Un salariat cu acte în regulă, pe lângă obligațiile față de angajator are și un set de drepturi, cum ar fi: concediul anual de odihnă, concediul de maternitate/paternitate, concediul din cont propriu, desfacerea contractului individual de muncă sau altfel spus demisia etc.. E important să știi că înainte de a beneficia de orice drept enumerat mai sus, trebuie să scrii o cerere către angajator. În acest articol am adunat toate modelele de cerere de care o să ai nevoie ca și salariat.
Model de cerere de concediu de odihnă
Orice salariat angajat în baza unui contract de muncă, are dreptul la minim 28 de zile calendaristice de concediu anual de odihnă plătit. În unele companii concediul de odihnă se planifică împreună cu angajatorul, în altele, îl poți lua atunci când ai nevoie. Cu câteva zile înainte de a ieși în concediu (se recomandă 1 săptămână) salariatul trebuie să scrie o cerere de concediu de odihnă. Angajatorul poate refuza cererea de concediu, dacă aceasta nu respectă graficul stabilit anterior, dar ulterior este obligat să-i ofere toate zilele de concediu care i se cuvin.
Dacă cauți să descarci un model cerere concediu de odihna 2023 o poți face aici absolut gratuit.
Model de cerere de demisie și/sau eliberare din funcție
Dacă din diferite motive, la un moment dat ai decis să-ți dai demisia și/sau să te eliberezi din funcție și ai nevoie de un model de cerere de demisie / cerere de eliberare îl poți descărca aici absolut gratuit. Am pregătit pentru tine cel mai simplu model de cerere de demisie pe care îl acceptă toți angajatorii din Republica Moldova.
Note: Dacă ești în perioada de probă nu e necesar să să scrii cererea de eliberare cu 14 zile calendaristice înainte. În alt caz ar trebui să pre avizezi angajatorul.
Descarcă
Știm că demisia și concedierea de multe ori creează confuzii printre salariați, ce trebuie să știi e că: demisia înseamnă desfacerea contractului individual de muncă din inițiativa salariatului, iar concedierea este desfacerea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului. Când îți dai demisia tu ești cel care scrie cererea, când ești concediat, angajatorul trebuie să îți comunice despre asta în scris.
Model de cerere de angajare (de bază)
În unele companii angajatorul îți poate solicita o cerere de angajare, care de obicei se prezintă împreună cu CV-ul. Această practică este foarte rar întâlnite, dar dacă ți se întâmplă, ar fi bine să fii pregătit și să nu pierzi prea mult timp căutând un model de cerere de angajare potrivit și actual..
Dacă cauți să descarci un model de cerere de angajare simplă, o poți face absolut gratuit aici. Documentul word este editabil.
Model de cerere de angajare prin cumul extern/intern
Îndeplinirea de către salariat a unei alte munci, pe lângă cea oficială, în baza unui contract individual de muncă distinct, se numește muncă prin cumul. Acest tip de raport de muncă poate avea loc atât în interiorul aceleiași instituții/companii, cât și la un alt angajator. Codul Muncii al RM prevede expres că munca prin cumul poate fi prestată „în afara orelor de program”.
- Deși în Codul Muncii este indicat că salariatul nu are nevoie de acordul angajatorului pentru prestarea muncii prin cumul, aceasta se referă la munca prin cumul pe care o prestează la o altă unitate.
- Cu referire la munca în aceeași unitate, salariatul și angajatorul vor negocia un nou contract de muncă în care va fi specificat că munca este prestată prin cumul.
Dacă mai vrei un job prin cumul, descarcă aici modelul de cerere de angajare prin cumul.
Model de cerere de concediu neplătit sau altfel spus din cont propriu
Conform Codului Muncii al Republicii Moldova articolul 120. (1) Din motive familiale şi din alte motive întemeiate, în baza unei cereri scrise, salariatului i se poate acorda, cu consimțământul angajatorului, un concediu neplătit cu o durată de pînă la 120 de zile calendaristice, în care scop se emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărîre).
(2) Unuia dintre părinţii care au 2 şi mai mulţi copii în vîrstă de pînă la 14 ani (sau un copil cu dizabilităţi), părinţilor singuri necăsătoriţi care au un copil de aceeaşi vîrstă li se acordă anual, în baza unei cereri scrise, un concediu neplătit cu o durată de cel puţin 14 zile calendaristice. Acest concediu poate fi alipit la concediul de odihnă anual sau poate fi folosit aparte (în întregime sau divizat) în perioadele stabilite de comun acord cu angajatorul.
Aici poți descărca modelul de cerere de concediu neplătit sau altfel spus concediu din cont propriu.
Model de cerere – concediu suplimentar partial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani
Pentru acest tip de cerere trebuie să știi că la ea se anexează și copia certificatului de naștere. Cererea se scrie cu cel puțin 14 zile calendaristice până la data solicitării concediului.
Model de cerere – concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 4 ani
În acest caz cererea se depune cu 14 zile calendaristice până la data solicitării concediului
Model de cerere de concediu suplimentar plătit
De concediu suplimentar plătit beneficiază mai multe categorii de salariați: salariaţii care lucrează în condiţii vătămătoare, persoanele cu dizabilităţi de vedere severe şi tinerii în vârstă de până la 18 ani. Totodată, în articolul 121, alineat (5) din Codul muncii se face trimitere și la convenţiile colective, la contractele colective sau cele individuale de muncă unde, de asemenea, pot fi prevăzute şi alte categorii de salariaţi cărora li se acordă concedii de odihnă anuale suplimentare plătite, precum şi alte durate, mai mari, ale concediilor decât cele specificate în Codul muncii.
Dacă ai nevoie de un concediu suplimentar plătit, descarcă aici absolut gratuit cererea de concediu suplimentar plătit.
Model de cerere schimbarea numelui
În cazul în care salariatul se căsătorește sau apar alte ciscumstanțe când acesta își schimbă numele, este necesar să scrie o cerere pe care să o înainteze angajatorului, ca acesta să facă modificările de rigoare în contractul de muncă și alte acte. Cererea trebuie să fie însoțită de buletinul nou și actul de căsătorie sau alte acte care confirmă modificarea numelui. Modelul de cerere pentru această situație îl poți descărca mai jos.
Mai multe vezi pe delucru.md