(foto) Teatru de umbre la școală. Cum au reușit câțiva elevi din Fălești să pună în scenă șase piese

Teatru Umbre (4)
Foto: Consiliul Elevilor din IPLT „Mihai Eminescu”, Fălești

Dacă vom combina întunericul dintr-o încăpere, un strop de lumină și ceva recuzită, vom obține un adevărat teatru. Președinta Consiliului Elevilor din IPLT „Mihai Eminescu”, Valeria Josan, ne povestește cum e posibil să combini toate aceste elemente în cadrul unei școli și să realizezi un club de teatru din liceu.

Valeria Josan

„Este un concept destul de greu de înțeles, pentru că el oferă șansa să fie interpretat diferit, câți spectatori avem în sală, atâtea idei și viziuni vor fi. Teatrul de umbre a luat naștere în Instituția Publică Liceul Teoretic «Mihai Eminescu» din orașul Fălești cu mult timp în urmă și s-a perpetuat până în prezent, fiind jucat de elevi cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, ghidați de către doamnele profesoare de limba și literatura română din instituție”, povestește Valeria.

Întâi de toate, avem nevoie de întuneric profund într-o încăpere și de o sursă de lumină pentru a putea crea umbra în sine, apoi de recuzită pentru a da naștere piesei de teatru. Pornim de la o melodie lină sau puțin mai zgomotoasă și ne mișcăm ca pe slow motion, termen cunoscut pentru generațiile noastre. De obicei, la bază stă o poezie, un text din diverse domenii care ne inspiră și care servesc drept călăuză, iar restul este rezultatul imaginației noastre.

Până la momentul actual, în incinta IPLT „Mihai Eminescu” din orașul Fălești au fost prezentate șase piese și acum se lucrează la a șaptea, dedicată renumitului scriitor William Shakespeare.

„Nu există corect și greșit, întrucât avem voie să jucăm aceste «roluri» după bunul plac, cât mai grațios, atât, o singură regulă. Un spectacol durează trei-patru minute, dar avem nevoie de repetiție timp de trei-patru zile. Teatrul de umbre este captivant și sigur lasă o amprentă pentru totdeauna în inimile spectatorilor noștri. Este o continuă muncă și chiar dacă la început a fost complicat, acum am reușit să formăm o echipă bine pregătită, gata să accepte orice provocare”, declară Valeria.

Echipa de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”

Aceasta spune că datorită teatrului a învățat multe lucruri noi și a consolidat anumite capacități, deoarece este nevoie de foarte multă răbdare pentru a obține un rezultat eficient, trebuie să avem perseverență pentru a nu renunța atât de ușor și, nu în ultimul rând, este nevoie de creativitate ca să putem să ne descurcăm în situațiile limită, dar și pentru a forma scenariul teatrului.

Piesele de teatru pot fi vizionate pe pagina de Facebook sau pe pagina de Instagram a consiliului.

Autoare: Veronica Rurac

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente