(foto) Trei cănuțe ale familiei Mateevici. Ce exponate unice poți vedea la Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din Căinari

m1
Foto:#diez

Echipa #diez revine cu un nou articol din seria #MuzeeleMoldovei. Astăzi vă povestim despre Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din Căinari, care a fost înființată pe 16 martie 1968 de către profesorul de limbă și literatură română la școala medie din oraș, Petru Râmbu.

Directoarea muzeului, Fedora Rotari, ne-a relatat că muzeul a fost deschis oficial în 1968, dar nu pentru mult timp – din luna martie a anului până în octombrie. Potrivit acesteia, în luna octombrie, ușile casei-muzeu au fost închise și redeschise în data de 31 august 1991, când se marchează sărbătoarea națională „Ziua Limbii Noastre”.

Din 1968 până în 1991, această căsuță a avut alte destinații, pentru o perioadă fiind bibliotecă publică, apoi școală primară, iar ulterior – cămin pentru elevii care studiau la școala medie din Căinari.

Actualmente, fondul patrimoniului muzeal însumează peste 1 000 de exponate, printre care se regăsesc și următoarele:
# mobilier;
# cărți vechi;
# fotografii;
# monede și medalii;
# sculpturi;
# picturi;
# obiecte etnografice.

Cele mai vechi exponate sunt reprezentate de diverse obiecte de cult și nu doar:
# icoane care datează de aproximativ 200 de ani în urmă;
# cărți religioase din anii 1892, din care a citit tatăl lui Alexei Mateevici pe vremea când slujea la biserica din Căinari;
# covoare care au peste 100 de ani;
# un pat pe care este încrustat anul 1879.

Potrivit directoarei instituției, printre exponatele care constituie o adevărată mândrie pentru muzeu se regăsesc și trei cănuțe ale familiei Mateevici, „mici ca dimensiune, dar mari ca valoare”. Când și de către cine au fost donate acestea muzeului, vă propunem să descoperiți din înregistrarea de mai jos.

Galerie foto

Muzeul activează de marți până vineri, de la ora 8.0 până la 16.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00. În zilele de sâmbătă și duminică, acesta activează de la ora 9.0 până la 13.00. Luni este închis.

Accesul în muzeu este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: strada Alexei Mateevici 28, orașul Căinari, raionul Căușeni
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 50 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră de condus.


În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente