Anual, pe 27 aprilie, Republica Moldova marchează Ziua Drapelului, sărbătoare instituită prin hotărârea Parlamentului din 23 aprilie 2010. Potrivit Legii privind Drapelul de Stat, acesta este un simbol oficial major al suveranității și independenței țării noastre. În acest context, echipa #diez a pregătit pentru voi o serie de lucruri importante de știut, dar și mai multe curiozități despre drapelul Republicii Moldova.
#1. Drapelul reprezintă o pânză dreptunghiulară tricoloră, formată din trei benzi verticale de dimensiuni egale, dispuse în următoarea succesiune a culorilor de la hampă: albastru (azuriu), galben, roșu. În centru, pe banda galbenă, este imprimată stema de stat a Republicii Moldova.
#2. Nuanțele heraldice ideale ale culorilor Drapelului de Stat sunt albastru (azur) de Berlin, galben crom și roșu vermion.
#3. Drapelul moldovenesc este adesea confundat cu drapelele României, Ciadului și Andorrei, din cauza culorilor similare. Mai mult, drapelul Andorrei are chiar și o stemă în centru, precum și cel al Republicii Moldova, însă e diferită.
#4. Data de 27 aprilie a fost aleasă pentru a celebra drapelul, deoarece în aceeași dată, în 1990, deputații primului Parlament au desemnat tricolorul drept drapel de stat, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ.
#5. Cetățenii și cetățenele Republicii Moldova, dar și persoanele străine aflate în Republica Moldova au datoria de a manifesta respect față de drapelul de stat și de a nu comite acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia.
#6. Utilizarea Drapelului de Stat cu încălcarea prevederilor legii în vigoare, precum și profanarea Drapelului de Stat prin murdărire, pătare, inscripționare, desenare, aplicare a unor obiecte, ardere, călcare în picioare, utilizare în calitate de față de masă, husă de scaun, draperie etc. atrag răspunderea contravențională sau penală stabilită de legislație.
#7. Distrugerea Drapelului de Stat uzat sau deteriorat poate fi realizată doar cu politețe deosebită, prin ardere în privat.
#8. Este interzisă prin lege utilizarea Drapelului de Stat:
a) sub orice formă, într-un conflict armat la care Republica Moldova nu este parte;
b) ca mărci de fabrică sau de comerț ori ca elemente ale acestor mărci;
c) ca bază pentru elaborarea însemnelor vexilare, heraldice, faleristice și uniformistice ale unităților administrativ-teritoriale, precum și ale celor corporative și private, exceptând anumite cazuri de interes național stabilite de Comisia Națională de Heraldică.
#9. Este interzisă prin lege publicitatea:
a) neautentică, ce conține date care nu corespund realității în ce privește dreptul de utilizare a Drapelului de Stat;
b) amorală, care discreditează Drapelul de Stat.
#10. Drapelul Republicii Moldova nu se arborează pe clădirile avariate sau în care se efectuează reparații capitale, inclusiv pe cele a căror fațadă se repară.
#11. Drapelul de Stat poate fi arborat de oricare persoană fizică la domiciliu sau la reședința sa, precum și de persoanele juridice înregistrate oficial în Republica Moldova la sediile lor, cu respectarea legii în vigoare.
#12. Designul drapelului este similar cu cel al României, care are aceleași trei culori, ordonate la fel. Singura diferență este că drapelul moldovenesc are o stemă în centru.
#13. Despre semnificația culorilor drapelului există diferite opinii, cea mai aproape de adevăr considerându-se următoarea:
— albastrul reprezintă cerul și fluviul – Dunărea, care traversează Moldova;
— galbenul reprezintă solul fertil;
— roșul reprezintă curajul poporului moldova.
#14. În 2014, un drapel cu o lungime de 300 de metri a fost desfășurat de mai mulți moldoveni și români în centrul Chișinăului. Astfel, organizatorii doreau să repună în valoare importanța simbolului unității naționale. Activitatea a făcut parte din cadrul campaniei „Tricolorul unității naționale”, care a durat trei săptămâni.
#15. În cadrul aceleiași campanii menționate mai sus, un milion de panglici tricolore au fost împărțite în aproape toate localitățile din Republica Moldova și România.