Cum cred agricultorii din Moldova că aderarea la UE ar putea să le influențeze activitatea

agricultura
Foto:proiectul Cooltivăm

Când vine vorba despre Uniunea Europeană, agricultorii din Moldova speră la fonduri de preaderare. În caz contrar, unii dintre ei spun că vor da faliment. Cu toate acestea, ministrul agriculturii crede că aceste fonduri de preaderare nu vor fi mai devreme de anul 2027. Având în vedere că Moldova și-a pus drept scop să devină stat membru al Uniunii Europene până în 2030, am decis să vedem care este părerea agricultorilor vizavi de aderarea țării la blocul comunitar din perspectiva domeniului lor de activitate și care le sunt temerile sau speranțele.

Agricultura asigură o bună parte a economiei țării noastre. În ultimii ani, ponderea producției agricole în Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova a fost de aproximativ 12 %, reprezentând aproximativ 45 % din totalul exporturilor. În 2020, valoarea exporturilor produselor agricole și agroalimentare a atins 1,08 miliarde de dolari.

Culturile de cereale reprezintă 35 % din suprafața totală a terenurilor agricole de la noi din țară și chiar mai mult din suprafața totală însămânțată – aproximativ 60-65 %.

Sursă: invest.gov.md

Republica Moldova ocupă locul 6 în topul exportatorilor de grâu ecologic în UE și locul 4 în lista exportatorilor de semințe oleaginoase (cu excepția boabelor de soia) după volumul livrat, care constituie circa 10 % din totalul importurilor europene.

Cum va influența integrarea Moldovei în UE activitatea agricultorilor

Sergiu Stefanco este un agricultor din sudul Republicii Moldova, raionul Căușeni, care are în gestiune aproximativ 900 de hectare de pământ și o fermă de oi.

Integrarea în UE ar trebui să influențeze pozitiv, doar că depinde în ce condiții vom adera. Pur și simplu să aderi și să accepți federalizarea pieței fără a pregăti agricultorul nostru cred că-i o sinucidere pentru noi, agricultorii. Nu suntem gata să fim direct concurenți cu colegii noștri din UE, acest lucru va duce la falimentul nostru. Trebuie cât mai urgent să fie fonduri de preaderare. Ele trebuie să fie implementate și direcționate către sectorul agricol de producere, ca noi să devenim competitivi. Dacă nu vom deveni competitivi, părerea mea personală este că acesta va fi un dezastru total pentru producătorul autohton. Dacă statul nostru nu va înțelege, va merge cu ochii închiși și va adera la UE, atunci asta va distruge producătorii autohtoni, vom distruge economia și vom deveni dependenți.

Mihai Gribincea, agricultor din satul Boghiceni, raionul Hâncești, care muncește în agricultură de mai bine de 37 de ani.

Ne dorim aderarea la UE cât mai curând. Nu știu dacă noi o «apucăm» în generația noastră, însă efectul de aderarea la UE anume pentru sectorul agrar este foarte important, fiindcă agricultura din Republica Moldova nu este pusă pe o cale intensivă și industrială. Marea majoritate a fermierilor fac agricultura clasică, sub nivelul tehnologiilor performante, o agricultură extensivă și nu intensivă. Trebuie să menționez că nu avem accesul la bani, este foarte greu de accesat fonduri și credite, care sunt cu o dobândă foarte majorată, și nu fiecare dintre fermieri își permite să ia așa credite. Noi tindem ca să fie introduse noi tehnologii de prelucrare a solului, utilaje performante și tractoare de mare putere.

Ștefan Vlas este un agricultor din satul Sărata Galbenă, raionul Hâncești, care are în proprietate peste 3 000 de hectare de pământ.

Atitudinea mea este una pozitivă față de aderarea la UE. Cu cât mai repede vom adera, cu atât mai bine va fi și pentru agricultură, și pentru alte ramuri. Noi astăzi nu suntem în condiții egale cu țara mamă, România. Procurăm totul mult mai scump și vindem cu mult mai ieftin producția noastră, ceea ce nu poate să ne asigure o competitivitate egală. De aceea, mizăm mult pe aderare. Poate vor veni fonduri pentru dezvoltarea și subvenționarea agriculturii, în special astăzi.

Ce reforme trebuie să facă statul pentru agricultură

Dintr-o țară producătoare, am devenit o țară importatoare și consumatoare. Dacă nu vom schimba direcția, nu avem viitor în agricultură. Banii trebuie să fie investiți în economie, în producere. Noi altceva nu producem nimic decât producția agricolă – fabricile sunt distruse. Dacă nu vor veni bani din ceea ce producem, degeaba mai lucrăm. Acum noi nu mai producem nimic altceva decât cereale, și acelea deja ne pun la pământ. Avem nevoie de piețe unde să putem concura. Nu avem noi tehnologizarea și capacitatea să concurăm cu producerea din UE. Trebuie să ne orientăm în partea cealaltă – țările arabe, India, China –, acolo se consumă foarte mult.

Sergiu Stefanco

Trebuie să tindem spre standardele europene. Ajunge cât am mers cu standardele sovietice și postsovietice. Trebuie să producem calitatea pe care o produc europenii ca să devenim competitivi pe piața europeană. Atunci când vom deveni competitivi și cu prețul și cu calitatea, atunci și vom putea accesa piețele europene, care cred că sunt mult mai favorabile decât piețele din Est. Nu cred că standardele europene sunt un obstacol pentru agricultori, trebuie doar să ne adaptăm și atât. Am fost martor în anii ’90 la transformările prin care a trecut România – până la aderare, în procesul aderării și chiar după. Am văzut cum se schimbă lucrurile la ei, cum se tehnologizează România în domeniul agriculturii. Nu văd de ce ar fi un impediment pentru noi.

Mihai Gribincea

Urmează a fi stabilite niște cerințe la care va trebui să ne conformăm. Acum noi activăm conform legislației existente, dar odată cu aderarea, acest lucru se va schimba. Ne vom conforma la noile cerințe așa cum a făcut toată lumea și vom concura și noi cu ei. Important e să avem piață de desfacere, să avem prețuri mai accesibile. Piața Uniunii Europene nu-i cea din CSI sau din Rusia. Este o posibilitate mult mai mare și mai avantajoasă. Țara noastră nu este atât de mare ca să dictăm prețurile.

Ștefan Vlas

Această analiză este publicată în cadrul proiectului „Republica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare” cu sprijinul programului Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund și este implementat de Asociaţia Obştească Centrul de Cercetare și Advocacy în Afaceri Europene.

Taguri: #CRPE
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente