(video) #1MINUTfărăBirocrație: vă povestim într-un minut de ce au loc alegeri în UTA Găgăuzia

Design-fara-titlu-29-920×614
Foto:#diez

În ediția de astăzi a proiectului #1MINUTfărăBirocrație, vă prezentăm pe scurt detalii despre alegerile din UTA Găgăuzia. Vom afla de ce au loc alegeri în autonomie, cine este bașcanul Găgăuziei și ce atribuții are acesta.

@diez.md #1minutfărăbirocrație ♬ sunet original – Diez.md

După 1944, atât găgăuzii, cât și restul cetățenilor actualei Republici Moldova, au fost supuși rusificării forțate de către ocupanții ruși, combinată și cu o izolare forțată față de români.

Naționalismul găgăuz a început ca o mișcare intelectuală, în timpul anilor 1980. În 1988 activiști din intelectualitatea locală, uniți cu alte minorități etnice, creează o mișcare cunoscută sub numele de „Poporul Găgăuziei”, iar un an mai târziu desfășoară prima sa adunare, în care a fost adoptată o rezoluție care cerea crearea unui teritoriu autonom în sudul Moldovei, cu capitala la Comrat.

Mișcarea națională găgăuză s-a intensificat atunci când româna a fost acceptată ca limbă oficială a Republicii Moldova în august 1989, înlocuind rusa, limba oficială a URSS-ului.

În august 1990, Comrat s-a declarat ea însăși o republică autonomă, dar guvernul Republicii Moldova a anulat declarația ca fiind neconstituțională.

În decembrie 1990, mișcarea separatistă Gagauz Halkı, cu sprijinul tacit al autorităților centrale din Moscova, proclamă în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești ale RSS Moldovenești așa-numita Republica Găgăuză.

În decembrie 1994 Parlamentul de la Chișinău, dominat de agrarieni a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor, iar în 1995 hotarele noii regiuni autonome au fost stabilite în urma unui referendum zonal.

După obținerea autonomiei, Găgăuzia urma să fie reprezentată de propriul parlament – Adunarea Populară a Găgăuziei – și de propriul guvernator, numit bașcan.

În autonomie, guvernatorul este ales o dată la patru ani și nu poate deține mai mult de două mandate consecutive. Acesta reprezintă autonomia pe teritoriul Republicii Moldova și în relațiile internaționale, conduce Comitetul Executiv al autonomiei, semnează legile locale, emite hotărâri ș.a.

„Dintre toate minoritățile din Basarabia, populația găgăuză este cea care se apropie cel mai mult de poporul român prin calitățile sale spirituale, prin loialitatea și prin blândețea firii sale. Toți găgăuzii vorbesc perfect românește.” – Ștefan Ciobanu (1883-1950), istoric și academician român.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente