(sondaj) 40 % dintre moldoveni au rămas mulțumiți de mărimea compensației de care au beneficiat

internat site calculator factura compensatii categoria de vulnerabilitate
Foto:diez.md

Pe 12 octombrie 2022, Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova a lansat platforma online compensații.gov.md, care face parte din programul guvernamental „Ajutor la Contor”. Compensațiile oferite s-au reflectat direct în factură în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. În acest sens, compania Magenta Consulting a realizat un sondaj despre percepția populației cu referire la programul de compensații „Ajutor la Contor”.

Potrivit sondajului, 89 % dintre respondenți cunosc despre programul de compensații „Ajutor la contor”, iar 11 % nu cunosc despre acesta.

Sursă: Magenta Consulting

Datele sondajului demostrează că 68 % dintre participanți au o părere general pozitivă referitor la programul de compensații lansat de Guvern. Cu toate acestea, 17 % dintre moldoveni au o părere negativă despre acesta.

Sursă: Magenta Consulting

Una dintre întrebările acordate cetățenilor în cadrul realizării sondajului a fost despre gradul de vulnerabilitate energetică care le-a fost atribuit. Din punct de vedere procentual, categoriile de vulnerabilitate de care au beneficiat moldovenii au fost următoarele:
# 27 % – foarte ridicată;
# 22 % – medie;
# 13 % – ridicată;
# 5 % – scăzută;
# 3 % – consumator non-vulnerabil;
# 22 % – nu țin minte sau nu cunosc.

Majoritatea intervievaților dintre cei care cunosc despre program, și nu sunt consumatori non-vulnerabili, sunt mulțumiți de mărimea compensațiilor primite. Pe de altă parte, 20 % dintre respondenți au rămas nemulțumiți de compensații, iar 15 % au o părere neutră privind compensațiile de care au beneficiat.

Sursă: Magenta Consulting

Datele sondajului confirmă că cetățenii cărora le-a fost oferit un grad de vulnerabilitate energetică ridicat sunt într-un număr majoritar mulțumiți de program. Nivelul de satisfacție scade ușor odată cu micșorarea gradului de vulnerabilitate energetică oferit.

Sursă: Magenta Consulting

Moldovenii au fost întrebați și despre gradul de echitabilitate sau neechitabilitate stabilit în vederea atribuirii nivelurilor de vulnerabilitate pe platforma de compensații. Astfel, 64 % sunt de părerea că acestea au fost atribuite în general echitabil, iar 25 % dintre intervievați consideră atribuirea nivelurilor de vulnerabilitate neechitabilă.

Sursă: Magenta Consulting

În cadrul sondajului a fost evaluată și percepția moldovenilor despre activitatea Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Așadar, 48 % dintre respondenți evaluează pozitiv eforturile instituției, având o părere foarte pozitivă și pozitivă. 25 % dintre cetățeni apreciază activitatea mai degrabă negativ, iar 19 % – foarte negativ. Totodată, 60 % dintre moldovenii nesatisfăcuți de activitatea ministerului, consideră că gradele de vulnerabilitate au fost atribuite în general echitabil.

Reprezentanții Magenta Consulting menționează că în urma analizării datelor obțiunute, au concluzionat că intervievații au rămas satisfăcuți de implementarea programului „Ajutor la contor”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente