Un focar de pestă porcină africană și un caz de rabie au fost depistate în centrul și nordul Moldovei

porcină
Foto:Kenneth Schipper Vera

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a publicat datele prinvind situația epizootică din Republica Moldova, și în regiune în perioada 25 – 31 martie 2023. Pe teritoriul Republicii Moldova a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane în probe recoltate de la două cadavre de mistreţi, găsite în pădurea localității Valea Mare, raionul Ungheni.

Potrivit informațiilor, în focar au fost stabilite deja zonele de protecție și de supraveghere, fiind introduse măsuri de carantină. Momentan, specialiștii efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice și al mișcării animalelor în interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți, acțiuni de dezinfecție și deratizare.

În acest context, ANSA amintește că mișcarea porcilor din exploatațiile neprofesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la aceștia este restricționată.

Totodată, în raport se menționează că au fost anulate restricțiile la pesta porcină africană în localitățile Tomai și Covurlui, raionul Leova, focarele în cauză fiind eradicate cu succes.

De asemenea, Agenția informează că în localitatea Baxani, raionul Soroca, a fost depistat un focar de rabie la un câine. Cadavrul animalului afectat de rabie a fost nimicit conform procedurilor, iar animalele din localitate au fost supuse vaccinărilor antirabice.

Conform datelor din comunicat, în prezent se întreprind activități de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Ordinul ANSA nr. 52 din 4 martie 2015.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente