dezastrului.

„Avem o țară frumoasă, dar, din păcate, putem spune cu siguranță că aceasta este o țară cu una dintre cele mai proaste geologii din lume. Sunt posibile toate evenimentele catastrofale: inundații, alunecări de teren, cutremure etc. Prin urmare, atunci când vorbim de prevenire, vorbim de monitorizare. Sistemele de monitorizare nu ar trebui controlate de la Tbilisi, ar trebui să avem centre regionale în care geologii monitorizează constant procesele. Acum este secolul 21, sunt dezvoltate tehnologii radar prin satelit și la sol. Există multe metode de a identifica problema. Cutremurele sunt un lucru, nu pot fi prezise. Dar când vorbim despre probleme climatice, ele pot fi identificate și prezise cu o anumită probabilitate”, a declarat Tea Godoladze, directoarea Institutului de Științe ale Pământului, într-un interviu pentru PalitraNews.

În ultimii ani, Georgia s-a confruntat în mod repetat cu consecințele dezastrelor naturale. La începutul lunii iulie, cele mai grave inundații din ultimii 70 de ani au lovit vestul Georgiei și Abhazia. Aversele care au început în noaptea de 9 iulie au dus la inundarea râurilor, alunecări de teren și deteriorarea drumurilor și căilor ferate. Localnicii au spus că casele au fost inundate în câteva minute. Aeroportul Internațional Kutaisi a fost temporar paralizat.

În același timp, experții au observat că amploarea dezastrului ar putea fi mult mai mică dacă albiile râurilor ar fi curățate corespunzător, dacă ar exista un sistem de drenaj de înaltă calitate, iar cursurile de apă și râurile nu ar fi pline de gunoi.

Este de remarcat că nici regiunea Racha nu se confruntă pentru prima dată cu dezastre naturale. În iulie 2020, inundațiile cauzate de ploile abundente au provocat pagube grave regiunii. Apoi, ca urmare a ploilor abundente, scurgerea râului Rioni a deteriorat drumuri și poduri, lăsând fără acces la lumea exterioară până la 2 000 de locuitori.

Una dintre cele mai mari inundații a avut loc la Tbilisi în iunie 2015. În urma dezastrului, case și clădiri au fost inundate, drumuri și infrastructura au fost avariate, zeci de animale răpitoare au scăpat din grădina zoologică, inclusiv șase lei, șase tigri, șapte urși și 13 lupi.

Epicentrul inundației a fost teritoriul adiacent Grădinii Zoologice Tbilisi din defileul râului Vera, care și-a revărsat malurile din cauza ploilor abundente. Inundațiile din Tbilisi din 13 iunie 2015 au provocat moartea a 21 de persoane, două au fost date dispărute și mii de au fost rănite.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente