(video) Printre rânduri. August Black: „Dacă nu ai vocație și nu trăiești prin artă, nu poți scrie profund”

Design fără titlu (4)
Foto: August Black/arhivă personală

Poezie sau proză. Astăzi tot mai puțini aleg să își petreacă timpul în compania unor versuri sau romane. Ne dorim să cultivăm și să promovăm lectura, iar odată cu ea să descoperim tinerii scriitori și tinerele scriitoare din Republica Moldova. De această dată, îl vom cunoaște pe Liviu Gornea, un tânăr scriitor care a decis să intre în literatură cu pseudonimul August Black. În anul 2022, a debutat cu romanul „Toxic”.

Este un tânăr scriitor, poet, interpret și autor de piese, entuziasmat de artă și de fiecare mod prin care aceasta se realizează. Toată copilăria și-a petrecut-o în orașe și țări diferite, schimbând mereu anturajul și întâlnind noi provocări. Tânărul crede că acest fapt l-a influențat să se afle în continuă mișcare, să schimbe țări, oameni, ocupații, hobbyuri și i-a alimentat dorința de a cunoaște mereu ceva nou. „Acest lucru se evidențiază perfect și în arta mea și cred că, peste o perioadă, o să cuprind o mulțime de genuri și creații absolut diferite una de cealaltă, atât de literatură, cât și de muzică.”

De ce „August Black”

Chiar de la bun început, tânărul scriitor și-a dorit ca ai săi cititori să nu știe prea multe despre el, să nu-i cunoască numele adevărat, să nu răscolească în viața sa și în trecutul său. Din acest motiv, a ales să publice sub un pseudonim.

„În spatele pseudonimului August Black se află istoria nașterii mele. M-am născut în data de 13 august. Numărul 13 este considerat de mulți un semn al nenorocului și al întunericului, din acest motiv, am decis să fie «august negru». Acest număr îmi aduce noroc și mă îndrumă. A fost mereu pentru mine un semn că mă aflu exact acolo unde ar trebui să fiu. Chiar și în momentul când am primit mesajul de la editură că romanul meu a fost acceptat, mă aflam cu o prietenă în restaurant, unde chelnerița tocmai a plasat pe masa noastră tăblița cu numărul 13.”

Sursă: Instagram/Bestseller

„Mereu aveam tendința să povestesc istorii”

August povestește că primele sale încercări de a scrie au apărut pe la vârsta de 14 ani. Actualmente, nu se poziționează ca un scriitor absolut, ci mai curând ca un povestitor, iar acest lucru vine încă din copilărie. „Mereu aveam tendința să povestesc istorii, deoarece am o fantezie bogată. Pentru început, aceasta se evidenția în jocurile pe care le inventam, pentru a ne juca cu copiii din curte. Mai târziu, am început să povestesc istorii și să creez scenarii prin intermediul picturilor, poeziilor, cântecelor, benzilor desenate, desenelor animate și game-movie-urilor. Am avut chiar și multe încercări, unele destul de reușite, de a crea filme, scurtmetraje și clipuri muzicale.”

„Am trecut un drum lung până când m-am apucat în serios de scris. Am fost motivat de o carte pe care o citisem atunci. Realizasem că e una dintre cele mai optime și complexe metode pentru un povestitor de a-și realiza potențialul în plină măsură. În celelalte metode pe care le încercasem, rămâneam limitat în foarte multe lucruri. În scris nu am absolut nicio limită. E o lume a oportunităților infinite, unde e posibil absolut orice din ceea ce aș vrea să scriu și unicul lucru care te poate restrânge e doar propria imaginație și limitele pe care singur ți le pui.”

„Am realizat că asta e ceea spre ce tindeam întreaga viață”

August a înțeles că scrisul este vocația sa în momentul în care i s-a dedicat în întregime. „Am realizat că asta e ceea spre ce tindeam întreaga viață: o lume nelimitată a fanteziilor, o lume a mea, în care totul e posibil, în care pot crea absolut orice mi-aș dori, în care pot da viață personajelor și în care pot insufla un sens abia palpabil în viețile lor.”

Sursă: Instagram/Bestseller

Tânărul nu avea nicio idee despre ce vrea să scrie și ce urma să se întâmple atunci când și-a început cartea. Unicul lucru pe care îl știa era că trebuie să fie o istorie de dragoste, dar nu una obișnuită. „M-am aruncat în întregime valurilor imaginației mele, să mă ducă și să mă îndrume. Știam că va fi o poveste de dragoste dramatică, periculoasă, pasională, în care neapărat trebuie să persiste mistere, secrete și crime. Mereu am fost amatorul unor concepte neobișnuite, al lucrurilor bizare din viața noastră.”


Știți oare voi cum e să te îndrăgostești de cel mai mare dușman al tau?

Toxic” este o un roman psihologic care ne descrie istoria a doi tineri ce trăiesc două destine total opuse, dar care se leagă prin sentimentele de Dragoste și Ură.

Zayn este un băiat visător și un filosof din născare, care se află în continuă căutare a sensului existenței, îndeplinind totodată o muncă murdară pentru atingerea scopurilor proprii și a bunăstării fratelui mai mic. Nicole este o fată seducătoare care știe perfect cum să primească tot ce dorește de la viață întrecând toate limitele în dorința ei de a atrage atenția părinților prea preocupați de viețile proprii.

S-ar fi părut că cei doi trăiesc în două lumi total diferite, însă destinul decide altfel. Și în momentul când Zayn vede în această tânără sensul vieții sale, Nicole vede în față doar pe cel mai mare dușman al său, persoana care i-a ruinat viața, care i-a furat tot ce avea mai scump pe lume, începând un joc periculos pentru a ajunge la adevăr.


August spune că nu a adăugat prea multe experiențe proprii în această carte, dar trăirile, stările, părerile, teoriile și gândurile sale se pot desprinde aproape mereu din spusele și meditațiile eroilor principali. „Aș putea numi această carte o mică enciclopedie a sufletul meu. Pentru început, au apărut gândurile cu care voiam să mă împărtășesc. Scrisul a fost o sursă prin intermediul căreia acest lucru a devenit posibil.”

Acesta precizează că după ce a scris prima scenă a romanului, restul au venit de la sine. „Ca un adevărat povestitor, oriunde m-aș afla și orice aș face, în mintea mea se învârt cele mai diverse scenarii, istorii, scene, și acest proces de creare nu se finalizează niciodată. De aceea, nici nu am observat cum scenariul cărții s-a prelins în întregime în mintea mea și îmi rămânea doar să fac un plan. Am scris toate scenele care ar fi trebuit să persiste în carte, le-am extins și am creat acest roman.”

Scenariul cărții „Toxic” a trecut prin trei redactări până când tânărul a reușit să ajungă la rezultatul dorit. Ultima redactare a fost făcută după ce manuscrisul a fost acceptat de editură, din propria inițiativă. Din acest motiv, varianta acceptată de editură nu este cea care este acum disponibilă pentru cititori.

„Scriu din suflet, mă îndrept unde mă duce”

Potrivit tânărului, personajele din romanul „Toxic”, Zayn și Nicole, au prins viață de sine stătător. Nu a întâlnit dificultăți în crearea lor, deoarece acestea s-au format din propria sa personalitate pe care a împărțit-o în doi oameni absolut diferiți.

„Nu pot spune că născocirea unor personaje credibile era unul dintre lucrurile care mă interesau la început. Deși știam că ar fi logic să creez anchete ale personajelor, să le ofer un caracter complex și o istorie veridică, am decis să neglijez și să merg încotro mă duc gândurile. Scriu din suflet, mă îndrept unde mă duce, apoi mă întorc la început și redactez dacă e nevoie. Nu prefer să fac pregătiri îndelungate, deoarece, de obicei, caracterul și istoria personajelor se formează singure.”

Sursă: Instagram/Bestseller

Întrebat despre titlu, tânărul scriitor spune că nu s-a grăbit cu alegerea acestuia, deoarece știa că reprezintă o mare parte a succesului pe care îl poate sau nu avea cartea. Trebuie să fie complex, interesant și să reprezinte în mare parte ideea principală a cărții. Reieșind din ideea principală, prima variantă a titlului a fost „Scânteia vieții mele”, dar pe parcursul dezvoltării poveștii, a înțeles că această denumire e prea romantică pentru scenariul care se desfășura și pentru istoria de dragoste neobișnuită a eroilor principali.

„Am înțeles că am nevoie de o denumire mai provocatoare. În timpul scrierii acestui roman, în playlistul meu se regăseau coveruri ale piesei Toxic de Britney Spears. Tot în acest timp, am inventat multe scene din carte. Titlul mi-a părut ideal pentru istoria lui Zayn și Nicole.”

„Tinerii au nevoie de susținere”

Referitor la literatura autohtonă, August a observat că apar din ce în ce mai mulți scriitori în rândul tinerilor, iar acest lucru îl uimește. „Cred că Republica Moldova e pe cale să se dezvolte în acest domeniu acum mai mult decât oricând. Tinerii au nevoie de susținere din partea autorităților, a centrelor de creație și, nu în ultimul rând, au nevoie de finanțare. Cred că acest domeniu s-ar putea dezvolta dacă ar apărea mai multe proiecte, traininguri și școli specializate pentru scriitori.”

Întrebat dacă oricine poate fi scriitor sau scriitoare, tânărul este de părere că poți fi dacă ai pasiune și vocație. „Persistă și o mare parte din ceea ce ține de tehnică, metode, cunoștințe. Însă, dacă nu ai o vocație pentru scris, dacă nu trăiești prin artă, atunci nu o simți, rămâi la nivelul tehnicii și nu poți scrie nicidecum o operă complexă și profundă.”

Sursă: August Black/arhivă personală

„Dacă simți că ai o vocație pentru literatură, spune ce ai de spus”

Despre integrarea tinerilor în literatură, August spune că este important să crezi în propriile forțe, în ideile pe care le promovezi, în arta care trăiește în tine și în ceea ce ai dori să împărtășești cu oamenii. „De obicei, scriitorii consacrați sunt determinați astfel mai mult prin intermediul experienței și a perioadei îndelungate de activitate în domeniul dat, dar nu mereu din dragostea integrală a cititorilor. Dacă simți că ai o vocație pentru literatură, spune ce ai de spus, iar oamenii tăi te vor găsi, fii sigur.”

În ceea ce privește viitorul său în literatură, tânărul scriitor este sigur că va fi unul de succes. Tot ceea ce își dorește este să pătrundă în sufletele oamenilor și să semene gânduri și idei care s-au născut în urma experiențelor trăite de el. „Pot spune că sunt absolut încrezător în forțele mele, în ideile pe care vreau să le promovez, de aceea sunt sigur că mă așteaptă un viitor de succes în acest domeniu. Sunt încă la începutul activității mele de scriitor și nu pot spune că mi-am îndeplinit cu adevărat scopul principal spre care tind, însă promit că vă așteaptă ceva grandios și absolut diferit de tot ce a fost până acum. Toți cei care au curajul și dorința de a se aprofunda în lumea mea sunt mereu bineveniți.”


Sunt un om care trăiește prin intermediul artei, care reprezintă pentru mine una dintre sursele principale de existență și de exprimare. Sunt un om entuziasmat de taine și mistere, care încearcă de fiecare dată să le descopere în propria artă. Mă aflu în continuă căutare a adevărului existenței noastre. Și sunt prea încăpățânat pentru a mă opri și a da înapoi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente