(foto) Topul celor mai bogate femei din lume în anul 2023

forbes
Foto: colaj: Business Insider/Forbes

Tradițional, în fiecare an, revista Forbes întocmește topul celor mai bogați oameni din întreaga lume. În 2023, în listă se regăsesc 2 640 de miliardari, dintre care 337 sunt femei. Mai jos vă prezentăm topul celor mai bogate femei din lume.

#10. Iris Fontbona (80 de ani) – 23,1 miliarde de dolari

Foto: Forbes

Iris Fontbona este văduva lui Andrónico Luksic, care a construit o avere în minerit și băuturi înainte de a muri de cancer în 2005. Și-a lăsat afacerile soției și celor trei fii ai lor: Jean-Paul, Andronico și Guillermo Luksic (care a murit de cancer pulmonar în 2013 la 57 de ani).

Fontbona și copiii ei controlează Antofagasta Plc, care deține mine de cupru în Chile și tranzacționează la bursa din Londra. Fontbona și copiii ei dețin, de asemenea, o participație majoritară la Quiñenco, un conglomerat chilian tranzacționat public, activ în domeniul bancar, al berii și al producției. În clasamentul din acest an, a coborât cu o poziție.

#9. MacKenzie Scott (52 de ani) – 24,4 miliarde de dolari

Foto: Forbes

A fost căsătorită cu Amazon Jeff Bezos din 1993, pana în 2019. În urma divorțului, aceasta a primit 35 de miliarde de dolari din partea soțului, care este cel mai bogat om din lume. MacKenzie Scott este autoare de romane. Aceasta a coborât cu cinci poziții în clasament în comparație cu anul precedent.

# Gina Rinehart (69 de ani) – 27 de miliarde de dolari

Foto: The Guardian

Gina Rinehart este cea mai bogată cetățeană din Australia, care și-a construit averea pe minereu de fier. Fiica exploratorului de minereu de fier de profil Lang Hancock, Rinehart a reconstruit compania aflată în dificultate financiară a răposatului său tată, Hancock Prospecting.

Cea mai mare parte a averii sale provine din proiectul minier Roy Hill, care a început transporturile către Asia în 2015. Magnatul minier este, de asemenea, al doilea mare producător de bovine din Australia, cu un portofoliu de proprietăți în toată țara. Rinehart a devenit președintă executivă a Hancock Prospection în 1992. Anul acesta a coborât cu două poziții în clasament.

#7. Susanne Klatten (60 de ani) – 27,4 miliarde de dolari

Foto: Facebook/Susanne Klatten

Mama lui Klatten a fost cea de-a treia soție a lui Herbert Quandt, care a condus BMW pe piața vehiculelor de lux și i-a lăsat lui Klatten aproape 20 de procente din această proprietate. Ea este unica proprietară și vicepreședinta Altanei, pe care bunicul ei a înființat-o și deține mize într-o varietate de alte companii din Germania.

A urcat cu o poziție în clasament în acest an.

#6. Rafaela Aponte-Diamant (78 de ani) – 31,2 miliarde de dolari

Sursă: Forbes

Rafaela Aponte-Diamant și soțul ei, Gianluigi, dețin fiecare câte 50 % din MSC, cea mai mare companie maritimă din lume. Au intrat împreună în industria navală în 1970, când au cumpărat o navă cu un împrumut de 200 000 de dolari.

MSC activează, de asemenea, în domeniul croazierelor de vacanță (MSC Cruises), al logisticii interioare (Medlog) și al operațiunilor portuare (Terminal Investment Limited.) Rafaela este responsabilă de decorarea navelor pentru MSC Cruises; Gianluigi este președintele executiv al MSC, iar fiul lor, Diego, este președintele MSC.

#5. Miriam Adelson (77 de ani) – 35 de miliarde de dolari

Foto: The Times of Israel

Miriam Adelson este văduva lui Sheldon Adelson, fostul CEO și președinte al companiei de cazinouri Las Vegas Sands, care a murit la 87 de ani în ianuarie 2021. Acum deține mai mult de jumătate din imperiul de 48 de miliarde de dolari (capitalizare de piață), care are cazinouri în Las Vegas, Singapore și Macao. De profesie este medică, specializată pe dependențe.

Miliardara a urcat cu două poziții în clasament față de anul precedent, averea ei fiind mai mare cu aproape șase miliarde de dolari comparativ cu anul trecut.

#4. Jacqueline Mars (83 de ani) – 38,3 miliarde de dolari

Foto: Daily Mail

Jacqueline Mars este o moștenitoare și investitoare americană. Ea este fiica lui Audrey Ruth (Meyer) și Forrest Mars, Sr., și nepoata lui Frank C. Mars, fondatorii companiei americane de bomboane Mars, Inc. Aceasta a urcat cu o poziție în clasament față de anul trecut.

#3. Alice Walton (73 de ani) – 56,7 miliarde de dolari

Foto: Business Insider

Alice Walton este singura fiică a fondatorului Walmart, Sam Walton. S-a concentrat pe promovarea artei, mai degrabă decât să lucreze pentru Walmart la fel ca frații ei, Rob și Jim. În 2011, a deschis Muzeul de Artă Americană Crystal Bridges în orașul natal Bentonville, Arkansas. În ianuarie 2020, a dezvăluit planurile de a deschide un institut holistic de sănătate în Bentonville. Aceasta a coborât cu o poziție în clasament. În anul 2020, ea a fost cea mai bogată femeie din lume.

#2. Julia Koch (60 de ani) – 59 de miliarde de dolari

Foto: Business Insider

Julia Koch și cei trei copii ai ei au moștenit o participație de 42 % la Koch Industries de la soțul ei, David, care a murit în august 2019, la vârsta de 79 de ani. Născut în Iowa, Koch s-a mutat în New York în anii 1980 și a lucrat ca asistentă a designerului de modă Adolfo. A lucrat cu mulți dintre clienții săi de profil, inclusiv cu prima doamnă Nancy Reagan. În acest an, Koch s-a ridicat cu o poziție mai sus în clasament, chiar dacă averea ei a scăzut cu un miliard de dolari.

#1. Francoise Bettencourt Meyers (68 de ani) – 80,5 miliarde de dolari

Foto: Business Insider

Aceasta este nepoata fondatorului L’Oreal. Ea deține de 33 % din companie. A lucrat în comisia L’Oreal încă din 1997. De asemenea, ea este președinta fundației familiei sale „care încurajează progresul francez în domeniul științelor și artelor”. Ea este în fruntea clasamentului pentru al treilea an consecutiv.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente