Salut, sunt Alina și îmi îndeplinesc visul. Acesta a început încă de când eram corespondentă din liceu la #diez. Între timp, am crescut, am trecut printr-o experiență universitară „nu ca la toți” și am înțeles că nu mai pot să amân atâta materializarea visului meu, că timpul perfect nu există, că timpul perfect e aici și acum.
Visul despre care vorbesc este Universitatea #diez, un podcast care vine în urma rubricii noastre pe care o avem din 2017, în care ne-am propus să le oferim tinerilor de acasă o idee clară despre cum experiențele de studii peste hotare pot decurge și evolua, astfel încât să răspundem la întrebări despre: cazare, sistem de notare, prietenii cu studenții internaționali, perioada de admitere, examene și alte elemente noi pentru elevii care se înscriu la universitate peste hotare.
În liceu, ca și majoritatea elevilor naivi și plini de aspirații, gata de a zbura din casa părintească, îmi amintesc cum citeam despre istoriile de succes ale studenților noștri care studiază prin țări care mai de care. Long story short, am învățat între timp niște lecții de viață care mi-au schimbat viziunile despre studenție și despre cum trebuie să arate ea. Studenția poate căpăta multe forme, ca plastilina. E flexibilă, o modelezi ușor, doar trebuie să îți asculți sufletul. Despre asta e podcastul Universitatea #diez, despre istorii ale unor oameni tare dragi care îți vor arăta că totul e posibil.
Despre asta este, de fapt, și visul meu. Am norocul să fiu înconjurată de niște oameni curajoși și „plini”, complecși. Țineam dinadins ca poveștile lor să fie auzite, căci discuțiile noastre sunt prea valoroase ca să rămână doar pentru noi, pentru că ar putea ajuta atât de mulți liceeni și studenți. Eu tare aș fi vrut să ascult astfel de discuții sincere când eram în liceu.
Primul episod e cu Andreea Golovatenco, colega mea de bancă de la română din liceu. Andreea a studiat timp de un an în Țările de Jos, și după mai multe semne ce i-au dat de știre că nu e în locul potrivit, a revenit acasă și și-a început studiile la Animație. Ea ne învață niște lecții de viață pe care trebuie să le asculte fiecare student în devenire sau deja ajuns pe băncile facultății. Discuția noastră nu e despre cât de bine e să înveți acasă sau cum să renunți la ambiția de a pleca peste hotare, ci e despre cum e să-ți asculți inima și corpul, despre cum e să iei decizii potrivite pentru tine, nu pentru alții. Am avut mari emoții la înregistrare, dar promit să cresc cu fiecare episod, să învăț și să am invitați din tot spectrul studenției. Audiție plăcută!
Episodul îl puteți asculta pe Apple Podcasts, Spotify și YouTube.