Dana Gagea este din Republica Moldova, însă ultimii cinci ani i-a petrecut la Timișoara, unde și-a făcut studiile de licență și masterat. Tânăra este pasionată de designul grafic și, pe parcursul anilor de studiu, a realizat mai multe lucrări care dovedesc talentul și măiestria ei. Una dintre cele mai importante lucrări ale Danei este instalația Interconnect, realizată cu scopul de a valorifica importanța conexiunii dintre oameni. Vă invităm să aflați în continuare istoria Danei și ce alte lucrări are în palmares.
„Efortul era vizibil și recunoscut”
Dana Gagea și-a făcut studiile de licență și masterat la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Tânăra a urmat specializarea Design Grafic la licență și Design Grafic – Comunicare Vizuală la masterat. Așadar, pe parcursul ultimilor cinci ani, a fost într-o continuă cercetare. „Timișoara este un oraș multicultural, dezvoltat în sfera artistică și potrivit pentru cei care doresc să lucreze în domeniile creative. Din primul an de studii, am avut ocazia să particip în organizarea unor evenimente culturale, fapt care îmi sedimenta pofta și dorința de a avansa, deoarece efortul era vizibil și recunoscut”, povestește tânăra.

Astfel, după primul an de facultate, Dana a organizat o expoziție colectivă cu colegii de facultate, unde fiecare participant a realizat un desen care a fost expus la Cărturești Mercy în perioada iunie-august 2019.

Un alt eveniment de amploare la care a participat Dana a fost lansarea primului Muzeu de Instalații Urbane de Artă și Tehnologie din Timișoara. În cadrul acestui proiect au fost jurizate propunerile de instalații venite din partea tinerilor. Astfel, tânăra a devenit autoarea instalației Interconnect. „Evenimentul a fost lansat în contextul pandemiei și aborda tema conexiunii dintre oameni. Interconnect este o instalație din oțel forjat sudat, combinată cu furtun LED. Prin intermediul acestei lucrări, am materializat atingerea din pictura «Facerea lui Adam», lucrare realizată în tehnică fresco de Michelangelo pe plafonul Capelei Sixtine în anii 1508-1512. Astfel, în momentul în care persoana urcă pe instalație și răspunde la gestul sculpturii, furtunul LED luminează datorită unui senzor de mișcare situat la baza instalației, care îl activează. Prin acest efect am accentuat bucuria pe care o simt oamenii când se reconectează după perioada de carantină”, explică Dana.

În ultimul an de masterat, Dana a făcut parte din echipa de panotare a expoziției „Paul Neagu – o retrospectivă” – una dintre cele mai importante experiențe din studenția sa, iar recent a obținut locul I la concursul de grafică „Capitala Culturală cu Cătălin Ștefănescu”, categoria Creație Logo, organizat de Departamentul de Comunicare și Imagine din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Acest logo va găzdui emisiunea „Capitala Culturală” cu Cătălin Ștefănescu, difuzată în cadrul Capitalei Culturale.

„La Chișinău aveam doar două opțiuni”
Încă de pe băncile liceului, Dana anticipa faptul că, pentru a excela într-un anumit domeniu, cel mai ușor i-ar fi să studieze în limba română. „În momentul când trebuia să aplic la studii universitare, la Chișinău aveam doar două opțiuni unde puteam studia ceea ce-mi doream: Design Grafic la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” sau Design Poligrafic la Universitatea Tehnică a Moldovei. Așa cum ambele opțiuni nu atingeau nivelul de profunzime pe care doream să-l dobândesc, am ajuns să verific care sunt opțiunile de peste Prut”, susține tânăra. Astfel, a ajuns studentă la Timișoara și a fost înmatriculată la buget. Datorită acestui fapt, Dana a beneficiat de loc de cazare gratuit în cămin, de abonament gratuit la transportul public, de asigurare medicală gratuită și de intrare gratuită la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Recomandări pentru viitorii studenți
În baza propriei experiențe, Dana a formulat câteva sugestii pentru viitorii studenți. Iată care sunt ele.
„# Realizați o cercetare a opțiunilor din domeniul de studiu preferat.
# Pentru a ușura procesul de admitere, faceți o listă cu pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a depune dosarul, cu opțiuni de traseu până la destinație, cu numere de contact. Descărcați o hartă offline și puneți punctele-cheie pe ea.
# Implicați-vă în comunitățile de studenți.
# Fiți curajoși și încercați să nu vă limitați atunci când interacționați cu oamenii.”
