Admiterea în România. Lista documentelor de care ai nevoie, dar și alte informații pe care trebuie să le cunoști

ad
Foto:#diez

Începe perioada de admitere în instituțiile de învățământ superior, iar un avantaj pentru tinerii din Moldova este că-și pot depune actele pentru a intra în concursul de admitere la universitățile din România. Pentru a simplifica și a face mai accesibil procesul de informare, Ministerul Educației din România a publicat Regulamentul de admitere pentru românii de pretutindeni. Astfel, absolvenții liceelor din Moldova care aleg să-și continue studiile peste Prut pot începe deja să-și pregătească dosarul pentru admitere. Mai jos îți spunem de ce documente ai nevoie, dar și alte detalii importante pe care trebuie să le cunoști dacă vrei să-ți faci studiile în România.

Cine sunt Românii de pretutindeni? Conform Legii 299/1997, românii de pretutindeni sunt:
# persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoanele de origine română și cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de etnonimul folosit (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji), precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus;
# românii emigrați, fie că au păstrat sau nu cetățenia română, descendenții acestora, precum și cetățeni români cu domiciliul stabil sau reşedinţa în străinătate.

Important! Informațiile privind condițiile de admitere, locurile scoase la concurs, specializările propuse, calendarul, conținutul dosarului de candidatură și modul de transmitere a acestuia se regăsesc în metodologiile elaborate de fiecare instituție de învățământ superior și sunt disponibile pe site-urile acestora. Aici găsești lista tuturor universităților din România și oferta lor pentru absolvenții moldoveni.

Dacă deja ți-ai ales universitatea și facultatea, atunci trebuie să-ți pregătești dosarul de admitere.

# Documentele pe care trebuie să le pregătești

Conform regulamentului aprobat de Ministerul Educației din România, vei avea nevoie de următoarele documente:
a) cerere-formular de înscriere proprie fiecărei instituții de învățământ superior;
*Pe site-ul fiecărei universități veți găsi tipul de cerere pe care trebuie să-l completați, de obicei acesta se află la secțiunea „români de pretutindeni”.
b) copia certificatului de naștere;
c) copia pașaportului, valabil cel puțin șase luni de la începerea programului de studii pentru care optează candidatul – copie după primele trei pagini;
d) copia certificatului de căsătorie, după caz;
e) copia diplomei de bacalaureat sau echivalentă, sau, după caz, adeverința (pentru absolvenții anului curent) de promovare a examenelor naționale de absolvire a învățământului liceal;
f) copii ale foilor matricole pentru studiile liceale absolvite;
g) copia recomandării ierarhilor sau acordul conducătorilor locali de culte, pentru candidații la admiterea în învățământul superior teologic, după caz;
h) alte documente solicitate de instituția de învățământ superior de stat, conform propriei metodologii de admitere, după caz.
*Fiecare instituție poate solicita documente adiționale, de exemplu, anii precedenți, la unele universități se cerea certificatul de confirmare a faptului că persoana a fost testată negativ la COVID-19 sau certificatul de vaccinare, de aceea este important să citești atent lista documentelor pe care le cere universitatea la care vrei să depui actele.

Dacă ai nevoie să-ți verifici diploma de bacalaureat, o poți face accesând edu.gov.md și, ulterior, prin accesarea paginii pentru autentificarea şi recunoaşterea actelor de studii.

# Ce faci cu dosarul

Dosarul de candidatură poate fi transmis în perioada stabilită de instituțiile de învățământ superior, în conformitate cu procedurile stabilite de acestea. Aceste modalități pot fi: electronic la o adresă de e-mail comunicată de instituția de învățământ superior; prin poștă sau direct la sediile instituțiilor de învățământ superior; prin e-mail la Ministerul Educației Naționale, la adresa [email protected], dosarul fiind redirecționat către instituția de învățământ superior solicitată; în cadrul târgurilor educaţionale organizate pe teritoriul Republicii Moldova potrivit legislaţiei în vigoare; la sediile extensiunilor universitare care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova sau prin alte forme, stabilite și comunicate de instituțiile de învățământ superior.

Aveți grijă să solicitați o confirmare a recepționării dosarului expediat.

*Trebuie să consulți calendarul de admitere a universității care te interesează și în perioada indicată să transmiți dosarul tău la adresa stipulată de instituție.

# Ce faci după ce ești admis(ă)

În primul rând trebuie să știi că rezultatele admiterii vor fi publicate pe pagina instituției de învățământ la care ai depus dosarul tău. În cazul în care te regăsești în lista celor admiși, va trebui să-ți confirmi locul completând și transmițând un formular pus la dispoziție de universitate.

Conform regulamentului, la înmatriculare, candidații declarați admiși vor depune actele de studii în original, precum şi alte documente solicitate de instituţia de învățământ superior.

De asemenea, înmatricularea poate fi condiționată de promovarea testele de aptitudini, organizate pentru învățământul de artă și sportiv, după caz.

*Aici însă nu putem ști cu exactitate cum va fi procedura, ținând cont de condițiile pandemice, respectiv este important să urmăriți anunțurile universității la care ați fost înmatriculați.

# Ce mai trebuie să cunoști

Poți depune dosarul la mai multe universități și facultăți simultan. După prezentarea rezultatelor, trebuie să confirmi doar un singur loc.

Pentru informații suplimentare sau clarificări, poți contactata Direcția Generală de Relații Internaționale și Afaceri Europene la adresa de e-mail [email protected]indicând în subiect, pentru o cât mai eficientă instrumentalizare, sintagma „admitere români de pretutindeni 2023”.

Totodată, îți recomandăm să te înscrii în aceste trei grupuri de pe Facebook: Admitere ROMÂNIA, AdmiteRO 2023 – Admitere în România și FTB – Federația Tinerilor Basarabeni. Aici veți găsi ajutor și informații de la tineri basarabeni care-și fac deja studiile în România.

Totodată, îți sugerăm să te înscrii și în alte grupuri cu basarabeni, în funcție de orașul sau universitatea la care vrei să-ți faci studiile. De asemenea, poți urmări paginile oficiale ale universităților sau facultăților la care intenționezi să pui dosarul.

Mult succes!

Întreaga metodologie o găsești mai jos.

Echipa #diez le urează tuturor absolvenților succes la admitere. Pentru a vă ajuta să treceți mai ușor prin această etapă, pe parcursul perioadei de admitere vom veni cu mai multe materiale informative, acestea vor apărea la categoria „Admitere 2023”.

Taguri: #Admitere 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente