Ministrul energiei Republicii Moldova, Victor Parlicov, a declarat într-un interviu pentru AGERPRES că țara noastră nu poate rezilia, în acest moment, contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom. Parlicov a precizat că acest contract este utilizat pentru asigurarea energiei în regiunea transnistreană, pentru a evita o criză umanitară în stânga Nistrului.
Victor Parlicov a precizat că, în momentul de față, România furnizează doar 3 % din energia electrică consumată de Republica Moldova, iar cea mai mare parte din energie provine de la centrala Cuciurgan din regiunea transnistreană.
„Nu este o problemă rezilierea contractului. Trebuie să înțelegem că Gazprom păstrează un rol, şi este un rol destul de important, în asigurarea cu gaze în special a regiunii din stânga Nistrului. Regiunea transnistreană, în acest moment, este alimentată cu gaze doar de la Gazprom şi nu ar fi nimeni gata, astăzi, să livreze gaz acolo, de facto gratuit, aşa cum o face Gazprom. Asta permite, pe de o parte, menţinerea unei stabilităţi sociale în stânga Nistrului, să nu ne pomenim acolo cu o criză de proporţii, inclusiv o criză umanitară, şi, pe de altă parte, asta influenţează indirect piaţa de energie electrică din Republica Moldova, pentru că cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm aici, în dreapta Nistrului, provine, este produsă la o centrală termică din regiunea transnistreană, din gazul livrat de facto gratuit. Asta ne permite să amortizăm sau să reducem, să avem un cost de energie, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru economie, ceva mai mic. Noi înţelegem că acest lucru nu poate dura la nesfârşit, dar să evităm sau să negăm faptul că Gazprom are un rol pe piaţa Republicii Moldova, mai curând de energie electrică, tot nu ar fi corect. Din cauza asta, în acest moment, nu se pune problema rezilierii contractului cu Gazprom”, a menționat ministrul energiei din Republicii Moldova, Victor Parlicov.
Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale în Republica Moldova este valabil până pe 30 septembrie 2026.
Interviul integral îl puteți citi pe AGERPRES.
Începând cu 1 octombrie, moldovenii plătesc peste 29,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, după ce ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz cu referire la majorarea prețurilor.
Prețul de achiziție al gazelor naturale de la Gazprom în ultimele luni a fost următorul:
# martie 2023 – 1 011 dolari pentru mia de metri cubi;
# februarie 2023 – 1 054 de dolari pentru mia de metri cubi;
# ianuarie 2023 – 1 230 de dolari pentru mia de metri cubi;
# decembrie 2022 – 785 de dolari pentru mia de metri cubi;
# noiembrie 2022 – 821 de dolari pentru mia de metri cubi;
# octombrie 2022 – 1 031 de dolari pentru mia de metri cubi.