Continuăm să vă prezentăm experiențele tinerilor care și-au făcut studiile de licență la universitățile din România și care au ales să rămână în țara vecină inclusiv pentru masterat. Protagonistul de astăzi este Danu Garbuz, proaspăt absolvent al Universității Politehnica Timișoara.
Danu Garbuz este absolventul Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Tânărul s-a specializat în Ingineria Sistemelor și susține că cei patru ani de licență au fost plini de experiențe memorabile. „Perioada de licență a fost complexă, interesantă și plină de diverse experiențe. În această perioadă, am avut ocazia să întâlnesc colegi și profesori alături de care am rezonat și m-am dezvoltat atât ca persoană, cât și ca specialist în domeniul ales. La început a fost mai complicat, materiile reale îmi păreau dificile, dar cu puțină perseverență am reușit să depășesc toate obstacolele”, povestește absolventul. Dânsul consideră că, pe parcursul celor patru ani de facultate, a reușit să mențină balanța între studii, job și activități de voluntariat, fapt care i-a permis să învețe din mai multe domenii.
Tânărul a ales să studieze în România, deoarece a întrezărit multe oportunități de dezvoltare. De asemenea, și-a dorit să studieze mai departe de casă pentru a deveni independent. „Facilitățile oferite pentru studenții români de pretutindeni sunt foarte atractive, cum ar fi locuri la buget, bursa de etnic român, scutirea de orice taxă de aplicare. La UPT, românii de pretutindeni sunt scutiți și de probe sau examene de admitere. La fel, aici am beneficiat de cazare în cămin asigurată și gratuită pe tot parcursul studenției. Toate acestea sunt un motiv puternic pentru a alege să continui studiile în România”, explică Danu.
Tânărul și-a susținut recent teza de licență cu succes și a ales să-și continue studiile de masterat în România, la aceeași universitate. „Am decis să rămân aici pentru studiile de masterat, pentru că doresc să-mi aprofundez cunoștințele obținute în ciclul de licență și sunt sigur că la Timișoara am toate condițiile necesare. Un alt motiv ar fi că am îndrăgit orașul și mă simt bine aici”, a declarat Danu. El speră ca perioada de masterat să nu fie la fel de exigentă ca cea de licență, dar să-i mențină curiozitatea și dorința de a învăța în continuare.
În baza experienței personale, Danu ne-a explicat principalele motive pentru care studenții aleg să rămână la Timișoara și pentru studiile de masterat. Astfel, am aflat că studenții UPT au la dispoziție o mulțime de oportunități, începând cu activitățile de voluntariat sau participarea la diverse expoziții, și terminând cu festivaluri sau evenimente culturale. „Fiind student în domeniul IT, Timișoara mi-a părut orașul perfect pentru a putea găsi un internship în domeniul dorit, ceea ce am și făcut încă din anul II de facultate datorită companiilor de IT locale, dar și internaționale care își au sediul aici. Totodată, cred că absolvenții liceelor din Republica Moldova aleg studiile în România, fiindcă aici tradițiile și cultura în mare parte ne sunt familiare. Aproape în toate orașele sunt prezente comunități de basarabeni care sunt receptivi și gata de a oferi ajutor, astfel facilitând o integrare ușoară a viitorilor boboci.”
Viitorilor studenți Danu le recomandă să se înarmeze cu multă răbdare și ambiție. „Să nu vă lăsați bătuți, să cereți ajutor de câte ori aveți nevoie sau vă simțiți demotivați și urmați-vă visul prin multă muncă, perseverență și optimism. Dar țineți cont, anii de studenție nu sunt doar despre învățătură, ci și despre amintiri, activități, întâmplări haioase și prietenii”, a punctat tânărul.