(video) „Rămân acasă merg la…” Ce ar trebui să știi despre facultățile din Moldova și profesiile pe care le poți urma

Copy-of-Raman-acasa-merg-la…

Admiterea la universitățile din Republica Moldova, din acest an, a început deja. Majoritatea dintre voi, viitorii studenți, v-ați ales deja domeniul în care doriți să activați și poate chiar ați reușit să depuneți actele pentru admitere. Și în acest an, #diez a realizat proiectul de orientare în carieră „Rămân acasă, merg la…”, prin intermediul căruia ne-am dorit să vă familiarizăm cu cele mai interesante domenii de activitate de la noi din țară.

În total, au fost 10 ediții, în care au participat câte un profesor de la universitate, câte un specialist și câte un student. Astfel, sperăm că am contribuit la alegerea unei viitoare profesii și am venit cu răspunsuri la multe întrebări.

# Medicină

Actualmente, oferta educațională a USMF include programul de licență, cu o durată de patru ani, la următoarele specializări: Optometrie, Asistență medicală generală, Sănătate publică, Tehnologie radiologică și Fiziokinetoterapie și reabilitare.

Sunt disponibile și trei programe de studii integrate: Medicina, cu o durată de șase ani, sau Stomatologia și farmacia, cu o durată de cinci ani. Există și programe postuniversitare, adică masterat și doctorat. La masterat sunt disponibile următoarele programe de studii: Management în sănătate publică, Tehnologii moleculare în sănătate, Nutriție umană, Optometrie clinică și Sănătate mentală publică.

# Finanțe și bănci

Studiile la Finanțe și Bănci durează trei ani, adică șase semestre. În fiecare semestru sunt aproximativ câte șapte sau opt discipline. În anul I, studenții au mai mult discipline fundamentale, datorită cărora se formează o bază în domeniul respectiv, pentru a înțelege toate procesele economice: micro și macro economie, statistică, economia unităților economice.

De asemenea, pe lângă disciplinele obligatorii, există și discipline opționale, unde studenții pot alege ce să studieze, în funcție de preferințe, dintr-un număr anumit de opțiuni, excepție semestrul I din primul an. Referitor la stagiul practic, studenții și studentele își pot pune în practică cunoștințele teoretice în semestrul II din anul II. Mai mult, în anul III, trebuie să urmeze practica de licență, care durează șapte săptămâni.

# Tehnologii informaționale

La Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, sunt 12 programe de studii în care orice absolvent de liceu ar putea să se regăsească. Cele 12 programe de studiu sunt divizate în trei direcții principale. Prima direcție cuprinde Nanotehnologiile și Microelectronica, Electronica aplicată și Ingineria biomedicală. A doua direcție se referă la Sisteme de Calcul și Control, la fel cu trei programe separate: Calculatoare și Rețele, Robotica și Mecatronica, Automatica și Informatică.

O altă direcție de studiu, cea mai solicitată de altfel, este „Sistemele Informatice”, care cuprinde șase programe de studiu: Tehnologia Informației, Securitatea Informațională, Ingineria Software.

# Urbanism

La Facultatea de Studii Urbane, studenții au la dispoziție o gamă foarte largă de discipline. În primul an, studenții învață materii generale, cum ar fi: fizică, matematică, mecanică. Există doar două sau trei materii de specialitate, astfel încât studenții să fie introduși în activitatea profesiei. În al doilea an, studenții încep să învețe materii mai specializate, iar în al treilea an, materiile de specialitate reprezintă 100 % din programul educațional de studiu.

# Oenologie

La UTM studenții vor învăța tipurile de vin, tehnologiile aplicate care se utilizează în producerea diferitelor tipuri de vin, vor înțelege cum să interpreteze și să ajusteze procedeele de vinificație la procesele reale pe care le au, să cunoască tendințele din domeniu.

# Academia Militară

În cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, absolvenții de liceu pot urma studii de licență (trei ani) la Facultatea de Științe Militare sau la Facultatea de Administrație Publică. La Științe Militare pot fi urmate următoarele specializări: Infanterie, Artilerie și Comunicații și Informatică.

Câteva dintre disciplinele care se studiază sunt: arta comunicațiilor militare, arta militară, instrucția focului, instrucția tragerii, sisteme de comunicații și informatică. Dar sunt și discipline din domeniul civil.

# Pedagogie

În cadrul UPSC, studenții au posibilitatea de a realiza ore atât cu profesorii din cadrul instituției, cât și cu profesori invitați din alte țări. Recent, studenții au putut participa la ore organizate de profesori din Turcia, Germania și România. De asemenea, orele se petrec nu doar în aulele universitare, ci și în huburile digitale și interactive din cadrul Clasei Viitorului, iar orele de laborator au loc în incinta instituțiilor de învățământ din țară.

# Game design

Profesia de designer de jocuri este foarte solicitată în prezent. „De curând, designul de jocuri a devenit o profesie separată. Angajatorii și-au dat seama că au nevoie de o persoană care să pună laolaltă toate elementele unui joc în ordinea corectă […] Există cu siguranță o cerere a forței de muncă, chiar și în străinătate. Totul depinde de nivelul sarcinilor care vă vor fi încredințate. De regulă, cu cât echipa este mai mică, cu atât mai multe sarcini vă vor fi atribuite”, a declarat Igor Udușlivâi, unul dintre invitații emisiunii.

# Psihologie

Începând cu primul semestru, se învață discipline teoretice, fundamentale, la care studenții cunosc noțiunile de bază, instrumentele și metodele de lucru ale psihologilor, care este rolul și statutul psihologului în societate, dar și istoria psihologiei ca știință.

Ulterior, disciplinele devin mai interesante, dar și mai complicate. Începe studierea psihologiei aplicative. Studenții fac cunoștință cu tehnicile de comunicare din cadrul psihologiei comunicative, cu diverse fenomene și legi sociale, cu modalitățile de interacțiune în cadrul unor grupuri. De asemenea, se mai studiază psihologia clinică, psihologia organizațională (se referă la recrutarea de angajați, la motivarea personalului), psihosomatica, psihologia muncii sau psihologia educațională.

# Producție de film și TV

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice este unica instituție universitară din Republica Moldova care pregătește specialiști în domeniul artelor.

Cursurile încep la ora 10.00 și decurg într-o modalitate mai puțin obișnuită, deoarece informația teoretică predată este îmbinată cu practică și povestiri din experiența de muncă a profesorilor. Aceștia sunt persoane din domeniu care produc filme și publicitate. De obicei, lecțiile universitare se încheie la ora 14.00.

# Interviuri speciale

Pe lângă cele 10 evenimente online cu participarea a trei invitați, dedicate celor mai solicitate specialități, am realizat și cinci interviuri speciale. În cadrul acestor interviuri, am discutat cu câte un invitat care are o profesie interesantă pe piața din Moldova.

1. Inga Condrea ne-a povestit despre cum e să lucrezi în optometrie și să fii brand manageră la Optica Felicia

2. Anastasia Malai, angajată la Victoriabank, ne-a povestit despre clienții corporativi și avantajele profesiei

3. Pedro Lamarao a plecat din Brazilia și actualmente este inginer de date la Orange Moldova

4. Svetlana Vasiucovici ne-a explicat cum se face un vin bun la Purcari și ne-a povestit despre cariera în industria vinului din Moldova

5. Maxim Pokasovski, designer de jocuri la Midnight Works, ne-a povestit despre oportunitățile și salariile în game design


Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.mdrlive.mdStudem – Step Up for Democracy și ziuadeazi.md.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente