„Dacii Liberi” este un club de motocicliști din Chișinău, care au adunat în jurul lor o întreagă comunitate. Clubul are tentă națională și a fost inițiat în 2011 de către doi tineri care aveau în comun doar dragostea pentru motociclete – Pavel și Roman. Clubul a fost gândit ca să fie unul mai deosebit, căci, pe atunci în capitală, existau cluburi de motocicliști, însă majoritatea erau create și funcționau în baza unor concepte străine, chiar și cu denumiri în limbi străine, precum engleza sau rusa, ceea ce băieții au dorit să evite.
„Noi am vrut să facem un club cu elemente naționale, care să fie reprezentativ teritoriului nostru”
Denumirea au stabilit-o ușor. „Fiind în zona Moldovei și luând în considerare istoria ei, ne-am gândit că ar fi frumos să ne numim Daci, cei care nu au fost romanizați și care au rezistat pericolelor existente pe vremea aceea, iar Liberi, deoarece cuvântul rezonează cu stilul nostru de viață, cu motociclismul și cu spiritul liber pe care îl porți cu tine când ești pe motor”, a specificat Roman Cepraga, unul dintre fondatori.
De asemenea, s-a dorit ca acest club să dețină un alt format decât cel deja cunoscut. „De obicei, cluburile de motocicliști au o ierarhie militară, care a provenit de la motocicliștii care s-au întors de pe front în Statele Unite ale Americii. Aceștia erau militari, în mare parte aviatori, care, după război, fiind dornici de zbor, s-au adunat în grupuri pe motociclete și astfel au păstrat o ierarhie militară. Noi însă am vrut să facem un club mai prietenesc, ne-am gândit că printre amici nu ar trebui să fie o ierarhie strictă în care să se impună condiții, am vrut să avem printre noi oameni cu care să ne simțim bine”, a mai spus Roman.
Așa și a pornit existența clubului, încet, dar cu pași încrezători. „Se adunau pe lângă noi persoane care aveau idei naționale, căci gândul principal era să mergem pe spiritul și moștenirea dacilor, iar la club se puteau alătura toți cei care cu timpul deveneau prieteni.”
O altă idee principală a clubului mai era și promovarea culturii motociclismului în Republica Moldova. „Ar fi fost frumos dacă aveam să fim cu toții încadrați într-o afacere legată de motociclete, dar nu a fost să fie. Suntem toți diferiți, fiecare cu lucrul său, cu profesiile lor, dar ne-am împrietenit și ne-am alăturat acestui club.”
Fiind deja mai mulți, Dacii Liberi au decis să organizeze și prima lor întâlnire haiducească cu motoare. „Motocicliștii au obiceiul să facă întruniri și, precum am mai spus, întrunirile cluburilor deja existente în Chișinău nu erau concepute după viziunea noastră, noi le vedeam mai altfel, mai prietenos, mai calde”, a subliniat Roman Cepraga.
Astfel, prima întâlnire organizată de către Dacii Liberi a fost așa cum au și dorit-o – haiducească, spontană, sălbatică, cu bani mai puțini și cu un cazan mai mare, toți grămadă și frățește.
L-a prima întrunire au reușit să adune câțiva zeci de motocicliști, inclusiv din România și Bulgaria. La fel, Dacii Liberi au avut și un rug mare, care deja este o tradiție pentru întrunirile lor, în jurul căruia au făcut o horă cu motociclete. „Oaspeții au caracterizat întrunirea ca una de suflet”, a specificat Roman.
Dacii Liberi și acțiunile de caritate
De asemenea, de câțiva ani încoace, clubul face și activități de caritate. „Noi am vrut să arătăm copiilor noștri cum trăiesc alții în ajunul sărbătorilor de iarnă.” Astfel, în 2018, membrii au desfășurat prima lor acțiune de caritate. „Am acumulat fiecare cât am putut, așa precum produse și haine, și am mers la câteva familii nevoiașe și le-am aprovizionat cu produse de strictă necesitate, precum și cu dulciuri pentru copii”, a menționat Adrian Fodea, unul dintre membrii clubului Dacii Liberi.
El spune că al lor club a primit un feedback pozitiv din partea altor oameni cu referire la acțiunile lor de caritate, care au manifestat o dorință să participe și ei la următoarele activități de acest fel. Prin urmare, în următorii ani, Dacii Liberi au reușit să ajungă la și mai multe familii, dar deja cu ajutorul persoanelor care „nu au putut să treacă cu vederea necazul celorlalți”, a precizat Adrian.
Prin urmare, pentru club a rămas o tradiție ca, înainte de sărbătorile de iarnă, cu ajutorul oamenilor și al resurselor proprii, să meargă la familiile nevoiașe, inclusiv la case de copii. De asemenea, membrii clubului participă frecvent și la acțiuni de sădire a arborilor.
La fel, când la începutul anului 2022 s-a declanșat războiul din Ucraina și văzând că în Moldova vin mulți refugiați cu copii, Dacii Liberi nu au putut sta de-o parte și au decis să fie de ajutor. Întrucât centrele de plasament ale refugiaților din afara capitalei erau lipsite de atenție în comparație cu cele din Chișinău, Dacii Liberi au decis să se focuseze pe ele. „Noi ne-am orientat și ne-am adresat la o organizație care găzduia refugiați în raionul Criuleni, și anume în două centre. Ei, inițial, nu beneficiau de un suport din partea statului, fiind la autogestionare și funcționând în baza donațiilor și ajutoarelor”, a specificat Adrian Fodea.
La fel ca în cazul celorlalte activități de caritate, Dacii Liberi au pus mână la mână, apoi au făcut apel și la alte persoane. Astfel, aceștia au făcut câteva ieșiri spre centrele de refugiați. „Ne-am orientat spre aceste locații, pentru că erau familii cu copii foarte mici, de la două luni, care aveau nevoie de mâncare specială. Le-am cumpărat și lemne de foc, căci la aceste centre încălzirea era pe sobe”. Dacii Liberi au ajutat centrele mult timp, până când, la un moment, au fost anunțați că ele au început să primească un ajutor din partea statului. „Asta ne-a bucurat, căci atunci când au avut nevoie, noi am intervenit și am făcut ce am putut pentru ei”, a notat membrul clubului de motocicliști Dacii Liberi.
Călătorii pe motoare
De fapt, clubul Dacii Liberi a fost inițiat pentru a face călătorii pe motoare. „Acesta a fost primul imbold de a face clubul. Ideea era să avem prietenii, să-i avem aproape pe oamenii cu aceleași idei și viziuni, să ne fie interesant împreună, și dacă tot avem motociclete, trebuie și să călătorim împreună”, a precizat Roman Cepraga, membru Dacii Liberi.
Au cutreierat întreaga Moldova, dar scopul lor este să iasă în afară, ca să vadă locuri noi din întreaga lume. Totuși, mai mult sau mai puțin, în fiecare weekend, ei fac escapade suburbane ori pleacă în anumite regiuni ale țării. Călătoresc doar pe drumuri bune. „Dacă vrem să savurăm locuri noi și companii diverse, alegem totuși România, drumurile spre Europa.”
Reguli nescrise
În club oficial sunt 10 persoane, însă mai sunt și cei care simpatizează acțiunile, inițiativele și modul acestora de a fi, iar aceste persoane sunt potențialii membri.
Tradițional, în cluburile de motocicliști există persoane hang around, care doar se plimbă cu clubul, iar după o bucată de timp, dacă își manifestă interesul de a deveni membri ai clubului și ceilalți potențiali membri îi acceptă, ei devin prospecți, ceea ce înseamnă candidați. Și iarăși, după un anumit timp în care aceștia la fel se manifestă, pot deveni membri full patch ai clubului. „De regulă, emblema clubului constă din trei părți – denumirea de sus, logoul propriu-zis și partea de jos, care reprezintă apartenența teritoriului. Astfel, prospecții au doar părțile de sus și jos, iar când devin membri full, primesc și logoul.”
Totuși, Dacii Liberi nu au în clubul lor așa termeni precum prospect: „La noi cine dorește să intre în club, iar membrii îi acceptă, din start le putem oferi acest titlul”.
Din observațiile făcute în ultimii ani, membrii clubului Dacii Liberi au devenit persoanele care au fost și prietenii clubului, fiindcă: „Noi suntem în primul rând amici, după care motocicliști și abia apoi membri de club”.
Adrian Babii a fost ultimul membru acceptat în club, iar imboldul principal de a face primul pas a fost prima ediție a festivalului Dacii Liberi Moto Fest, care a fost organizată în anul 2019.
„Eu, fiind iubitor de muzică rock din adolescență, am văzut pe rețele de socializare un anunț și am văzut ce trupe faine o să fie, respectiv imediat cu feciorul meu mi-am luat bilete și am plecat”, a menționat Adrian Babii, actual membru al clubului Dacii Liberi.
Adrian spune că a fost impresionat de mulțimea de motocicliști veniți din România și de iubitorii de muzică rock veniți la eveniment. „La concert a fost extraordinar, cu moshpit-uri și cu ieșiri pe scenă împreună cu artiștii. Toată organizarea a fost impecabilă. A doua zi, băieții au plecat în excursie, iar noi, cei fără motoare, am rămas pe loc, după aceea au început concursurile, concertul și focul de tabără. Până atunci bântuia prin mine un imbold de a deveni motociclist, dar de atunci chiar am zis că o să fac tot posibilul ca să devin unul.”
În 2020, a obținut permisul și tot atunci și-a procurat motocicleta. Câte puțin a început să se cunoască mai bine cu membrii clubului, iar în perioada 2020-2021, a ieșit împreună cu ei. „Am participat la activitățile clubului, iar pe 15 octombrie, am primit culorile și titlul de membru”, a povestit Adrian Babii.
„Este o istorie pe care vrem să o mai repetăm, iar prin organizarea festivalului să lărgim comunitatea de motocicliști și, desigur, să găsim și doritori de a se alătura clubului și ideilor pe care le promovăm”, a mai menționat dânsul.
Festivalul „Dacii Liberi Moto Fest” – una dintre cele mai mari mândrii ale clubului
„Frecventând mai multe întruniri din România, foarte des eram întrebați ce se organizează și la noi. Motocicliștii din România ziceau că: «Vrem să trecem Prutul, vrem să vedem țara voastră pe motoare, dar nu avem un motiv, dați-ne unul!».”
„Astfel, din inițiativa de a arăta că moldovenii sunt ospitalieri și că au locuri frumoase, am venit cu propunerea, în anul 2018, la sfârșitul lunii decembrie, față de băieții din club să încercăm să facem o întrunire moto. Noi realizam că din punct de vedere financiar noi nu o să putem să o organizăm, dar atâta timp cât este entuziasm, eu intuiam că noi o să reușim. Din moment ce a apărut ideea, iar băieții au aprobat-o, am decis totuși să mergem înainte și să încercăm. După Anul Nou se organizează o adunare a cluburilor din Moldova, iar la această adunare am manifestat intenția de a ne face văzuți și de a fi gazda primei noastre întâlniri de amploare. Comunitatea moto a agreat inițiativa, însă ei erau cam sceptici la capitolul reușită”, a povestit Adrian Fodea.
Plini de încredere și de entuziasm, Dacii Liberi au reușit să acumuleze o sumă necesară pentru a desfășura acest eveniment, care ulterior a avut loc la Lacul Bălăbănești din raionul Criuleni și care a avut succes.
Dacii Liberi și-au propus ca evenimentele lor să nu fie închise și destinate doar unui public specific. „Am decis să lăsăm ușile deschise absolut pentru toți cei care doresc să petreacă un weekend alături de motociclete și muzică rock. Pe lângă motocicliștii și fanii muzicii rock, la festival poate veni oricine. Cumva încercăm să schimbăm și stereotipurile, prejudecățile că motocicliștii sunt duri, bețivi ori agresivi. De aceea, încercăm să păstrăm evenimentul nostru accesibil și decent”, a spus Adrian.
La prima ediție a festivalului, Dacii Liberi au avut o prezență de 576 de motocicliști, iar numărul total de participanți a depășit 1 000 de oameni. În 2020, a intervenit pandemia și au făcut o pauză de doi ani, iar în 2022 s-a declanșat războiul în Ucraina. Totuși, în 2023, festivalul „Dacii Liberi Moto Fest” revine cu noi forțe și va fi organizat în toată amploarea.
„Evenimentul va avea loc în suburbia Chișinăului, la vinăria Mileștii Mici, care este unul dintre punctele notorii de atracție turistică din Republica Moldova, intrând în Cartea Recordurilor Guinness cu cea mai mare colecție de vinuri. Încercăm ca anul acesta să ne axăm pe locurile noastre pitorești și autentice din Moldova.”
Pagina clubului de motocicliști Dacii Liberi o găsiți aici, iar mai multe detalii despre festivalul din acest an – aici.