Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie an se va axa mai mult pe subiecte legate de pace și securitate

ue
Foto: euneighbourseast.eu

Obiectivul Republicii Moldova în cadrul Summitului Comunității Politice este de a consolida rolul țării noastre în „familia de state europene”. Despre aceasta a declarat ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în cadrul conferinței „Principalele subiecte și așteptări ale Summitului Comunității Politice Europene”.

Potrivit ministrului, în ultimii 30 de ani, inclusiv în planul interacțiunii Moldovei cu partenerii externi, am trecut prin mai multe faze complicate de izolare, de incapacitate de a convinge și de a atrage prietenii, asistență, sprijin și promisiuni.

„Acest summit ne oferă, într-adevăr, posibilitatea să recuperăm foarte multe lacune pe care le-am avut noi ca societate și țară în interacțiunea noastră cu partenerii externi în ultimii 30 de ani și să facem o investiție în viitorul relației noastre cu absolut fiecare stat democratic și liber din Europa.

Evident, aceste relații sunt și vor fi în continuare o piatră de temelie pentru parcursul nostru european, pentru parcursul de aderare la UE, întrucât peste jumătate din membrii Comunității Politice Europene sunt și state membre ale UE și, în următorii ani, absolut fiecare pas, fiecare etapă în parcursul nostru de aderare la UE trebuie sprijinit, votat, susținut de absolut fiecare stat membru al UE. În acest sens, summitul este și o oportunitate, o investiție în viitorul nostru ca țară și în parcursul nostru european”, a menționat Nicu Popescu.

Totodată, în cadrul conferinței de astăzi, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a declarat că, de fapt, Comunitatea Politică Europeană nu se referă la extinderea UE, chiar dacă există intenția de a direcționa discuțiile în acest domeniu.

Potrivit lui, summitul oferă o oportunitate importantă pentru a sprijini statele participante în a avea un rol mai activ la nivel geopolitic în regiune. Mai mult, faptul că Republica Moldova a fost selectată pentru a găzdui acest eveniment, noi fiind cel mai afectat stat după Ucraina și confruntându-ne cu amenințările hibride în contextul războiului din țara vecină, „este deja un semnal puternic de solidaritate în regiune”.

În plus, acesta a adăugat că Summitul Comunității Europene din acest an se va axa mai mult pe subiecte legate de pace și securitate, deoarece „Ucraina trebuie să se bucure de sprijinul Europei până la capăt”.


Amintim că cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene (CPE) va avea loc pe 1 iunie, în Republica Moldova. La eveniment vor participa 50 de șefi de state și guverne, dar și oficiali ai Uniunii Europene.

Respectiv, pentru a garanta securitatea aeronautică, toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova de pe 1 iunie ora 00.00 (ora locală) până pe 2 iunie ora 7.0 (ora locală), excepție făcând aeronavele oficiale. În cazul aeronavelor fără pilot (drone) civile, interdicția de zbor este pentru perioada 31 mai ora 00.00 (ora locală) – 2 iunie ora 7.0 (ora locală).

Totodată, Guvernul Republicii Moldova a venit cu mai multe recomandări pentru șoferi și șofere, valabile pentru perioada desfășurării Summitului Comunității Politice Europene – 31 mai, 1 și 2 iunie.


În cadrul unei conferință de presă susținută în legătură cu organizarea Summitului Comunității Politice Europene, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că evenimentul din 1 iunie va avea loc în satul Bulboaca, la Complexul vitivinicol „Castel Mimi”.

Totodată, persoanele care vor veni la Summitul Comunității Politice Europene vor beneficia de abonamente gratuite la transportul public. Primăria Chișinău planifică să distribuie 2 500 de abonamente pentru persoanele care vor veni în capitală și care se vor afla aici pe perioada summitului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente