În această lună, telescopul spațial James Webb (JWST) sărbătorește primul an de activitate. Prima imagine complexă realizată de către telescopul spațial a fost distribuită în iulie 2022. De atunci, comunitatea astronomă a avut posibilitatea să studieze mai minuțios universul datorită fotografiilor realizate de către acest telescop.
Astfel, cu ocazia acestui eveniment, a fost prezentată publicului larg o imagine de 153 de megapixeli a complexului de nori Rho Ophiuchi – cea mai apropiată regiune de formare a stelelor de sistemul nostru solar.
Potrivit Agenției Spațiale Europene, noua imagine înfățișează o zonă care conține aproximativ 50 de stele tinere, toate mai mici sau similare ca masă cu soarelui nostru. „Zonele cele mai întunecate sunt cele mai dense, unde praful gros înconjoară coconi care încă formează protostele”, au scris aceștia.
Fluxurile roșii care traversează imaginea sunt jeturi de hidrogen molecular. „Acestea apar atunci când o stea izbucnește pentru prima dată prin învelișul natal de praf cosmic, trăgând în spațiu o pereche de avioane opuse, ca un nou-născut care își întinde mai întâi brațel în lume”, a explicat NASA.
În partea inferioară a imaginii, o stea cunoscută sub numele de S1 ocupă centrul scenei, creând ceea ce NASA descrie ca o „peșteră strălucitoare de praf” în această pepinieră cosmică situată la 390 de ani lumină de Pământ. „Este singura stea din imagine care este semnificativ mai masivă decât Soarele”, au adaugat ei.
Mai jos puteți urmări și un video despre această zonă.