„Bursa – un stimulent destul de generos.” Adriana Creangă explică de ce a ales România pentru studiile universitare

BeFunky-collage (9)
Foto:Sursă: Adriana Creangă/arhivă personală

Adriana Creangă este una dintre tinerii originari din Republica Moldova care și-au făcut studiile de licență în România și care au ales să rămână în țara vecină și pentru programul de masterat. Ea este absolventa Facultății de Drept și e sigură că va putea aplica în practică cunoștințele obținute atunci când va reveni în Republica Moldova. Vă invităm să o cunoașteți.

„A fost o etapă frumoasă”

Adriana Creangă este absolventa Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova. Tânăra a studiat patru ani în România, timp în care a reușit să îndrăgească orașul în care s-a aflat și oamenii de acolo. Și chiar dacă o bună parte din studenția ei s-a desfășurat online, a reușit să-și creeze amintiri prețioase și să lege prietenii de durată, fapt care i-a transformat studiile de licență în una dintre cele mai frumoase etape ale vieții. „Am început facultatea în 2019 fiind însoțită de fricile unei studente care abia a venit la studii în România. Peste câteva luni, a început pandemia și, respectiv, am fost nevoită să revin în Republica Moldova. Deci, să fii studentă la Drept atunci când cursurile se desfășoară online și abia începi să înveți termenii juridici, iar un curs de două ore ți se pare că durează o zi întreagă, este destul de alambicat. În rest, a fost o etapă frumoasă pe care am trăit-o din plin”, povestește Adriana.

Sursă: Adriana Creangă/arhivă personală

„Bursa – un stimulent destul de generos”

Adriana a ales România pentru studiile de licență, deoarece au atras-o oportunitățile pe care le oferă universitățile românești pentru studenții etnici români de pretutindeni. „Pe lângă studiile gratuite de care beneficiezi, mai ai și bursa – un stimulent destul de generos pentru un student care se concentrează pe studii și nu poate să se angajeze”, afirmă tânăra. Dânsa consideră că, pe lângă oportunitățile atractive, un alt factor care a determinat-o să își facă studiile universitare în România a fost dorința de a descoperi necunoscutul. Respectiv, în cazul Adrianei a fost o mulțime de factori care i-au influențat decizia și care au ghidat-o spre a analiza bine toate posibilitățile.

Sursă: Adriana Creangă/arhivă personală

„Îmi este mai ușor să fac studiile de masterat aici”

Adriana a ales să rămână în România și pentru studiile de masterat. „Am ales să-mi continui studiile în România din comoditate. Îmi este mai ușor să fac studiile de masterat aici decât acasă. Totodată, de aceleași beneficii de care m-am bucurat în timpul licenței mă pot bucura și în timpul programului de master”, a menționat studenta. Tânăra susține că, pe parcursul ultimilor patru ani, România s-a transformat într-un loc foarte drag, pe care și-ar dori să-l exploreze mai mult. Așadar, ea este convinsă că ceea ce va învăța în următorii ani în România va putea aplica mai târziu acasă în practică.

Sursă: Adriana Creangă/arhivă personală

Recomadări pentru viitorii studenți

Adriana sugerează viitorilor studenți să fie curajoși, activi și recunoscători pentru oportunitatea de a face studii superioare. „Să aveți curaj să riscați și să ieșiți din zona voastră de confort. Totodată, să fiți mândri că aveți parte de studii de înaltă calitate și să vă bucurați de locul pe care-l obțineți. Să trăiți studenția din plin. Într-adevăr, în timpul anilor de facultate, studiile sunt importante, dar asta nu ar trebui să vă împiedice să profitați și de alte lucruri. Alăturați-vă echipelor asociațiilor studențești, fie că sunt cele de basarabeni, fie cele de profil și faceți voluntariat”, a punctat Adriana.

Sursă: Adriana Creangă/arhivă personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente