Promo-LEX critică UEFA pentru transferul unui meci la Tiraspol. „Fotbalul nu poate exista izolat de drepturile omului”

Drepturile Omului (1)
Foto:colaj/#diez

Asociația Promo-LEX consideră că decizia luată de UEFA de a transfera meciul de fotbal Sheriff Tiraspol – Farul Constanța de la Chișinău la Tiraspol contravine angajamentelor asumate de Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), UEFA și FIFA în promovarea și respectarea drepturilor omului.

Pe 18 iulie 2023, la Tiraspol, în primul tur al UEFA Champions League, urmează a se va desfășura meciul de fotbal Sheriff Tiraspol – Farul Constanța. Promo-LEX a menționat că „este un fapt notoriu că teritoriul din stânga Nistrului rămâne un spațiu închis, controlat de un regim ilegal, unde drepturile omului nu pot fi promovate, monitorizate, evaluate și apărate”.

La 24 iunie 2022, UEFA a anunțat despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida sa în regiunea transnistreană din motive de securitate. Reamintim că în perioada aprilie 2022 – până în prezent, administrația de facto de la Tiraspol a decis introducerea codului roșu, ulterior galben, de amenințări teroriste, care nu a fost modificat sau anulat.

„La 4 iulie, Comitetul Executiv al UEFA a luat o decizie nejustificată de a permite desfășurarea meciului la Tiraspol, în condițiile în care codul galben de amenințare teroristă este în vigoare cel puțin până la 18 iulie 2023, iar decizia UEFA este cel puțin incoerentă și bazată pe informații eronate sau incomplete”, a menționat Promo-LEX.

În acest context, Asociația Promo-LEX a reiterat importanța respectării drepturilor omului, în special în teritoriile controlate de regimuri ilegale.

„Încălcarea drepturilor fundamentale nu poate rămâne fără consecințe, iar comunitatea internațională, inclusiv organizațiile sportive precum FMF și UEFA, trebuie să fie mai responsabile și să acționeze ferm pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pe care le promovează”, a scris asociația.

Promo-LEX a încurajat autoritățile Republicii Moldova să manifeste o reacție mai hotărâtă și coerentă, depășind demersurile și reacțiile formaliste sau declarative. ”Când se desfășoară evenimente sportive internaționale pe un teritoriu necontrolat, unde drepturile omului sunt grav încălcate, este necesară o abordare robustă și informarea asupra situației reale din teritoriu, or sportul, inclusiv fotbalul nu poate exista izolat de drepturile omului”.

Cum motivează Federația Moldovenească de Fotbal decizia UEFA

Într-o postare pe Facebook, clubul de fotbal Sheriff menționează că datorită „eforturilor conducerii clubului și a Președintelui Federației de Fotbal din Moldova, Leonid Oleinicenco, meciurile din Cupa Europei revin la Tiraspol”.

Totodată, într-un comunicat, Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) a declarat că la luarea acestei decizii, UEFA a luat în considerație faptul că stadionul Zimbru a fost solicitat pentru a fi utilizat în acest sezon al cupelor europene de toate cele patru cluburi moldovenești.

„A existat o experiență nefastă în sezonul trecut, când stadionul Zimbru a fost suprasolicitat din cauza jocurilor Naționalelor Moldovei, a clubului Sheriff în faza grupelor Europa League, precum și a partidelor din campionatul național. De aceea, în martie gazonul a arătat dezastruos, deoarece a fost supraîncărcat. Menținerea gazonului într-o stare bună necesită un efort considerabil și se recomandă să nu fie disputate pe aceeași arenă mai mult de 2 meciuri pe săptămână”, a declarat FMF.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente