De la începutul războiului, militarii ruși au distrus 54 de instituții de învățământ din Mariupol. Cele mai importante evenimente din a 409-a zi de război

flag ucraina
Foto:unian.net

Astăzi este a 409-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 De la începutul războiului, militarii ruși au distrus 54 de instituții de învățământ din Mariupol, dintre care opt au fost complet distruse. Aceste date au fost distribuite de Consiliul Local Mariupol pe canalul de Telegram. „Conform datelor preliminare, rușii au deteriorat 90 % din toate școlile din oraș – 54 de instituții de învățământ. Dintre acestea, 19 au pagube critice. Opt școli au fost complet distruse.”

🟣 31 de copii care au fost deportați de soldații ruși se întorc în Ucraina. Acest lucru a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă de către directorul executiv al ONG-ului „Salvați Ucraina”, comisarul președintelui Ucrainei pentru Drepturile Copilului (2014-2021) Mikola Kuleba. „Acum 31 de copii sunt trimiși la Kiev. Aceasta a fost a cincea misiune de salvare și a fost deosebită nu numai prin numărul de copii pe care i-am salvat, ci și ca complexitate”, a spus Kuleba.

🟣 În Marea Neagră există un lansator de rachete din Rusia cu patru calibre. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al comandamentului Forțelor Navale ale Ucrainei. De la ora 10.00, sâmbătă, 8 aprilie, șapte nave ale armatei ruse sunt în serviciu de luptă în Marea Neagră, dintre care una este purtătoare de rachete de croazieră Caliber.

🟣 Sâmbătă, 8 aprilie, ucrainenii onorează memoria persoanelor care au fost ucise de armata rusă în timpul atacului terorist de la gara din Kramatorsk. 61 de civili au fost uciși, alte 121 de persoane au fost rănite, transmite presa din Ucraina. În memoria decedaților, la ora 10.30 a fost anunțat un minut de reculegere în toate gările din Ucraina.

🟣 Militarii ruși instalează un gard suplimentar pentru a proteja intrările în Centrala Nucleară Zaporijjea, extinzând perimetrul închis din jurul clădirii. „De acum înainte, angajații centralei nucleare Zaporijjea nu vor merge cu mașina până la centrală, așa cum a fost întotdeauna. O parte a drumului va fi parcursă pe jos”, a transmis Energoatom într-un comunicat. Astfel, autobuzele pentru personalul centralei nu vor mai circula până la punctul final al traseului: un nou gard, pe care armata rusă îl construiește în jurul clădirii administrative a gării, va deveni un obstacol.

🟣 O petiție de pe site-ul președintelui Ucrainei prin care se cere să se permită demobilizarea în Ucraina la 18 luni de la momentul mobilizării a strâns peste 25 000 de semnături. Acum trebuie luat în considerare de șeful statului, Volodâmâr Zelenski, informează presa din Ucraina. Autorul petiției notează că unii militari ucraineni se află pe front de mai bine de un an și este nevoie de ajustarea termenelor. „Incertitudinea termenilor de serviciu duce la o deteriorare a stării morale și psihologice a armatei”, se arată în petiție. Proiectul de lege nr. 9142 a fost înregistrat în Parlament. El propune ca cetățenii Ucrainei să fie eligibili pentru demobilizare la un an și jumătate de la mobilizare, iar celor care sunt demobilizați și au executat perioada maximă de recrutare în timpul mobilizării să li se acorde o scutire de la recrutare pentru cinci ani.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente