Vrei să știi ce discipline au studenții în anul III la medicină în România? Răspunsul de la Victoria Iaconi

colaj (30)
Foto:Sursă: Victoria Iaconi/arhivă personală

Victoria Iaconi este originară din localitatea Colibași, raionul Cahul. Și-a făcut studiile liceale la profil real în cadrul Liceului Teoretic „Ioan Vodă” din Cahul. În prezent, Victoria este studentă în anul III la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Vă invităm să o cunoașteți pe Victoria și să aflați cum este să fii student(ă) la medicină în Timișoara.

Victoria Iaconi a îndrăgit medicina încă din copilărie. Ea susține că un impact major în alegerea viitoarei sale profesii l-au avut orele de biologie din gimnaziu. Totodată, mama Victoriei este asistentă medicală, deci, tânăra a vrut să calce pe urmele mamei.
„Am ales să studiez medicina, deoarece vreau să pot să fac schimbări pozitive în viețile oamenilor. De asemenea, îmi doresc să pot ajuta oamenii care suferă din cauza problemelor de sănătate, de aceea consider că să studiez medicina este o alegere bună”, susține tânăra.

Sursă: Victoria Iaconi/arhivă personală

Victoriei îi place să se implice în diverse proiecte și activități care o ajută să se formeze ca viitoare medică. Încă din primul an de studii tânăra este voluntară la Societatea Studenților în Medicină din Timișoara și la Asociația Inițiativa din Timișoara, unde împreună cu alți tineri apără drepturile elevilor și studenților basarabeni din Timișoara și implementează proiecte menite să îi ajute să evolueze din punct de vedere profesional și personal.
„La Societatea Studenților în Medicină din Timișoara am început inițial să fiu doar voluntară, dar din dorința de a încerca cât mai multe am descoperit pasiunea mea pentru coordonarea diferitor activități. Astfel, am coordonat câteva proiecte din cadrul facultății, iar în prezent sunt asistenta departamentului SCORA (Standing Committee on Sexual & Reproductive Health including HIV/AIDS) din cadrul SSMT”, povestește Victoria. 

Sursă: Victoria Iaconi/arhivă personală

„Universitatea de Medicină și Farmacie «Victor Babeș» din Timișoara a fost alegerea perfectă pentru mine. Este o universitate de prestigiu cu ani de experiență în formarea generațiilor viitoare de medici, farmaciști și dentiști și în oferirea asistenței medicale comunității”, susține Victoria.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, lucrările practice și cursurile se desfășoară cu prezență fizică la facultate sau la spital. În anul III, studenții încep să facă stagii în spitale, unde interacționează cu pacienții, discută despre diferite patologii și fac anamneza pacienților.

Sursă: Victoria Iaconi/arhivă personală

La facultatea Victoriei, notarea se face în perioada sesiunilor, însă regulamentul diferă de la o disciplină la alta. Totodată, disciplinele care se studiază la Facultatea de Medicină Generală diferă în fiecare an. Astfel, în anul III, Victoria studiază fiziopatologie, morfopatologie, semiologie medicală și chirurgicală, bioetică, imunologie, farmacologie și chirurgie estetică.

Sursă: Victoria Iaconi/arhivă personală

Astfel, Victoria ne-a explicat ce reprezintă fiecare disciplină studiată la facultatea de medicină și de ce este important ca viitorii medici să le însușească cu brio.

#1. Fiziopatologia este materia la care se studiază modificările produse de boală la nivelul celulelor, țesuturilor, organelor și care sunt cauzele și mecanismele ce stau la baza inițierii, progresiunii și vindecării proceselor patologice. Această disciplină este destul de complicată, dar interesantă. Astfel, mereu evoluează sau se descoperă ceva nou.

#2. Morfopatologia este materia care se ocupă de toate modificările structurale la nivel celular microscopic, dar și macroscopic. La cursurile de marfopatologie, studenții mai fac și biopsii pentru a vedea dacă o formațiune este malignă sau benignă.

#3. Semiologia medicală și chirurgicală se ocupă cu studiul semnelor și simptomelor care apar odată cu boala. Aceasta este o materie importantă pentru studenți, deoarece permite contactul direct al acestora cu pacienții.

#4. Farmacologia este știința care se ocupă de studiul medicamentelor utilizate pentru tratament și profilaxie. Totodată, la farmacologie se mai studiază interacțiunea care are loc între organismul viu și compușii chimici.

5. Bioetica. La bioetică, studenții se ocupă de studiul valorilor etice și morale din perspectiva progreselor medicinei și de analiza controverselor etice ce apar în practica medicală modernă.

#6. Imunologia este disciplina în cadrul căreia se studiază sistemul imunitar normal și patologiile acestuia.

#7. Chirurgia estetică estetică reprezintă una dintre ramurile chirurgiei plastice și are drept scop îmbunătățirea aspectului estetic al corpului uman.

Sursă: Victoria Iaconi/arhivă personală

Victoria nu a decis încă ce ramură a medicinei vrea să urmeze. Totuși, tânăra are la dispoziție câteva opțiuni, printre care se află dermatologia, chirurgia plastică sau neurologia.
„Legat de partea cât de solicitate sunt pe piața muncii, medicii dintotdeauna au fost căutați, iar dacă îți faci meseria cu multă dragoste și ești condus(ă) de niște valori și principii care să fie pentru folosul pacientului, atunci cu siguranță vei reuși oriunde”, afirmă dânsa. Totodată, Victoria recunoaște că nu știe unde va profesa după absolvire. Cert este faptul că va opta pentru o țară europeană care îi va oferi condiții favorabile de muncă și oportunități de creștere.

Sursă: Victoria Iaconi/arhivă personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente