(video) „Un joc nu poate exista fără un scenariu.” Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi game design

80849a50-d87c-4dfa-a86b-fe6faaaebd1a

În cadrul celei de-a opta ediții online a proiectului de orientare în carieră „Rămân acasă, merg la…”, am vorbit despre cum este să studiezi o profesie nouă, dar foarte interesantă – game design. Am aflat cât de solicitată este în prezent meseria dată și care sunt perspectivele de viitor ale acesteia.

În calitate de invitați ai acestei ediții i-am avut pe: Gheorghe Latul, conferențiar la Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea de Stat din Moldova, Igor Udușlivâi, designer de jocuri, și Alexandra Cocostirco, studentă la Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea de Stat din Moldova, specializarea Game design.

Alexandra Cocostirco a povestit că, atunci când și-a ales profesia, s-a ghidat după interesele personale. „Am ales această specialitate, pentru că îmbină toate interesele mele. Este vorba despre programare, creativitate și interacțiune cu oamenii.”

După ce a lucrat în acest domeniu timp de 10 ani, Igor Udușlivâi a declarat că game design-ul este o profesie care cu siguranță nu va lăsa pe nimeni să se plictisească, fiindcă este versatilă. Igor a adăugat, de asemenea, că este o profesie provocatoare, căci trebuie să faci față la o mulțime de provocări. „Este una dintre acele profesii creative care te face să simți foarte multă adrenalină, deoarece ai atât de multe sarcini pe care trebuie să le îndeplinești rapid. Această profesie te obligă în mod constant să te miști și să te dezvolți.”

Gheorghe Latul a spus că principala motivație pentru tinerii absolvenți care decid să se înscrie la game design este de a învăța profesia în sine și de a fi pregătiți pentru faptul că totul în acest domeniu este foarte schimbător. „Trebuie să fii pregătit să înveți foarte mult, toată viața, pentru că instrumentele și conceptele de game development se schimbă.”

Studiile la la Universitatea de Stat din Moldova (USM)

Gheorghe Latul a precizat că materiile obligatorii pe care le studiază studenții înscriși la game design sunt: programare, design, limba engleză și storytelling (cum să creezi intrigile unui joc). „Un joc nu se face fără un scenariu, nu începe cu programarea în sine, ci cu o idee. Indiferent de ceea ce creează o persoană, trebuie să pornească de la o idee.”

Acesta a adăugat că disciplina de programare este împărțită în felul următor: o treime – cursuri, o treime – seminare și o treime – laboratoare. Totodată, pe lângă studierea programei universitare, studenții își pot îmbogăți cunoștințele urmărind diverse videoclipuri de instruire pe YouTube.

Alexandra Cocostirco a menționat că provocarea cu care s-a confruntat a fost deprinderea diferitelor aspecte tehnice ale jocurilor. „Totuși, aceste aspecte au fost și cele mai interesante. Învățarea unor noi limbaje de programare și înțelegerea modului în care funcționează motorul de joc a fost, de asemenea, o provocare pentru mine, dar și o experiență foarte interesantă.”

Chiar dacă departamentul de Game design a apărut abia anul trecut și că este o profesie nouă pentru universitate, Alexandra a mărturisit că a fost surprinsă de cât de dezvoltat este acesta. „Realitatea a fost mai frumoasă decât mi-am imaginat. Credeam că va fi mai multă parte teoretică, dar de fapt au fost foarte multe ore practice. Pe parcursul acestui an, am reușit să facem mai multe proiecte – jocuri. Am reușit să ne transformăm ideile în realitate.”

Igor Udușlivâi a spus că, pentru a te dezvolta în domeniul game design-ului, nu sunt destule cunoștințele de la universitate, ci și orele suplimentare. „Trebuie să joci tu însuți diferite jocuri și pentru a înțelege ce tendințe există și de ce sunt interesați utilizatorii. Trebuie să analizezi și ce simți atunci când te joci.”

Potrivit Alexandrei, înainte de a veni la universitate, nu este necesar să te pregătești în niciun fel. „Nu cred că este necesar, deoarece universitatea oferă toate oportunitățile și instrumentele de care ai nevoie pentru a începe să studiezi de la zero.”

Oportunități pentru studenți

Referitor la oportunități, Gheorghe Latul a precizat că se încearcă crearea unor condiții cât mai confortabile pentru elevi, în care aceștia să fie motivați nu doar să învețe, ci și să creeze ceva nou pentru ei și pentru ceilalți. „Există un program de pregătire bine gândit. Fiecare student(ă) beneficiază de propriul său loc de creare într-un laborator de realitate virtuală, dar și de diverse instrumente 3D.”

De asemenea, studenții au posibilitatea de a participa la cursuri susținute de experți străini și de a exersa cu echipamente profesionale la Mediacor și Creative Hub.

Alexandra a ținut să precizeze că în cazul în care studenții nu au un calculator personal bun, pot cere ajutor de la universitate. „Puteți face temele de laborator într-o sală specială. Toată lumea are acces acolo în timpul cursurilor și tot echipamentul este la dispoziția fiecărui student.”

Studenții pot beneficia și de programul de schimb internațional ERASMUS+, în cadrul căruia pot merge într-o altă țară pentru o perioadă determinată de timp pentru a învăța game design.

În ceea ce privește colaborarea cu companiile private, Gheorghe Latu a spus că, întrucât această specializare este nouă pentru Universitatea de Stat și există doar de un an, nu este încă posibilitatea de a colabora cu astfel de companii. Dar în anul III, când studenții vor fi pregătiți și instruiți, vor urma stagii de practică.

Alexandra Cocostirco a menționat că, de curând, la universitate a fost invitat un profesionist străin care a răspuns la toate întrebările studenților și s-a împărtășit cu experiența lui. „A fost în vizită un producător și scriitor american. Timp de câteva zile, el ne-a povestit despre experiența sa personală, iar după aceea ne-am împărțit în echipe și am creat versiuni B ale jocurilor bazate pe legendele noastre din Chișinău.”

Oportunități de angajare

Igor Udușlivâi a subliniat că profesia de designer de jocuri este foarte solicitată în prezent. „De curând, designul de jocuri a devenit o profesie separată. Angajatorii și-au dat seama că au nevoie de o persoană care să pună laolaltă toate elementele unui joc în ordinea corectă […] Există cu siguranță o cerere a forței de muncă, chiar și în străinătate. Totul depinde de nivelul sarcinilor care vă vor fi încredințate. De regulă, cu cât echipa este mai mică, cu atât mai multe sarcini vă vor fi atribuite”, a declarat dezvoltatorul de jocuri.

Igor a adăugat, de asemenea, că studenții trebuie să fie pregătiți pentru faptul că, în primele etape după absolvire, nu vor lucra imediat ca un dezvoltator de jocuri cu drepturi depline. „Este puțin probabil să vi se ofere totul deodată. Probabil că veți avea un grad de responsabilitate mai mic. Fie vă veți ocupa de mici acțiuni mecanice, fie veți testa prototipuri de jocuri.”

Conform lui Gheorghe Latul, pentru a avea succes la angajare, pe lângă observație, este necesar să ai o serie de calități. „Este important să poți lucra în echipă și să poți distribui responsabilitățile.”

Igor Udușlivâi a explicat faptul că salariile în acest domeniu sunt foarte bune, dar depind de stagiul de muncă. „Un specialist bun se poate aștepta și la un salariu foarte bun. Juniorii nu primesc prea mult, însă specialiștii ajung să primească de la 1 000 de dolari.”

Gheorghe Latul a declarat că știe studenți care lucrează în timp ce studiază la universitate. „Am studenți din anul II care câștigă până la 700 de dolari. Studenții mei din anul III spun că reușesc să câștige și de la 2 200 de euro.”

Sfaturi pentru viitorii studenți

La finalul emisiunii, fiecare dintre invitați a venit cu câteva sfaturi pentru viitorii studenți care vor să urmeze specializarea Game design.

Alexandra Cocostirco a menționat că este foarte important să fii pregătit(ă) să înveți. „Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când intri în profesia de designer de jocuri este să înveți în profunzime. Fără asta nu poți reuși în acest domeniu. Este foarte important să înveți în mod constant ceva nou, fiindcă domeniul este în continuă evoluție și trebuie să fii la curent cu toate tehnologiile de ultimă oră.”

Din punctul de vedere al lui Igor Udușlivâi, studenții care tocmai au absolvit universitatea ar trebui să fie pregătiți pentru faptul că nu vor obține un loc de muncă atât de ușor. „Este important să înțelegeți cunoștințele practice sunt importante. Nu teoria și nici măcar un portofoliu nu este la fel de important ca abilitățile tale practice. Așa că, aprofundați-vă mai mult în dezvoltarea abilităților practice.”

„Studiați, studiați, studiați, neapărat studiați. Mergeți la universitate. Anii petrecuți la universitate nu vor fi în zadar”, a adăugat profesorul de informatică și matematică Gheorghe Latul.


Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.mdrlive.mdStudem – Step Up for Democracy și ziuadeazi.md.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente